България с безвъзмездна помощ от над 570 000 лв. за РС Македония

Проектите са в здравеопазването, развитието на младежта и гражданското общество
16 дек 2020 15:37, Елка Василева
82
България с безвъзмездна помощ от над 570 000 лв. за РС Македония
Снимка: архив, МВнР

България подпомага Република Северна Македония, като финансира безвъзмездно 7 проекта на стойност 579 789 лева по линия на официалната помощ за развитие и хуманитарна помощ чрез бюджета на МВнР.

Споразуменията по първите четири проекта на обща стойност 415 480 лева бяха подписани от посланика ни в Скопие Ангел Ангелов и бенефициентите на 15 декември 2020 г. Проектите засягат областта на здравеопазването, развитието на младежта и гражданското общество в Република Северна Македония, съобщиха от външното ни министерство.

Споразумения бяха сключени със Сдружение за лечение на деца „В моя свят“ от Скопие за изпълнението на два проекта: „Реконструкция и оборудване на Първия дневен център за младежи и възрастни с нарушения в аутистичния спектър в Република Северна Македония“ на стойност 234 700 лева и „Провеждане на лечение и сензорна терапия на деца с аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (АДХД) и синдром на Аспергер от социално слаби семейства 2021 година“ на стойност 73 340 лв.

Още по темата

Другите два проекта, които целят да подпомогнат развитието на гражданското общество и младежта, са „Подкрепа за международен обмен на НПО“ на стойност 47 583 лв. и „Създаване на Център за развитие на детско и младежко творчество  „Творителница“ на стойност 59 857 лв.

Тези проекти ще бъдат изпълнени съответно от Сдружение „Център за съвременни изследвания Охрид“ и Сдружение на граждани - академия за иновативно образование, кариера, изучаване на български език, култура, традиции и други интелектуални услуги „Здравей". Предстои подписването на още три споразумения.

Подписаните споразумения за проекти са в рамките на приетото по-рано този месец от Министерския съвет решение за отпускане на общо 2 560 812 лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения.

Изборът на проектите, извършен заедно със страните бенефициенти, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране на социално-икономическото развитие на страните партньори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Пандаревски и Заем си разделили по над четвърт милион българси лева, и всичко потулили. Обаче албанското разузнаване не спи, и докладвало безвъзмезно на братска България. Но Бойко Борисоф не може и да си представи такова нещо, и Стопанското Обединение РМ (Ромски Майки) го помолило - да съди в Страсбургето. Заев и Пандеревски решили да изчакат тихо Социалистите, защото ГЕРБ си е откровено фашистка Партия.
63
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 3 години
СМ отначало решила да върне парите и да ги поиска в Евро, но после обмислила и приела, като въпроса за еврото обаче остава нерешен. Защото не може татарска валута да се пробутва на Запад, - прав беше Тито като ни самоопредели.
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ли по-добре да събираме пластмасови капачки? Ние тук така помагаме на недоносените бебчета!
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62Над 2 млрд души говорят по-добър английски от Захариева. Мария Захарова говори по-добър английски, а и китайски говоримо и писмено. Но нашата е министър и виц - премиер! Късмет! Неин разбира се, не на България!
60
1
 
0
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
За който не е разбрал: тия пари отиват за подпомагане на общностите с българско самосъзнание там....и точно това е правилния начин!
59
0
 
3
 
! Отговори
Питу Гули преди 3 години
Защо бе,??? Защото ни изгориха знамето...?
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а Пенсийте 5% и няма повече .... за детски също няма ...... държавата ми намалява хляба , а се е зарижила за Ваксината ми .... Мерси от Любовта на Мащеха БГ !
57
0
 
6
 
! Отговори
anonymous преди 3 години
За детски няма, въпреки че си плащам данъците в тая държава от години. За пенсионерите няма - мизерстват. Но 600 хиляди лева безвъзмездно за Македония има??? От какъв зор и до кога ще продължават тези безумия??
56
1
 
1
 
! Отговори
ти си мислиш преди 3 години
До Анонимен 51Да бе,модерни били нашичките!На комуниста му дай да *** без пари,да си гали шкембето и да говори "за братство и равенство"!За работа не го търси!Ония са същите!Боко не дава на Македония,той дава на техните " таваришчи!Щото са една боя!
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
31 Захариева говори перфектен английски,докато коня и заека/президент и премиер край Вардар/ говорят с ужасен акцент и преводач. Да не споменавам шишо Дачич, който от чуждите езици говори само руски и то на две шльоковици. А ултрасат Вучич,е ходил в Англия да мие чинии,за да научи английски.Сам го каза,в предаването на Мария.
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
31 Ха,ха,ха ,Захариева е преводачка от английски ***.
53
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 години
Ако зависеше от мен една стотинка няма да им дам.Ама толкоз им е ума на нашите.Храни куче да те лае.
52
2
 
11
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
По-добре да помогнем на патриотичните българи от Украйна, те ни уважават и почитат традициите ни, имат български народни носии, български танцови състави. Да отпуснем степендии за следване в български вузове, да дадем на младите гражданство без дълги процедури, да помогнем на млади семейства решили да се установят в България.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
48 Марш, в кошарата...хвърли на *** да яде иго подръчни с остана. Да чака после на празни ясли за ЕС.
50
1
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
В потрес сме...направо не знам как прочетохме това Падение на България...Защо им давате пари бе.те ни мразят.крадат..дайте им пари като си променят учебниците.където лъжат децата и пропагандират измислици от титово време.Как може беее.Дават се пари и помощ.ако заслужиш.Помиарска държава сме и това правителство е ужас
49
1
 
13
 
! Отговори
Малее преди 3 години
Направо е невероятно - те ни плюят пред цял свят , а държавата ще им хариже ей така почти 600 000 лв от нашите пари. Това е пълна подигравка с хората и фирмите плащали съвестно данъците си. На тази *** нищо не трябва са се дава. Само сопа!
48
1
 
9
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До македонац - ше ти вратиме! Един голем български салам в миризлив.ия трибуквеник. Заповядай тук, в България да го получиш. ЕС няма да видиш, поне да не останеш капо.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След срещата с посланичката, може и отзад да се наложи да ги целуваме тези *** и титовисти
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звучи ми като първоаприлска шега .
45
1
 
13
 
! Отговори
#Б@си... преди 3 години
..и мазохистите сме обаче! За българските деца събираме с СМС си да ги лекуваме, а тея дето искат да ни удавят в чаша вода - помощи?! Не е истина!