Радев: Ако се кандидатирам за президент, няма да се моля на партийни централи

Хората от ляво са моето политическо семейство, заяви президентът
Обновена: 19 дек 2020 18:37 | 19 дек 2020 15:53, Анисия Иванова
341
Радев: Ако се кандидатирам за президент, няма да се моля на партийни централи
Снимка: БГНЕС

Ако реша да се кандидатирам за президент, няма нито да се моля, нито да влизам в задкулисни договорки с партийни централи. Това каза президентът Румен Радев в предаването "Годината" по Дарик радио. "Моят диалог е с честните хора, с хората от ляво, които са от моето политическо семейство, и с хората от всички други политически хоризонти. Хора, които имаха куража да излязат по улиците и площадите и да отстояват свободата, справедливостта и демокрацията. Хора, които си вадят хляба честно и искат да живеят в сигурно и проспериращо общество", заяви още Радев.

На въпрос дали иска да е президент на България, държавният глава отговори: "Още в началото заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Ако аз допусна да се отклоня от своите принципи, ако аз допусна да работя не в интерес на българите, които са ме избрали, а в интерес на тесни, партийни и други кръгове - нямам място в тази институция. Моята амбиция е, докато съм президент, да работя всеотдайно за правата и просперитета на българите".

Указът за изборите ще бъде публикуван в държавен вестник до 26 януари, но дилемата не е избори или здравето на хората, защото то пострада от тази власт, каза още Радев и попита дали някой може да даде гаранция, че април или май обстановката ще бъде по-облекчена, отколкото в края на март.

"На 7 декември излязох и казах - избори тогава. Изведнъж институции, хора, партии излязоха от летаргията и казаха "Ау, избори, ама толкова рано". Това е по Конституция", категоричен е държавният глава.

"Имам последователна политика по отношение на тези избори. Още от февруари тази година снех доверие от това правителство, през лятото му поисках оставката. Беше ясно накъде отиват нещата. Имаше сериозни нагласи за предсрочни избори, но всеки ден с това управление е пагубен за България. Пагубен за източването на бюджета, за здравето на хората, за оцеляването ни като нация. Тук мисля, че моята политика е абсолютно последователна. Не мислете, че аз не следя какво говорят и партиите, и обикновените хора, техните притеснения и страхове, и социолози, и политолози и експерти в изборния процес. Чувам много смислени аргументи. Имам ги предвид, съставям си общо мнение", каза още президентът.

Радев заяви, че ще отчете всички факторите и обстановката за датата на изборите. "Причината да сме в това състояние е точно поради това управление. Тук дилемата не е между избори и здравето на хората, защото то пострада тъкмо от тази власт, която в продължение на години разгражда социалните системи и ги доведе до днешното плачевно състояние. Това обществено заболяване се лекува с възможно най-бързи, честни, прозрачни избори", изтъкна още той.

Според президента думите на 2020 г. са "Мутри вън" и това не е просто мой призив, а ехо от стотиците хиляди българи, които не искат да живеят в лъжа и беззаконие".

На въпрос дали отново би излязъл с вдигнат юмрук от президентството, Радев отговори: "Винаги ще изляза и ще го направя, защото аз винаги съм на страната на българите, когато те отстояват своите принципни позиции в името на България".

Радев коментира и действията на прокуратурата. "Виждате с какъв замах прокуратурата разнищи шпионската мрежа на Руската федерация, в същото време не може да види очевадните улики в записи, снимки и шкафчета."

Попитан дали го притесняват проверките в президентството на негови сътрудници, той отговори: "Вие видяхте и обвинителния акт, който падна абсолютно в съда, че е постъпвала информация от служба "Военна информация". Тя е до явен адресат и е базирана на БТА. Т.е. четеш БТА и попадаш под ударите на прокуратурата. Извинявайте, но това е несериозно".

Радев коментира и българската позиция за Северна Макединя и членството й в ЕС. "Трябва да сме единни, за да разберат нашите братя от Северна Македония, че пътят им не минава през обикаляне на европейските столици за лобиране на натиск върху България, а през София", каза президентът.

Според него договорът от 2017 г. "блести с доброжелателен наивитет", но той не е срещнал ответната добра воля. "Българското правителство късно формулира нашите червени линии, нашата национална рамкова позиция и по-точно късно предприе мерки да ги отстоява", каза още Радев.

