Не бил необходим прокурор, който да разследва главния прокурор

Това е становището на Държавното обвинение
15 дек 2020 20:30, Петя Славова
31
Не бил необходим прокурор, който да разследва главния прокурор
Снимка: БГНЕС


"Предвидените в законопроекта промени в Наказателно-процесуални кодекс (НПК) и Закона на съдебната власт (ЗСВ), въвеждащи фигурата на „прокурор по разследването срещу главния прокурор", не са необходими". Това се посочва в становище на Прокуратурата на Република България, адресирано до ръководството на Правна комисия в парламента, предаде  БГНЕС.

Повод за становището е законодателната инициатива на депутати от управляващото мнозинство, с която предлагат въвеждането на нова правна фигура – прокурор, който да възбужда и води разследване срещу обвинител номер 1.

"В актуалното законодателство не са налице пречки за провеждане на разследване срещу главния прокурор от всеки компетентен прокурор, при наличието на достатъчно доказателства за виновността му в извършване на престъпление от общ характер", категорична е прокуратурата в становище си.

В него държавното обвинение се позовава и на скорошно решение на Конституционния съд, според което всеки прокурор в държавата има компетентност и може независимо да проведе разследване срещу главния прокурор, като в случая правомощията на ръководителя за надзор за законност и методическо ръководство не се отнасят до тази хипотеза.

Това са и причините от държавното обвинение да не вземат отношение по конкретните идеи на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за законови промени.

"Всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви привилегии, основани на обществено положение (чл.6 от КРБ). Този принцип сам по себе си създава невъзможност от възползване на главния прокурор от каквито и да било привилегии, отличаващи го от всички останали граждани на РБ. При наличие на данни или доказателства за извършено от него престъпление, същият няма никакви законови правомощия да влияе върху процесуалното развитие на случая", пишат в становището си от прокуратурата и завършват: "Гореизложеното не обосновава необходимост от създаване на нова фигура – прокурор с изключителна компетентност за разследване срещу главния прокурор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тия, които си мислят, че няма нужда от промяна и Гешев, не е човека на мафията в България, горещо им препиръчвам да отидат да поживеят няколко години в нормална държава. Тогава ще им стане ясно защо България от страна със стандарт на живот, само след Източна Германия от бившите соц. страни, в момента сме на дъното, а избягалите от България, вече може би са повече от тия който са тук.
25
2
 
2
 
! Отговори
Поплавски преди 3 години
Ние сме държавата с най гарантирания живот на мафията.Свински черва се оплитат във всички институции,от които зависи житейската ни чистота като държава.Търкалят се пачки с валута,злато,метреси шетат по спалните,никой не си мърда запарения ***,за да провери,какво става в обрулената ни държава.
24
1
 
2
 
! Отговори
АЛИБАБА КАРА РЕЗИЛ преди 3 години
ДА ЖИВЕЕ КУРАНА И ЛЕНИН ДПС И БСП МАШАЛААААА
23
0
 
4
 
! Отговори
на шиши преди 3 години
калинките. И този и предния трябва да са в затвора. Предния помогна на Шиши да опраска КТБ.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24Хич няма нужда от някой да разследва главния прокурор и да не е зависим от него. Ей виж джуджетата. Главен прокурор и шеф на Специализирана Прокуратура участваг в схема за изнудване, кражба на фирма и злато. Лично този от специализираната отива на терен да сложи няколко монети и да обяви, че златото е намерено. Всички са разследвани и текат дела, та няма нужда нищо да се променя.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от глупости!Какъв е този прокурор който ще бъде на длъжност за да разследва някога си конкретно гл.прокурор ,демек пазач.А него кой ше разследва?.Какви толкова правомощия неограничени има гл прокурор.А зам.главните и по долу.Търсят под вола теле,щоро им го курдиса на едрите риби.Някой от ВСС каза,че такъв прокурор може да се избере чрез жребий когато е нужно,а не отделна длъжност.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата на мафията.
19
1
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-В ДРУГИТЕ СТРАНИ ГИ РАЗСЛЕДВАТ ТАЙНО-БЕЗ ДА ПОДОЗИРАТ НИЩО-И ТУК Е ТАКА БЕ ХОРА-АМА ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА ТАЙНА.-МРЪДНЕ ЛИ НА СТРАНА МУ СЛАГАТ БЕЛЕЗНИЦИТЕ.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо венецианската комисия каза обратното ? Къде у ваща конституция пише как се търси съдебна отговорност от прокурори и ченгеджисти ??? Ами хората ни казват че тез ,,съдии, на герб трябва да не са съдии а да са в частния сектор .Това не е просто ясла за некадърници от герб .Трябва и работа да се върши.
17
0
 
7
 
! Отговори
гешев е позор преди 3 години
гешев защо се настани в най-луксозната вила в комплекса Бояна?на гешев защо жена му е купила евтин апартамент от бизнесмена Ваклин който използваха да направят постановка на Иванчева?гешев прочете ли прочутите СМСи?гешев разследва ли чекмеджето?
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Главен прокурор; Обер прокурор; Супер прокурор; Ултра прокурор, Хептен, бетер баш, контра сиктир - прокурор
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не излязат компроматите, с които Шиши го държи този, няма да се отървем от него.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце ще падне, но този е дори по-нагъл. Ще трябва с тояги да го гоним
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес управляващите и олигархията вършат същите неща, като БКП преди 89-та. Едни и същи комунисти бяха на върха преди 89-та, същите останаха на върха и след това.Днес ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и Демократична България се ползват от същите привилегии и по същият начин усвояват държавни и европейски пари, както комунистическите веломожи някога са използвали национализацията/одържавяването. Същото е и поведението и на свободните творци, наричани някога интелигенция...нищо не се е променило.
12
1
 
12
 
! Отговори
Шиши преди 3 години
Над Главния прокурор съм само аз!
11
2
 
9
 
! Отговори
Прокурор преди 3 години
Гешев е радост! Защо трябва да бъде разследван?
10
1
 
7
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
ГЕШЕВ-- Е ДОСТАТЪЧЕН ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!АРМИЯ ОТ ГЛ.ПРОКУРОРИ НИ НЕ ТРЕБВА!АМАН ОТ... "КОНТРОЛИРАЩИ ....БЕЗ НУЖДА"!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонеимен преди 3 години
А тоя прокурор който ще разследва главния него кой ще то разследва ?
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва комисия която да разследва Венецианската комисия.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама да, така е, обикновенно главния прокурор е най-главен прокурор на всички неглавни прокурори.