23 млн. лв. от данъците ни отишли за депутатските заплати

1/3 от законотворците без участие в парламентарния контрол
91
23 млн. лв. от данъците ни отишли за депутатските заплати
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Трудно събрахме информация за работата на Народното събрание за изминаващата година, а това е много важно в навечерието на парламентарните избори, призна Ива Лазарова от Институт за развитие на публичната среда за това какво свършиха и колко харчиха депутатите през 2020 година.

„По броя разгледани законопроекти – 135, 144 решения и две декларации на 120 пленарни заседания, 10 от които извънредни, излиза че Народното събрание е работило усилено, но има закони, които са преразглеждани многократно – това са 7 поправки на Наказателния кодекс, 5 пъти закона за ДДС, а три пъти е имало предложения за промени в Изборния кодекс“, обясни тя пред БНР.

Още по темата

Според нея понякога се пропуска общественото обсъждане и това руши доверието в най-важния орган в парламентарната република.

„Така през лятото имаше 10 на сто спад в доверието на парламента според данните на "Алфа рисърч", а спадът през септември е вече 7 на сто“, припомни Ива Лазарова.

"През 2020 са работили 27 комисии, от които постоянни 23 и четири временни, като най-екзотична е тази за промени в Конституцията, а друга интересна беше тази, която трябваше да провери фактите около спирането на програма „Хоризонт“ на БНР. Тя прекрати работата си в началото на тази година с едва 4 заседания", поясни още Лазарова.

"81 милиона лева е бил бюджетът на 44–ото Народно събрание, като 23,5 милиона лева са били за заплати, като в разходите за издръжка влизат още 11,3 милиона лева, като базовата заплата на депутат е 4200 лв. - три средномесечни заплати в държавния сектор. Според имуществените декларации на депутатите от миналата година те са декларирали от доходи от около 45 милиона лева, от които 21 милиона лева са доходи от дивиденти на един депутат от ДПС- Делян Пеевски", посочи Лазарова.

По думите й информация за контролирането на разходите на депутатите имат ръководствата на парламентарните групи, те имат информация за тяхното пълно отчитане, но широката публика няма достъп до такава информация.

"Обществото няма достъп до информацията как народните избраници харчат допълнителните средства за дейността си като заплащане на сътрудници, обиколки по избирателните райони, представителни разходи, пари за транпорт.  През 2020 година 86 депутати не са имали нито едно парламентарно питане - или една трета от тях, което е притеснително", коментира още тя.

В парламентарния контрол управляваща партия са и техните партньори са задавали най-малко въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
SWAN преди 3 години
23 МЛРД. лв. от данъците ни отишли за изплащане на външния дълг на БГ (за това, че ползваме чужди пари!)"23 млн. лв. от данъците ни отишли за депутатските заплати" - Отвличат ви вниманието, като го насочват към артистите ли? И вие сте наивни и се връзвате :))))
65
2
 
4
 
! Отговори
Далай Лама преди 3 години
Дупетат трябва да работи без заплащане !!!!!!!! Затова трябва да е избран - да е по-умен от другите хора и да дава акъл без заплащане !!!! Само тогава ще имаме истинско и качествено управление !!!
64
1
 
2
 
! Отговори
Мъдрец преди 3 години
Даааа, това са партийните клоуни на България ! Хрнтутим едни ***, хиени, *** , мърльовци ,абсолютни бездарници и простаци , за да дърпат държавата надолу ! Векове съществуване на света е показал , че най-добре управлява цар,крал или вожд ! За какво са ни тогава 240 бездарни клоуни ?
63
0
 
2
 
! Отговори
Избирател преди 3 години
Много дивиденти е получил Пеевски. Какво ли ще прави с толкова милиони ? Вероятно ще стане почетен председател на ДПС, за да замени убития Ахмен Доган. Така е с тази партия, когато убият някого на конференциите си, друг застава на тяхното място.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквано, нормално, не е особено приятно, но не е и уникално. Къде ли не е така? Депутатите по цял свят като пуснат корени и партиите им ги закотвят на депутатския стол стават ***.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българите много харесват депутатите си и им ръкопляскат под команда даже и на мутрите си и тия които не говорят добре бългрски език хахаха
60
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
...депутат-милионер-депутат-милионер...тук-таме и по някое шкафче с чекмедженце за фон.
59
1
 
5
 
! Отговори
Кота 19 преди 3 години
Добре. Информират ни. И...какво? Ако други са начело на управлението по-различно ли ще бъде? Ще получават по-малки заплати? Хайде стига с тези простотии. Несправедливостта се шири по цялата планета, а не само у нас.Посочете държава , където политиците взимат по- малко.Занзибар, Франция, Германия, Словакия, Андора, Ватикана ....?????
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
23 млн - това е официално. За реалното трябва да се добави една цифра някъде в това число
57
2
 
19
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Ако разделим закръглени 24 милиона на 240 депутати прави 100 000 лв. годишно на депутат. Какво дават на народа насреща ?
56
1
 
13
 
! Отговори
О, преди 3 години
Неразумний юроде 64, поради что бъркаш държавното коритце с личното, и се страхуваш да назовеш нещата с истинските им имена ? Не са ли произлезли от твоя народ славни люде. които са завещали да се работи за общото благо, а не най-предимно за благото на народните представители ?! И даже личен пример са дали, като са пожертвали най-ценното, което са имали - живота си, за благото на ЦЕЛИЯ български народ !
55
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О, неразумни и юроде! поради что не си гледаш у коритцето и не *** без да гледаш у чуждото!? се нещо го яде бугарски, какви данъци плащате вий драскачи по форумите и за какви пари претендирате е по два месеца трудов стаж! депутати не щете, а генерали ли искате, или путинчета и сталинчета! една гоуема сопа за вас и ярем - тва заслужавате!
54
2
 
34
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Основният въпрос е защо един депутат (разбирай безполезен хрантутник) получава 5 пъти по-голяма заплата от един лекар и 10 пъти по-голяма заплата от един учител???????????
53
3
 
14
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Тук гледам е пълно с хора, които са против демокрацията и искат Политбюро на ГЕРБ да замести парламента. Не е проблема в броя на депутатите или в статистиките, които четм в новината. Проблемът е, че мутрите са завзели властта в България и ня я пускат, за да крадат милиарди, а вие сте се втренчили в мижавите разходи на парламента. Защо не видите как е и в останалите държави по света?
52
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова депутатите наполовина, и пак ще са много.
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радвам се че некои депутатчета сещате се от кои партийни ,ще гледат парламента през кръв макарон )и пък колко се канят да стават депутатати ще падна от смях
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за държавна администрация - в пъти по толкова. Но не ви я обявяват, че ще стане страшно.
49
0
 
26
 
! Отговори
Някакъв си там преди 3 години
На фона на случващото се тази година с безработицата, вируса и немотията на хората това е срамно от страна на депутатите 90к+ годишна заплата за тия измети.. Ако бяха хора поне половината от заплатите си щяха да дарят. А те какво? По-евтини апартаменти им дават щото са големци, имунитети имат, само се подиграват на хората от парламентарната трибуна :(
48
1
 
17
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 3 години
Караянчева а какво ще правим с политическия брак който произведохте сега ще работите извънредно и безвъзмезно в полза на обществото че ток трябва да се плати заплати и т.н.
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛОШОМного преувеличаваш.Общински съветник взима 900лв.Не че върши нещо де.