Радев: Ако се кандидатирам за президент, няма да се моля на партийни централи

Хората от ляво са моето политическо семейство, заяви президентът
Обновена: 19 дек 2020 18:37 | 19 дек 2020 15:53, Анисия Иванова
341
Радев: Ако се кандидатирам за президент, няма да се моля на партийни централи
Снимка: БГНЕС

Ако реша да се кандидатирам за президент, няма нито да се моля, нито да влизам в задкулисни договорки с партийни централи. Това каза президентът Румен Радев в предаването "Годината" по Дарик радио. "Моят диалог е с честните хора, с хората от ляво, които са от моето политическо семейство, и с хората от всички други политически хоризонти. Хора, които имаха куража да излязат по улиците и площадите и да отстояват свободата, справедливостта и демокрацията. Хора, които си вадят хляба честно и искат да живеят в сигурно и проспериращо общество", заяви още Радев.

На въпрос дали иска да е президент на България, държавният глава отговори: "Още в началото заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Ако аз допусна да се отклоня от своите принципи, ако аз допусна да работя не в интерес на българите, които са ме избрали, а в интерес на тесни, партийни и други кръгове - нямам място в тази институция. Моята амбиция е, докато съм президент, да работя всеотдайно за правата и просперитета на българите".

Указът за изборите ще бъде публикуван в държавен вестник до 26 януари, но дилемата не е избори или здравето на хората, защото то пострада от тази власт, каза още Радев и попита дали някой може да даде гаранция, че април или май обстановката ще бъде по-облекчена, отколкото в края на март.

"На 7 декември излязох и казах - избори тогава. Изведнъж институции, хора, партии излязоха от летаргията и казаха "Ау, избори, ама толкова рано". Това е по Конституция", категоричен е държавният глава.

"Имам последователна политика по отношение на тези избори. Още от февруари тази година снех доверие от това правителство, през лятото му поисках оставката. Беше ясно накъде отиват нещата. Имаше сериозни нагласи за предсрочни избори, но всеки ден с това управление е пагубен за България. Пагубен за източването на бюджета, за здравето на хората, за оцеляването ни като нация. Тук мисля, че моята политика е абсолютно последователна. Не мислете, че аз не следя какво говорят и партиите, и обикновените хора, техните притеснения и страхове, и социолози, и политолози и експерти в изборния процес. Чувам много смислени аргументи. Имам ги предвид, съставям си общо мнение", каза още президентът.

Радев заяви, че ще отчете всички факторите и обстановката за датата на изборите. "Причината да сме в това състояние е точно поради това управление. Тук дилемата не е между избори и здравето на хората, защото то пострада тъкмо от тази власт, която в продължение на години разгражда социалните системи и ги доведе до днешното плачевно състояние. Това обществено заболяване се лекува с възможно най-бързи, честни, прозрачни избори", изтъкна още той.

Според президента думите на 2020 г. са "Мутри вън" и това не е просто мой призив, а ехо от стотиците хиляди българи, които не искат да живеят в лъжа и беззаконие".

На въпрос дали отново би излязъл с вдигнат юмрук от президентството, Радев отговори: "Винаги ще изляза и ще го направя, защото аз винаги съм на страната на българите, когато те отстояват своите принципни позиции в името на България".

Радев коментира и действията на прокуратурата. "Виждате с какъв замах прокуратурата разнищи шпионската мрежа на Руската федерация, в същото време не може да види очевадните улики в записи, снимки и шкафчета."

Попитан дали го притесняват проверките в президентството на негови сътрудници, той отговори: "Вие видяхте и обвинителния акт, който падна абсолютно в съда, че е постъпвала информация от служба "Военна информация". Тя е до явен адресат и е базирана на БТА. Т.е. четеш БТА и попадаш под ударите на прокуратурата. Извинявайте, но това е несериозно".

Радев коментира и българската позиция за Северна Макединя и членството й в ЕС. "Трябва да сме единни, за да разберат нашите братя от Северна Македония, че пътят им не минава през обикаляне на европейските столици за лобиране на натиск върху България, а през София", каза президентът.

Според него договорът от 2017 г. "блести с доброжелателен наивитет", но той не е срещнал ответната добра воля. "Българското правителство късно формулира нашите червени линии, нашата национална рамкова позиция и по-точно късно предприе мерки да ги отстоява", каза още Радев.

