Кайчев: София каза „да“ на РС Македония в НАТО и започна регрес

Ако проблемите между София и Скопие влязат в ЕС, ще са още по-големи
16 дек 2020 17:00, Елка Василева
101
Кайчев: София каза „да“ на РС Македония в НАТО и започна регрес
Кадър: bTV

Въпреки застоя в работата на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси нейният член доц. Наум Кайчев е оптимист, че тя ще успее да постигне поставените ѝ цели.

„Тази година, а и от септември 2019 г., определено има едно буксуване, има един ход на място, но това е винаги в едни дългосрочни процеси, каквито са нашите двустранни отношения, които са свързани и с евроитеграционните процеси на Република Северна Македония“, заяви доц. Кайчев пред bTV.

„В началото на месец декември бяхме изненадани от колегите от Република Северна Македония. Основно дискутирахме отношението към българската държава по времето на цар Самуил. Един въпрос, който вече бяхме решили през февруари 2019 г., при това с решение на правителствата на двете страни. Тоест от една страна ние бяхме взели решение на ниво комисия и на второ ниво правителствата на двете страни в София и Скопие бяха взели решение, че цар Самуил е фигура от нашата обща история и като владетел на средновековната българска държава следва да се чества от двете страни“, обясни Кайчев.

Още по темата

„Сега бяхме изненадани с нови формулировки. Първо не се споменаваше българската държава, а ние знаем, че той е владетел на българите в изворите. Второ се говореше в едни последващи формулировки, че трябва да се допуснат различни погледи към историята. Той би могъл да бъде свързан с България, но може да бъде владетел на една държава, която да не е нито българска, нито византийска. От страна на други колеги се каза, че има три теории - българска, македонска и държава на някакви неидентифицирани славяни. Ние ги помолихме да дадат доказателства в изворите, но разбира се, доказателства нямаше“, разказа Кайчев.

 „Техните аргументи са, че по един начин трябва да се гледа на Самуил, когато има двустранно честване между две страни и по друг начин, когато се изучава в учебната система на Република Северна Македония. Тоест за учениците цар Самуил трябва да бъде един, а за държавниците - друг, което е доста странно“, разкри членът на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси.

„В публичното пространство и по-широко по света се лансира тезата, че България пречи на евроинтеграцията на Северна Македония, а истината е, че не се изпълнява договорът да приятелство и добросъседство между двете страни, особено в частта му за историческите въпроси“, смята Кайчев.

„В интерес на истината регресът започна да се забелязва след февруари 2019 г., когато България изпълни важен ангажимент по договора за приятелство и даде зелена светлина на Северна Македония за присъединяване към НАТО. Ние бяхме едни от първите, които ратифицирахме договора“, каза историкът.

Относно гласовете в България, които призовата да се даде възможност на Северна Македония да започне преговори с ЕС, Кайчев заяви, че ние сме плуралистично общество, но в този случай обикновено се гледа общоевропейският, а не българския интерес и тези позиции отговарят на настроения, привнесени отвън. „Ако се пренесат проблемите между София и Скопие в ЕС, ще станат още по-големи“, смята историкът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чичо Джо като дойде на власт, ще ви покаже на вас мястото ви на Балканите. Какви велики жаби на три морета, какви пет лева?
16
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива буламачи каквито македонците могат да забъркат просто друг не е в състояние да направи.Имал съм вземане даване с македонци по работа.Ако единия ден се разбереш за нещо и на другия ден започнеш да работиш по него, на третия ден ти обясняват три часа, че няма такова нещо. И пак започват обяснения до безкрай.Накрая си дигнах чуковете и прекъснах всякакви отношения.
15
28
 
5
 
! Отговори
Доган Борисов преди 3 години
Просто много ни паднаха рейтингите и трябваше да измислим нещо, с което да отклоним вниманието от чекмеджетата, корупцията и огромните кражби. Това най-лесно става с насочването на вниманието извън страната, а Македония беше перфектната възможност. Можем да приемем, че акцията ни беше успешна - повечето лапнишарани клъвнаха и спряха да говорят за нас и мутренския ни султанат в Сараите.
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цялата световна история, не само българската не съществува държава Македония от превземането и от Рим до 1944г. Това е истината според френските, немските английските гръцките българските и всички останали учебници. Друга истина няма и нямаме причина да си предаваме националите герой заради шепа умрели от глад и албанизирани промити мозъци.
13
23
 
6
 
! Отговори
не се ли разбра ? преди 3 години
РСМ ще влезе в ЕС и НАТО , иначе отиват при Русия , затова е това бързане !
12
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фактите и изворите като се извадят и фиксират вече тълкуването би трябвало да е по- лесно и да лъснат глупостите на макетата. Ние сме по фактите и изворите, а макетата по нагласените смешни интерпретации и смукането от пръсти.
11
34
 
3
 
! Отговори
Bul gur преди 3 години
Ако проблема се изнесе на Европейска сцена проблема ще бъде решен по естествен път.Хубаво е да се разговаря като равнопоставени съседни държави. Всеки трябва да си остане със собствената истина за историята. По- важно е Европейската интеграция и бъдеще на балканите. Българския прочит не е най- истинския разбира се.Не е лесно да се признаят ,,истини ,,зад който стоят незаслужени научни титли и действия на тайните служби.
10
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече не живеете в средновековието, няма вече шкембета на три морета. Нали не мислите, че някой ще ви даде Македония без война?
9
10
 
6
 
! Отговори
Биби шафеорчиту преди 3 години
Важното е парите на богатия българин, затънал в охолство да се раздават на макетата безвъзмездно
8
12
 
8
 
! Отговори
Нато преди 3 години
НАТО и ЕС са организации основани на лицемерие и финансови интереси.Те защитават интересите на големите държави.За наше щастие интересите на големите са свързани с нас и ще ни спасят от простащината.Надявам се да приемат и останалите балкански страни ,за да може да имат контрол и на тях.Надявам се да бъдат малко по строги обаче,за да направим необходите реформи,защото за сега почти нищо не сме направили
7
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ЕС и ООН всеки има право на самоопределение, не че нещо ама договора за добросъседство противоречи на другите международни договори и Хартата за правата на човека. От много шовинизъм тъй става понякога.
6
13
 
6
 
! Отговори
За много преди 3 години
Кой къде плаща и защо? Кой е в комисията и защо?Извикайте историци от чужбина ,а на наши и македонски историци с комунистически разбирания.Аз искам да знам истината,но не вярвам нито на нашите нито на македонските историци.В чужбина историците са освободени от влияния на комунисти и мутри.Там разглеждат историята по различен и интересен начин.Като сам гледал предавания за балканите,повечето от нашите възгледи за история,там са представени като легенди.
5
24
 
7
 
! Отговори
Даа! преди 3 години
Всичко е пред-решено , ЕС призна македонския език .Какво зависи от нас ????
4
3
 
32
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Тия наши съседи вече ми приличат на някакви лоши деца, които са уверени, че каквото и да правят, родителите всичко ще им простят и ще продължават да им помагат ! Даже почват да мислят как да им вземат имотите и да ги пишат на свое име !
3
28
 
8
 
! Отговори
отново ! преди 3 години
Нищо не зависи от Бг. , само ближем рани и никой не ни чува . Има ЯКА чужда намеса в полза на Македония !България не решава кой да е в ЕС и кой да не е , излишно се самонавиваме !
2
3
 
23
 
! Отговори
няма решение преди 3 години
Със сталинисти не се преговаря!
1
10
 
8
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 3 години
КОЙ БИ СЕ ВАКСИНИРАЛ СРЕЩУ ВИРУСА???? ДА + НЕ