В македонските учебници все още се лее език на омразата

Нашето поведение е заради неизпълнението на договора, каза Петко Дойнов
Обновена: 22 дек 2020 22:08 | 22 дек 2020 22:08, Красимир Ангелов
59

България твърди, че Северна Македония нарушава договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Но пък Зоран Заев заяви, че добросъседството продължава да бъде приоритет за страната му. Ще има ли напредък в преговорните отношения?

Още по темата
"Отношенията ни оттук нататък ще продължат да изглеждат като отношения между две съседни страни. Едната, от които е положила огромни усилия, за да подпомага другата в продължение на дълъг период от време, а другата - страна, която кандидатства за членство в ЕС", каза зам.-министърът на външните работи Петко Дойков за "Денят ON AIR".

Според него в неразбирането от страна на Северна Македония има голяма доза вътрешна политика.

"Акцентът на дискусиите винаги е поставен върху България. Гледните точки са две. Едната е нашата, другата е на Скопие. Според Скопие напредък има, ако се направи сравнение с други подобни исторически комисии - били сме стигнали много далеч. Но нашето разбиране е точно противоположното. Ние имаме определени очаквания. Нашето разбиране е, че работата на тази комисия беше едностранно прекратена, като резултатите, които се постигат, официално не са въведени в употреба", допълни Петко Дойков пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че учебниците там продължават да изглеждат по определен начин, който не отговаря на нашите разбирания.

"В тях има език на омразата. Причината за нашето поведение в последните месеци е заради неизпълнението на договора. Всичко започна от него. България не е приключила процеса, не е наложила и вето. Това, което ние очакваме от страна на Северна Македония, на първо място е да се възстанови доверието между нашите две страни. На второ място очакваме успокояваме на тона. Ако това продължава - трудно ще бъдат разговорите между двете страни", категоричен е зам.-министърът на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А може да не са останали българи в Македония ,третирани ,изселвани ,кой е луд да стои там .Останали са едни мелеси и мутанти с УДБАШКА подкваса ,какво да очакваш от такъв материал .
28
0
 
1
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
Епископ Григорий мних, а не "много" - техническа грешка.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До осип Броз ТитоКъш оттука. от теб уроци по история - пълна фантасмагория. казах ти да си гледаш работата. Що за нахалство не мога да разбера. какъв Йосип какви пет лева? За какво говорим тук, а? Сърбомани грозни. Ще ми се правят на светици. Пък и плюнкар на всичкото отгоре, типично по сръбски, веднага да напсува. Винаги сте ми били гадни и първосигнално прости, нахални и прекалено самомнителни. Ама заради това сърбите изядоха дървото. Внимавайте и с вас да не стане така.
26
0
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До Анонимен 14Нищо не знаеш за рускияезик. В 10-ти век, когато епископ Григорий много, от кръга на цар Симеон занася в Киев цяла енциклопедия от 900 ръкописа на български, започва цивилизованото.Киевчани са разбирали българския, за разлика от московците, които го въвеждат от 29-ти век.Руският има българска лексика. Московците не са славяни, като украинците.
25
2
 
10
 
! Отговори
кан Кубер Македонски преди 3 години
До осип Броз ТитоИсторията се гради от документи и археология а не със лъжи и фалшификации кат вашите историчари ,, немам доказ али твърдам ,, .... До кога ще лъжете хората ??? , на половин България бабите и дядовците са Българи от Егейска и Вардарска Македония .
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига глупости с тази омраза говорете как да подобрите стандарта на хората за живот, здравството, правосъдието и тн. Само Македония, Македония и Македония а хората умират от липсва на медици и държава
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия извърши геноцид над югославските народи. Те са фашисти и военнопрестъпници. Осъдиха Милошевич като военнопрестъпник.Пише ли го в македонските учебници. Сърбия нападна Хърватия, Босна, Косово. Извърши зверства.Така са постъпили и с македонските българи.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Bul gurАми ние не сме цвете за мирисане ве мен, но да ни правят на маймуни не обичаме :)) То кой ли обича, ама нали сме душички, все отстъпваме, най грешните хора на Балканите, съседите са ни ангели :)))
21
7
 
