Станишев: Няма основания БСП да не подкрепи Радев за втори мандат

ГЕРБ са тежко отслабени, всичко е в нашите ръце, смята той
Обновена: 19 дек 2020 16:49 | 19 дек 2020 16:48, Анисия Иванова
72
Станишев: Няма основания БСП да не подкрепи Радев за втори мандат
Снимка: БГНЕС

Думата на 2020 г. е „пандемия“, защото се превърна в политическия фактор, който предопредели поведението на политическите сили, а и на хората. Тя даде отражение върху здравето, икономиката, създаде несигурност за бъдещето – за доходите, за работните места, за обичайните ни дейности. Затова я посочвам и в категорията „Политик на годината“. А иначе героите на 2020-та са медиците – лекарите, медицинските сестри, хората на първа линия, които рискуват всекидневно живота си. Това каза пред Дарик президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев.

Още по темата

Според него пандемията е поставила ново начало – сега било времето за леви политики.

„Пандемията постави ново начало. Политики, които бяха възприемани като даденост, като доброто здравеопазване и образование, станаха ключови в съзнанието на хората. Сблъскахме се с реалността – какво следва за обществото, ако тези услуги не са качествени. Това е огромен шанс за леви политики. Много неща, които бяха немислими до преди година, днес стават реалност. От много години ПЕС говори, че наред с националните схеми за обезщетения за безработица трябва да има и общоевропейска схема. Сега това става реалност след натиск на социалистите, а определеният ресурс е в размер 100 млрд. евро. България вече получава 500 млн. евро, за да помогне на хората, губещи работата си. Това е нова политика, която стана реалност заради пандемията“, посочи Станишев.

Големият въпрос е как ще се изразходват средствата, получени от правителството. Според него това не се случва и вина за това носи правителството, но и опозицията, която не била достатъчно активна.

Запитан готова ли е БСП да управлява, Станишев отговори, че би трябвало левицата да е в добра кондиция – тя преизбра своя лидер, избра удобен Национален съвет, в който вече няма вътрешна опозиция.

"Сега ГЕРБ са тежко отслабени, всичко е в нашите ръце. Да спечелим доверието на 1 100 000 българи, за да упраляваме с тежест. Но за да го направим, трябва да разработим алтернативата. Имаме „Визия за България“, но тя е за 20 години напред, а не управленска програма. Трябват ни конкретни предложения и като пример ще посоча идеята болниците да не бъдат търговски дружества", каза той.

Според него протестите това лято, сравнени с 2013 г., са запазили в много по-голяма степен своя граждански характер и енергията си, не позволиха да бъдат обяздени. "Предстои да видим до какъв ефект ще доведе това на изборите и дали този гняв ще се трансформира в гласове“, посочи той.

На въпрос на водещия добър президент ли е Румен Радев и дали БСП ще го подкрепи, Станишев сподели, че „не вижда причина левицата да не го направи. За много българи той се превърна в носител на промяна и често е по-опозиционен от самата БСП. Следя с тревога медийната кампания срещу него, защото тя идва от медии, близки до левицата. По същия начин избирателите на БСП следят всичко това с недоумение и възмущение. Не разбират мълчанието от страна на БСП. Тези вътрешни войни и взаимният хлад ще отслабят и едната, и другата страна, а това не бива да се допуска. Имаме да печелим два важни избора.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
25
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
Радев ще го подкрепи целият народ, и за това не го представете като ваш кандидат