Правната комисия е "за" създаването на специален прокурор

Все пак имаше сериозни критики към законопроекта
16 дек 2020 19:44, Нели Христова
20
Правната комисия е "за" създаването на специален прокурор
Снимка: БГНЕС

С 12 гласа „за“, 1 „против“ и 8 „въздържал се“ мнозинството в парламентарната Комисия по правни въпроси подкрепи предложението на управляващите за създаването на нова правна фигура – прокурор, който да разследва главния прокурор, предаде БГНЕС.

Въпреки многото критики, законопроектът на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) получи одобрение на първо четене, а до края на седмицата вероятно ще влезе и за обсъждане в пленарната зала.

Според юриста на управляващите Десислава Атанасова, която е сред вносителите, създаването на нова магистратска длъжност, който да разследва главния прокурор при евентуални негови бъдещи нарушения е в отговор на обществените очаквания. Засега предложението е този специален прокурор да се избира от Пленума на ВСС с мнозинство повече от половината от членовете му. Номинация може да се прави от минимум шестима членове на Прокурорската колегия, а той да има 7-годишен мандат. По време на дебатите обаче стана ясно, че са възможно изменения на първоначалното предложение.

Идеята на управляващите срещна подкрепа от Министерство на правосъдието, но не и от средите на държавното обвинение.

„Предвиждането на прокурор със специални правомощия не се налага, защото няма правна пречка всеки прокурор да разследва ръководителя на държавното обвинение“, стана ясно от думите на заместника на главния прокурор Красимира Филипова, която взе участие в днешните дебати. Тя бе категорична, че назад в годините непрекъснато са постъпвали сигнали срещу главния прокурор, а върху тях се работи, както се работи по всички останали сигнали от граждани.

Остри критики се чуха и от редиците на опозицията. „Тези промени ще доведат до „каша“, бе мнението на депутата Филип Попов, който попита: „ А този специализиран прокурор кой ще го разследва“?

„Не е необходим супервайзер на главния прокурор“, подкрепи го независимият Явор Нотев.

„Славен е начинът, по който завършва мандата на това Народното събрание. Всеки човек, който би проследил дебатите в тази комисия би получил „преплитане“ на мозъка“, включи се Крум Зарков от левицата. Той поиска мнозинството да даде пример с друга държава, където функционира подобна институция.

На критиките към законопроекта отговори Красимир Ципов от ГЕРБ, който ги определи като „общи заучени политически фрази, нямащи никаква конкретика“. „Категорично сме убедени, че трябва да бъде одобрен конкретен механизъм“, смята той.

Предстои дебатът да бъде преместен в пленарна зала, където текстовете да бъде бъдат гласувани на първо четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
К. Ш. преди 3 години
По-голяма глупост от тая не съм чула. Защо Борисов се върза на това, нямам обяснение. Правят мръсно на Гешев, на това ще се обърне срещу тези, които го поискаха.Намери се един смел човек като Гешев, престъпниците искат да го обезкуражат. Дано не успеят.
16
0
 
1
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
И за специален прокурор каскета ще назначи Петьо Еврото..
15
0
 
3
 
! Отговори
Защо???? преди 3 години
А прокурор за специалния прокурор ще има ли? А за него пък още по-специален...
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъжно нормалните хора получават привкус сякаш всички са купени. Тия неща са само мазане на очите на обикновения човек. Всеки прокурор и сега има правомощията да разследва колегите си.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да назначат цели трима специални прокурора, трябва цял трибунал да разследва Каскета.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И той ли ще е единствен кандидат?
11
1
 
2
 
! Отговори
Юри Чайка преди 3 години
Когато прокурора е корумпиран и обслужва само интересите на определени бандити,тогава се налага да му назначиш проверяващ който ще обслужва теб
10
0
 
9
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 години
Ама трябва да има Прокурор и за 'специалния прокурор', нали така? И после един който да е Прокурор за Специалния прокурор и така нататъка...
9
1
 
3
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Гешев в направово си заповяда на мутрите да убиват неудобните в Перник!Кой ще го спре Господ ли?
8
0
 
4
 
! Отговори
V преди 3 години
До За разлика отКазах че изказванията му по геополитика са като на Гьобелс .А той не е министър на пропагандата на герб а главен прокурор .Има огромна разлика .Даже не знае кво да говори .*** парче е.
7
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Тези са безполезни! Оставка, некадърници!
6
1
 
4
 
! Отговори
За разлика от преди 3 години
Гьобелс, нашият е само *** и велик на килограми.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още един "Ти си го избра".
4
1
 
1
 
! Отговори
Кой е този тулуп преди 3 години
Вдясно без маска и в бяла риза? Той ли ще ми следи как се спазват законите?
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До VЦитат от Гьобелс:"Адолф Хитлер, обичам те, защото и двамата сме едновременно велики и прости.Това да ви напомня нещо?
2
1
 
6
 
! Отговори
V преди 3 години
Бухалката на герб гешев се занимава само с опозицията .А властта има най големи възможности за злоупотреби .Първо удари Иванчева ,после президента а сега искал да забранява Възраждане. Позволява си изказвания по геополитиката сякаш е Гьобелс .Тоз гербераст не разбира какво е то прокурор . Как може гербавия Гьобелс да стане главен прокурор ?
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБаджиите не се държат по-различно от който и да било политически субект, докопал се до властта с идеята да се закрепи там. С нищо не са по-различни от БК(С)П, СДС, НДСВ, ДПС. Политичесиият модел у нас, дълбоко залегнал в манталитета на нацията, не може да се реализира вън от мощен партиен апарат, проникнал във всички сфери на обществото.