Кайчев: София каза „да“ на РС Македония в НАТО и започна регрес

Ако проблемите между София и Скопие влязат в ЕС, ще са още по-големи
16 дек 2020 17:00, Елка Василева
101
Кайчев: София каза „да“ на РС Македония в НАТО и започна регрес
Кадър: bTV

Въпреки застоя в работата на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси нейният член доц. Наум Кайчев е оптимист, че тя ще успее да постигне поставените ѝ цели.

„Тази година, а и от септември 2019 г., определено има едно буксуване, има един ход на място, но това е винаги в едни дългосрочни процеси, каквито са нашите двустранни отношения, които са свързани и с евроитеграционните процеси на Република Северна Македония“, заяви доц. Кайчев пред bTV.

„В началото на месец декември бяхме изненадани от колегите от Република Северна Македония. Основно дискутирахме отношението към българската държава по времето на цар Самуил. Един въпрос, който вече бяхме решили през февруари 2019 г., при това с решение на правителствата на двете страни. Тоест от една страна ние бяхме взели решение на ниво комисия и на второ ниво правителствата на двете страни в София и Скопие бяха взели решение, че цар Самуил е фигура от нашата обща история и като владетел на средновековната българска държава следва да се чества от двете страни“, обясни Кайчев.

Още по темата

„Сега бяхме изненадани с нови формулировки. Първо не се споменаваше българската държава, а ние знаем, че той е владетел на българите в изворите. Второ се говореше в едни последващи формулировки, че трябва да се допуснат различни погледи към историята. Той би могъл да бъде свързан с България, но може да бъде владетел на една държава, която да не е нито българска, нито византийска. От страна на други колеги се каза, че има три теории - българска, македонска и държава на някакви неидентифицирани славяни. Ние ги помолихме да дадат доказателства в изворите, но разбира се, доказателства нямаше“, разказа Кайчев.

 „Техните аргументи са, че по един начин трябва да се гледа на Самуил, когато има двустранно честване между две страни и по друг начин, когато се изучава в учебната система на Република Северна Македония. Тоест за учениците цар Самуил трябва да бъде един, а за държавниците - друг, което е доста странно“, разкри членът на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси.

„В публичното пространство и по-широко по света се лансира тезата, че България пречи на евроинтеграцията на Северна Македония, а истината е, че не се изпълнява договорът да приятелство и добросъседство между двете страни, особено в частта му за историческите въпроси“, смята Кайчев.

„В интерес на истината регресът започна да се забелязва след февруари 2019 г., когато България изпълни важен ангажимент по договора за приятелство и даде зелена светлина на Северна Македония за присъединяване към НАТО. Ние бяхме едни от първите, които ратифицирахме договора“, каза историкът.

Относно гласовете в България, които призовата да се даде възможност на Северна Македония да започне преговори с ЕС, Кайчев заяви, че ние сме плуралистично общество, но в този случай обикновено се гледа общоевропейският, а не българския интерес и тези позиции отговарят на настроения, привнесени отвън. „Ако се пренесат проблемите между София и Скопие в ЕС, ще станат още по-големи“, смята историкът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
11
 
3
 
! Отговори
aefan преди 3 години
До коментар 37.Така е, но другите живеят в настоящето, а ние на Балканите - в миналото. Вместо да се величаем какви държавници и граници сме имали - да си погледнем тъпите банкянски, кърджалийски, русенски, кюстендилски женски патоци.
36
2
 
16
 
! Отговори
V преди 3 години
Кой бил окупирал Македония ? Няма такова нещо щото по това време въобще не е имало такава държава. Югославия е окупираната държава .
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига с тази Македония ....не са важни....те са заинтересуваните,и ако искат нещо да променят да го променят...Стига ни занимавайте с тази държава....ТЕ СА АБСОЛЮТНО НИКОИ.....ПРЕСТЪПНИ АУТСАЙДЕРИ,ПРОДЪЛЖАВАЩИ ДА ЗЛОРАДСТВАТ И ЗЛОБЕЯТ ОТНОСНО КРЪВНИТЕ ИМ РОДИТЕЛИ...
34
1
 
