Трябва ли да има разследващ прокурор?

Да се търсят полезни решения, иска Явор Нотев
Обновена: 17 дек 2020 22:29 | 17 дек 2020 22:25, Анисия Иванова
4
Трябва ли да има разследващ прокурор?

Прокуратурата излезе със становище, че прокурор, разследващ главния прокурор, не е необходим. Въпреки това правната комисия одобри идеята такава фигура в правосъдната система да се появи. Трябва ли да има разследващ прокурор?

"Това е неудачен опит, който засяга авторитета на институцията. Трябва да се оттегли това предложение, за да се потърсят наистина полезни решения." Това заяви в "Денят ON AIR" независимият депутат Явор Нотев.

По думите му и в действащото законодателство няма никакви пречки главният прокурор да бъде разследван.
"Основният аргумент е, че подчинени на главния прокурор не биха действали свободно и не биха разследвали своя ръководител", посочи Нотев.

И добави: "тази независимост на тази фигура трябва да има гаранции и сигурност, но нищо не може да ни убеди, че ги има. Не бива да забравяме, че този разследващ прокурор остава част от тази система. И ако той ще използва същия инструментариум, то не може да се твърди, че ще бъде освободен от това се чувства зависим".

Според независимия депутат процедурата по избор на такава фигура създава усещането, че се избира втори паралелен главен прокурор и съмненията дали няма да се появят действия или бездействия, противоречащи на закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
От дек на дек !? преди 3 години
Депутатите и политиците нямат интерес да има ред, Закон и независима,не корумоирана и действаща съдебна система, защото така могат да крадат, лобират и безнаказано да продават интересите на народ, държава и Родина, и да стават по-богати.По-голяматачаст от магистратите са полуграмотни, некомпетентни, политически обвързани и назначени не да разследват и правораздават,а да потулват безчинствата и престъпленията на Господарите си. Това се отнася до Съд,Прокуратура,Следствие,ВСС и т.н..Трябва метла.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От липсата на правосъдие страда цялата България. Няма един човек който е имал сблъсък с тях да е доволен освен престъпниците и властващите. Ако имаше правосъдие отдавна страната щеше да тръгне в благоприятна посока.
2
3
 
1
 
! Отговори
Има си преди 3 години
ковид
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
tova ne tolko vajno...te criminalnite barzo izmirat ot strah...