По думите му прави чест на всички български дипломати, които са работили върху националната рамкова позиция. "Тя е обективна и много добра. Тя се прие с консенсус от българския парламент на 9 октомври миналата година. За съжаление, тя не се промотира достатъчно добре в ЕС. Така че тук сме на абсолютно единна позиция в момента вече с правителството, макар и закъсняла реакция от негова страна. Трябва да сме единни, последователни, докато нашите братя наистина не разберат, че пътя за членство в ЕС не трябва да бъде дългия", заяви още президентът на Република България.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако изборите са днес Фиги ще събере най-много 0.1 процент. Българите намразиха руския шпионин, дори русофилите вече не го обичат.
198
7
 
3
 
! Отговори
Ей, по-полека преди 3 години
че чекмеджето ще свърши и няма повече, колкото и да се стараете! Да не искате да праща човек до Женева? Или до Вадуц? Или при кайманите?
197
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса " Шипка" ,вируса " Радев" ," плашат хората" ,няма да слагам маска,няма и няма ,протестирайте нагъсто сближени,нека правим напук да провалим мерките,да има повече заразени,това е целта,правителството е виновно,защо полицията напада " мирните протестиращи",изгониха ме от Словения,траурни речи,злокобни,черногледство умишлено и грозно,едно към едно с " хората на Черепчо и останалите бегълци,а хорицата им се вързаха,но ден до пладне.Не ставаш, защото не си реален,измислен човек.
196
8
 
28
 
! Отговори
Необикновен тулуп преди 3 години
По-голяма издънка от Фигуранта няма!
195
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев - Президент втори мандат!
194
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с партийни централи и без партийни централи вече си пътник !Ще те запомниме с голямата злоба,която излъчваш и нищо друго.
193
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A дали Радев си спомня какво му каза Илиана Йотова малко след като го избраха?
192
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който се радва, че след тази Нова година няма повече да слушаме траурни панахиди навръх 31ви от т.нар. "президент" да сложи едно зелено палче. Нека да отпразнуваме края на политическата кариера на червения зелен чорап.
191
5
 
22
 
! Отговори
1 преди 3 години
"Ако"?Нали рейтинга ти беше много висок? Нали българите те "уважаваха"?Нали беше гласа на хората срещу "мафията"?Аз досега не съм чувал за политик, който да е всичките тези неща и да не иска да продължи.Или са поредните червени лъжи и сега ще лъсне истината?
190
5
 
18
 
! Отговори
Карандаш преди 3 години
Като го избрахме ми изглеждаше разумен мъж. И военен... Ако няма як гръб какво се дърви... А ако има и не са полит централите тогава чии чисти интереси ще защитава? Жалък е.
189
7
 
29
 
! Отговори
Поп преди 3 години
Тоя миндебурин отдавна е ходещ труп , седнал да се хвали с кого щял да си говори! А бе, ***, никой не те брои за ...вече , бе !
188
8
 
37
 
! Отговори
Радев-празнодумец преди 3 години
Радев е празнодумец храбър. Празни приказки, безмислени пожелания в комунистически стил другари дайте да дадем и след 4 години президенстване (празнодумстване) няма нищо полезно и смислено свършено от него за България. Вместо да вървим напред избрахме най-слаабият президент досега и се връщаме много назад към времената на бай-Тошо. Много жалко...
187
3
 
26
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Това са само приказки за наивници!НЯМА КАК , БИВШИЯ ДЕЛЕГАТ НА 14-КОНГРЕС НА БКП , ДА НЕ РАЗЧИТА НА ПАРТИЯТА И ЗАДКУЛИСИЕТО , КОЕТО ГО ИЗДИГНА ЗА ПРЕЗИДЕНТ!НЕ НАМ ,ФИГУРАНТЕ ....НЕ НАМ.....ХА,ХА,ХААААААААААААА
186
5
 
30
 
! Отговори
Край преди 3 години
Радев ти каквото разочарование си ми - никой друг не ми е. От другите не съм очаквал много а ти така хубаво стоеше на фона на Леля Цецка че успя да ме заблудиш - 4 г. Зимен сън с нелепи заяждания с Бате.За съжаление те води с 3 обиколки и даже не се и напиняш да го стигнеш
185
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** Ти си измислен герой
184
1
 
26
 
! Отговори
Ганьо преди 3 години
"Aко аз допусна да работя не в интерес на българите, които са ме избрали..."Иначе е президент на всички българи, нали!
183
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радефф! И като школник беше мърда! Сега си по-зле! Токова си ясен че ми се повръща от теб.Влез обратно в строя! И "Свободно! Поправи се!"
182
12
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
Та, заключението ми е, че Тодор Живков е бил идеологически близък на днешните т.нар. "Обединени патриоти".Само вижте импoтeнтните напъни за връщането на задължителната казарма!!!
181
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Радев: Ако се кандидатирам за президент ... ''............без партийната подкрепа на БСП и ДПС, Радев е нула ...много десни се подлъгаха и гласуваха за него като протест срещу безотговорната кандидатура на Цачева ... показвайки на Бойко, че не не може да прави каквото си поиска ..., но с подстрекаването на размириците Радев загуби всякаква подкрепа от дясно.единствения му шанс е да се моли на БСП и ДПС
180
4
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
Поправка: Исках да кажа, Тодор Живков изгони етническите турци от България в Турция.Моя грешка!