По думите му прави чест на всички български дипломати, които са работили върху националната рамкова позиция. "Тя е обективна и много добра. Тя се прие с консенсус от българския парламент на 9 октомври миналата година. За съжаление, тя не се промотира достатъчно добре в ЕС. Така че тук сме на абсолютно единна позиция в момента вече с правителството, макар и закъсняла реакция от негова страна. Трябва да сме единни, последователни, докато нашите братя наистина не разберат, че пътя за членство в ЕС не трябва да бъде дългия", заяви още президентът на Република България.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
6
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Това човече не знае къде с намира! С партия или без партия си бита карта, президенте!
238
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак нема да ви гласувам за дебелата леля от село Цецка Цачева.Умрете в кофите комунисти.Тоя бил селянин и комунист.А шишкавото лелче което се оплаква,че глупавият и пекинез яде само еленска пъстърма пък тя се притеснява дали няма да хване гастрит от толкова суха храна.А кво ще кажете за джендърите когато обясняваше че всичко е решено а България е задължена да приема бежанци.Айде у лево *** и турци.
237
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се на акъла който го предложил тоя за президент, Герой на Алеко.
236
4
 
31
 
! Отговори
село преди 3 години
И на кой му пука за тебе?
235
6
 
38
 
! Отговори
Радев-матрьошка преди 3 години
Радев е като руска матрьошка. Отваряш го, а от вътре изскача дългата глуповата Деса. Отваряш Деса, а от вътре изскача ***. Отваряш ***, а от вътре изскача Путин...
234
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е луд! Все още си мисли, че пак ще бъде президент!
233
2
 
36
 
! Отговори
Смехурко преди 3 години
"Радев: Ако се кандидатирам за президент, няма да се моля на партийни централи"Е, всички знаят, че нареждането ще дойде от Кремъл.
232
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До не е достатъчноНе ни трябвят ваенни и национални катастрофи!
231
1
 
7
 
! Отговори
Що партия! преди 3 години
Разпарчатосване на народа на партиди! ПАРТ означава на части!
230
1
 
35
 
! Отговори
мими преди 3 години
До АнонименВиновен е защото нито един път не призова да се спазват мерките а напротив самия той не ги спазваше. Неговите действия са насочени в посока да стане президент в президентска република. На него хич не му е за народа. Колко военнослужещи и генерали бяха заразени.
229
1
 
12
 
! Отговори
не е достатъчно преди 3 години
Какъв чист английски говори подобно на Андрей Луканов! Военен или държавник е?
228
2
 
34
 
! Отговори
Муунчо Радев преди 3 години
Вижте обективно уплашената и глуповата физиономия на Грипен Радеф. Той наистина прилича и говори като ***. Срича, мънка, мрънка, декламира като тройкаджия, върти страхливо малките си злобни очички и говори с равен и безизразен гласец. Хората безпогрешно усещат нещата и безмилостно измислят точните прякори...
227
1
 
30
 
! Отговори
НОВ СТОПАНИН преди 3 години
Сричащият фигурант и да иска да се кандидатира отново за президент няма да може, защото по това време ще бъде следствен. Гешев не може да не доведе нещата докрай във връзка със секретната информация, открита в кабинетите на президентските съветници, предназначена за една вражеска на България и Свободния свят държава. Така новият стопанин на Президентството следващия път ще бъде истински евро-атлантик, а не измисления от Кремъл "натовски генерал".
226
0
 
29
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Радев: Ако се кандидатирам за президент, няма да се моля на партийни централи, само на Черепа и на Решетников, може даже лично на джудженцето Пyтиk. Те са много по-стабилни в даването на пари от БСП, където Курнелката приватизира всичко, изпразни касата и си купи хотел в Халкидики
225
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се моли на централи.Ще им наредят от Москва да го подкрепят.
224
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В четвъртък преброих 4 големи самолета кацащи един след друг в бърза последователност.Големички такива за по 200-250 човека.Турски,италиански,гръцки и тн.Мислите ли че тия вътре са здрави?Във всеки голям магазин в София е пълно с хора които демонстративно не носят маска.Снощи в Лидл някаква секта от много сланинести селяни (да селяни защото се бяха обули в ботуши анцузи натъпкани в тях и рубашки естествено с вълнени калпаци) си правиха състезание по кихане и кашляне. Радев ли е виновен?
223
0
 
25
 
! Отговори
Счетоводителя преди 3 години
Радев бил избран от 2 млн Българи абсолютно вярно обаче крадливото царче също ! Но то си е казано - можеш да лъжеш народа временно но никога вечно ! Така че тая издънка Радев е 100% пътник като царчето !Още повече без ДъПъСъ !Излязоха от военния архив документи какъв златен пилот е бил с много наказания !
222
1
 
28
 
! Отговори
Фостата преди 3 години
...ох, прочетох два, три реда и повърнах малко в устата си...Хубавото е, че след няколко месеца няма да го виждаме тоя мазен комсомолец. Отвратителен ми е с неговите банални пионерски стихотворения, не казващи нищо.
221
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 259Доста по интелигентен е от пожарникаря.Не можеш да си кривил душата.А за вирусът кво да ти кажа.. Всеки ден в София долитат самолети от цял свят пълни с кашлящи и кихащи пътници които на летището подписват въпросник дали според тях са болни.Полицаи,доктори и купища държавни служители се разкарват с маски под брадичката "тип Бойко Борисов" .По цял свят стана известен с това че си носи маската на гърлото като шал.Смеят му се и го сочат с пръст.
220
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе в коментарите яко турци и роми.Абе що толко го мразите щото каза че Турция дължи обезщетение на България?