За ваксините са похарчени 180 млн. лв., МС може да отпусне още 50

Борисов провери как се съхраняват те в Пловдив
228
За ваксините са похарчени 180 млн. лв., МС може да отпусне още 50
Снимка: МС

Общо 180 млн. лв. е отпуснало правителството до този момент за закупуването на ваксини срещу COVID-19, подготвят се и допълнителни 50 млн. лв. Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират, което е радостно и оптимистично, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на МС.

Премиерът и здравният министър посетиха РЗИ-Пловдив, където по-рано днес пристигна първата пратка ваксини срещу COVID-19. Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте региона в страната е вече в ход. С първия лъч днес ваксини се доставят в София, Пловдив, Бургас и Варна, а през следващите дни и в останалите региони.

Още по темата
Министър-председателят Бойко Борисов изрази специално благодарност към Европейската комисия и председателя й Урсула фон дер Лайен за добрата организация и синхронната логистика по доставката на ваксините за всички страни от Европейския съюз. „Сигурен съм, че с помощта на ваксините българските и другите европейските граждани ще можем да преодолеем пандемията“, добави Борисов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че дозите от ваксината в РЗИ–Пловдив ще се съхраняват в хладилник, на температура от 2 до 8 градуса, което е допустимо за следващите пет дни, в рамките на които ваксините ще бъдат използвани. „Готови са пакетите за всяка болница и информационните материали, отбеляза Ангелов. Той изтъкна, че на всеки пациент следва да се поставят две дози от ваксината, след което информационната система, която е подготвена, може да издаде удостоверение на всеки ваксиниран. Министърът на здравеопазването напомни, че ваксинирането е безплатно и доброволно.

Министър Ангелов посочи още, че до този момент отпуснатите от правителството средства за Ремдесивир са около 35 млн. лв. Същевременно на месец се отпускат по 83 млн. лв. в подкрепа на работещите на първа линия. Наред с това по линия на НЗОК средствата за първа линия за месец за общопрактикуващите лекари са 5 млн. лв. и 1,2 млн. лв. за сестрите при общопрактикуващите лекари. Министърът на здравеопазването напомни още, че правителството отпусна над 22 млн. лв. за дейности на БулБИО.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ-Пловдив, заяви, че лекарите и медицинските служители от армията също са включени в първата фаза от процеса на ваксиниране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
0
 
! Отговори
менко преди 3 години
От доста време започнах да си мисля,че израза Бойкова работа май ще върши повече работа от ...оная работа с кучето на нивата.
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да купят и нов хладилник
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При похарчени 180 милки, излиза, че двете уж бити ваксинки излизат по 90 милиона парчето.
198
1
 
0
 
! Отговори
Камчия преди 3 години
До Безплатната Ваксина. Тъпунгeр ли си или да? Безплатни са за гражданите, заплатени са от МЗ! Кой ще плати според теб на завода производител ООН ли?
197
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо сте в грешко. Ваксините са БЕЗПЛАТНИ, само 1000 пъти ни го казахте. Сега излиза, че стрували някакви стотици милиони, как е възможно? От космоса ли ще дойдат тези пари, или от данъците НИ?
196
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Пинто преди 3 години
Радостен оптимистС две думи казано: ЗОРНО ВОЛНО
195
1
 
3
 
! Отговори
Додахме си на думата преди 3 години
Малко са тия пари.Едно шкафче не могат да напълнят с кюлчета злато.Все пак говорим за проценти комисионни нали?
194
1
 
3
 
! Отговори
Биби кънект преди 3 години
Ала-бала-ница.... Оп, на Костадинчо му излезе късмета. Ама защо така тъжно гледкаш, Динчо? Спокойно, какви по-яки неща сме ти туряли, та една ваксина ли ще я мислиш...
193
1
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Tazi vaksina bila 95% efikasna. V idealniat sluchai na 4 miliona vaksonirani primerno, 5% sa na techenie. Znachitelno po-golyama smartnost i zabolyaemost ot nastoyasjite danni za bg. Az lichno she se vazdarza pone edna godina, osven ako ne napravyat tova neizbezno zaradi kosveni ogranichenia.
192
1
 
1
 
! Отговори
анономен преди 3 години
Баси няма зомбирани платени тър-тей да обикалят надрусани уличките софийски- няма кво да гледаш. ЕХХХ
191
2
 
1
 
! Отговори
анономен преди 3 години
Тез пари да ги дадеш на ония тър-тей троловете на Радев- ехей пенсия до живот))))))))))))))))))
190
4
 
4
 
! Отговори
До 203 преди 3 години
И какво? Разбира се, че ще стане така. Разните измислени антиваксъри нвма да управляват света.Гърците ще въведат задължителна ваксина за лятото...гаранция.
189
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тази мутра не му вярвам и на една дума.180млн бил дал.Мнооого...ама мнооого се съмнявам да е така.
188
5
 
5
 
! Отговори
Радостен оптимист преди 3 години
С радост и оптимизъм очаквам как доброволното вакциниране ще се превърне първо в незадължително, после в принудително. Внасяне в глобална база данни, QR код в лична карта, нови правила на авиокомпании, кандидатстване за работа--има много варианти
187
3
 
7
 
! Отговори
Радостно и оптимисти преди 3 години
Да въведат електронно здравеопазване все не стига нещо. Иначе база данни за вакцинираните с безполезна вакцина е ударно подготвена.
186
6
 
3
 
! Отговори
Счетоводителя преди 3 години
В русия ваксината върви с бонус бутилка със самогон...всичко ще се ваксинира 100%
185
3
 
6
 
! Отговори
Миньорче преди 3 години
*** дека отидоа протестите бре ? Исках да ода у София да разгледам а то нищо
184
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До епидемиологИ после ...пак!?
183
3
 
4
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Важното е, че тези ваксини са безплатни! Нищо не губим, само пичелим спокоен живот. Нълтъй?Тази откровена статия ме убеди да се ваксинирам 70%. колкото е необходимо за да ни оставят на мира с тези ид.от.щини!. На загрижените за човечеството само да кажа: Харчете си ги със здаве и кой е.ал, - е..л!! Не ми пращайте милиция, сам и доброволно ще ви предложа плътта си! Само мир да има!
182
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е аджеба направете един списък кои сте тези много хора, които искате руската ваксина.Да видим 10 ли сте, 20 ли сте.