19
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
В цялата световна история, не съществува държава Македония от превземането и от Рим през 167г. пр. Хр. до 1944г. Това е истината според френските, немските, английските гръцките, българските и всички останали учебници. Друга истина няма и нямаме причина да си предаваме националите герой заради шепа умрели от глад и албанизирани промити мозъци.
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам разни Македонци плюят тука. На бас, че са от тези дето са се минали през посолството да се кълнат, че са Българи за да вземат паспорт :)
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аефан-чо, това което си написал се отнася до всички държави.Само големи острови като Великбритания имат устойчиви граници и то не винаги.
31
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименФАШИСТИ СА ТЕЗИ КОИТО В СЪЮЗ С ГЕРМАНИЯ ОПИТВАТ ДА ОКУПИРАН МАКЕДОНИЯ.
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сбъркахме като ги подкрепяхме досега. Сега заслужават 20 години да си плуват в помията, както ги мотаха Гърците - евросъюз 2040, ако го има :)
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Непрекъснато четем македонси изхвърляния как щели да влезат без нас.Ми влизайте, бе!Никой не ви спира.Даже ако е без нас - още поо-добре.После няма ние да сме виновни какви фашисти са им се натресли в ЕС.
28
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Татарите са злобни и сърдити на целия свят винаги забиват но в гърба
27
9
 
7
 
! Отговори
aefan преди 3 години
летопис са били проникнати от дух на съперничество и враждебност.Жалко е, че не такива хора се слушат в момента, а хора като Шкембе войвода
26
4
 
10
 
! Отговори
aefan преди 3 години
Ето какво пише Сър Стивън Рърсиман в предговора на книгата си История на първото българско царство, през 1930 година:На Балканския полуостров спомените живеят дълго. Столетията на турското господство са отминали като една-единствена нощ, а страстите на предишните векове са останали живи, сякаш са от вчера. В една земя, където непрестанно са се смесвали различни народи, а границите рядко са били естествени и никога дълготрайно справедливи, още от далечни времена международната политика и нейният
25
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЕС ВЪПРЕКИ ИЗМИСЛИЦИТЕ НА ГЕРБ-БКП.
24
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите историци много не се различават от македонските, защото подобно на тях обслужват политически интереси и получават някакви пари за това. Кайчев е част от злополучната комисия по историческите въпроси и за пари е слушал глупостите на македонските историчари. Да си беше подал оставката щеше да е най-достойно!
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И понеже всички ни плюят,че пречим на Македония, затова им подарихме над половин милион лева нали? За благодарност за антибългарската пропаганда.
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чърчил няма нищо общо с Беломорска тракия, която Хитлер ни даде защото бяхме съюзничи. Забележителното е, че когато ставаме съюзници с Хитлер ние искаме от него само територии с българи и хора, говорещи български. Никога от никого не поискахме чужди територии, както правят другите народи.И след като НЕ ИЗПРАТИХМЕ българи на Източния фронт, след като през 45та г. участвахме на страната на СССР и дадохме жртви 43 000 войници след войната Сталин ни взе и Македония и Беломорска Тракия.
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пътят на РСМ към ЕС минава лрез съединение в единна република Велика България, каквото си е впрочем истинското име на страната ни.
20
4
 
16
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 20 - и кое по точно им е "интелигентното" на сърбите? Тея по специално са "мейд ин Сърбия" които имат за основна цел по всеки възможен начин да провокират нас, българите. Това е отражение на "братската" ни обич със Сърбия. И ми става още по болно, като виждам български сърбомани които се тресат под звуците на сръбските певачки и скачат срещу всеки който им каже, че има и българска музика.
19
6
 
5
 
! Отговори
до 18 койчо преди 3 години
Преди 1944г е имало Македония част от нея която сега е българска също.!944г България като съюзник на Германия влиза на територият на Сърбия до Ниш и на Мкедония до Охрид.Бил съм там и знам,че тяхни мъже са прашани в Пловдив като български войниции един миказа "едно сме ам политичарите се *** и ни разделят".След 1944г част от тогавашна Мкедония Петрич и селата са останали към нас.Немците са ни дали излаз на бяло море в Гърция но Чърчил е бл противи са взели територия която ебила наша.
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РСМ е едно посмешице на гръцките бездънни болни амбиции за упражняване на диктат в региона. Ама пък и много хотел и яхта и от сорта микс-лукс елитарски бг забежки цъфтятиз гръцко. Бизнес бе, Уили, вдочко е за продан. И самата България дори. В името на... какво?Народе????