2
 
! Отговори
Јосип Броз Тито преди 3 години
До кан Кубер Македонски Ужива брату и само си замислува дека си неко голем фактор во европа Ке доде и то ден кога ке а наведнеш главата и пак ке се чуствуваш како да си во време од 1945 до 2007.Играта може да почне но , со отворени карти без лажее
20
9
 
7
 
! Отговори
Bul gur преди 3 години
От македонските учебници се лее истина,която не и харесва на България,защото ни се иска да забравим,че сме започнали войната с Хитлер, а сме я завършили със Сталин.Историята ни по детски казва как сме дошли на Балканите и как сме се прегърнали със Славяните и след прегръдки и целувки сме създали държава.Каква идилия....Всичко като история на България все по разни Византийски хроники и Ватикански книги,които все още никой не е виждал на живо.Великите българи....
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 15ТитоПак с глупостите!Официално България е признала държавата ви и езикът ви в рамките на РСМ.Но никога няма да признаем промененият бг етнос на починали люде.А,с блокирането не бъди толкова сигурен.Нас с Румъния ни държат 10г. вън от Шенген зоната ,,благодарение" само на Холандия!Другите уж много ни искат.Точно толкова колкото и вас сега.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Аз не съм политик, но ти гарантирам че ако влязат в съюза ще ни забият нож в гърба :) Знам тъжно е, но това е реалноста :))
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До осип Броз ТитоГледай си работата. България няма никакво намерение да блокира РСМ. Тя сама се блокира. На тия вече толкова години все някой друг им е крив. направо почна да ми се гади от тях. А пък като си толкова убеден в това което казваш го напиши на български че всички да го прочетат. начинът по който правиш изказването си абсолютно го лишава от въздействие. Пък и няма нищо вярно в него, предполагам че затова го пишеш на латиница. Да.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По мк медии сравняват тази комисия с германо-френска,германо-полската изяснявали факти от ВСВ.Като ,по приказките им трябва да подразбираме ,че България е като Германия ,а те горките като окупираните Франция и Полша!Абсулютни смешници!
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приятно ми е да гледам водещата, обаче взе да ми доскучава, все едно се върти по медиите :)) Най простото решение е да скъсаме връзки със СМ, лесно и безболезнено :) Нито те ни имат за братя, нито ние, фасулска работа :))
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама някои като почнат с глупашките си коментари еша си нямат. Омразата си я има не от сега тя е насаждана у тези хора вече повече от петдесет години. Македонски учебници нека си има важно е какво се пише в тях. А много неща които се пише в тях не отговарят изобщо на истината.Това как трябва да се тълкува? Като посегателство разбира се. Нека тия изобщо не ми се правят на госпоици пред припадък защото това което вършат е адски подлярско. МАКЕДОНСКИ ЕЗИК НЯМА! Нито тук нито където и да е.
13
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8То и украински език няма, има само руски диалект странно как се обръщат нещата, а ? На кой е Крим сега ?
12
0
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
айде по пързалкатаааа ....
11
4
 
7
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 3 години
Ако България се срамува от минали събития в близката си история,то това не е проблем на Македониа. Кое не отговаря на истината? Бихме ли могли да наречем турското робство,че е администрация в България.Сега е нормално да не мразим Турция,но всеки българин знаем колко обича турците.Нямаме турско малцинство,но имаме турска етническа партия.Ако бяхме за обичане,щяха да ни обичат македонците.
10
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво искате от македонците сега, да си променят историята и да отричат Холокоста и българската фашистка окупация ли? Защо да го правят? Защото вие сте много добри хора и чудесни държавници ли? Не сте. Няма да стане вашата. Никой няма да ви даде Македония ей така на тепсия, без война..