Проф. Ангелов: 1719 ваксинирани до момента, има все повече желаещи

Новите ваксини идват през януари, започва информационна кампания
29 дек 2020 09:23,
98
Проф. Ангелов: 1719 ваксинирани до момента, има все повече желаещи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Готвехме се доста дълго време за ваксините. Най-голямата новина е, че те са в България и ние изпълнихме това, което обещахме - стигнаха до всяка област в България. Това заяви пред БНТ здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

В началото на януари се очакват новите доставки, готови сме да ги посрещнем. Желаещите да се ваксинират всеки ден стават все повече и повече, допълни проф. Костадинов.

Още по темата

"1719 човека са ваксинирани - това са последните данни от тази сутрин. Всеки желаещ ще бъде ваксиниран, започнахме с медиците в лечебните заведения", категоричен е министър Ангелов.

"Фирмата производител трябваше да достави ваксините до всички 28 точки в страната. В един момент обаче разбрахме, че тази доставка ще бъде по-скоро символична, за да покаже силата на Европа едновременно, в един ден да покаже, че се изправя срещу COVID-19", обясни министърът.

Голямото разгръщане на процеса по ваксиниране - и информационно, и като кампания, ще започне не по-рано от средата на януари, коментира здравният министър.

Той обясни, че лекарят ще съветва пациента коя е най-добрата ваксина за него. "Не очаквайте от мен или от министерството да е дистрибутор на определена ваксина", подчерта проф. Ангелов.

След като той стана първият ваксиниран българин на 27 декември, обясни, че се чувства отлично и няма оплаквания, освен неразположение на мястото на убождане, нищо повече.

"Със сигурност ще направим информационна кампания, още днес започвам обаждания към всички медии в цялата страна. Идеята е до Нова година да направим видео конферентна среща, за да почерпим от техния опит как да стигнем до повече български граждани. Моята цел е българският гражданин да бъде най-информираният европейски гражданин", категоричен е здравният министър.

Той каза още, че в момента се разработва ново приложение, в което идеята е информацията да стига първо до лекарите и след това те да могат да отговорят на всички въпроси на пациентите.

"Надеждата е във ваксините, надеждата не е в плазмата", категоричен е министърът.

Мерките - тяхната роля, е да предпазят колкото се може повече български граждани от среща с COVID-19. Затова няма да спра да повтарям, че не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. Това е идеята на мерките и те имат ефект - виждате, че намаляват заболелите, натискът върху здравната система е много по-малък, отколкото преди, категоричен е проф. Ангелов.

Контролът не е спирал, мерките са ясни. Нашите институции - РЗИ, съвместно с полицията, пожарната и БАБХ, в мобилни екипи, ще извършват контрол навсякъде. Подавайте сигнали, в готовност сме да извършваме проверки денонощно, призова здравният министър.

Ние сме много големи длъжници на българските деца, длъжници сме и на родителите, призна проф. Ангелов. Затварянето на училища, според експертите, беше нужно и навременно решение и ние го взехме, допълни той.

Ще анализираме числата и тогава ще вземем решение как да постъпим с по-големите ученици. Има идея те да се редуват, но тепърва ще се обсъжда, категоричен е министърът.

Ще запомня 2020 година с всичко онова в болниците, което доказа и ни показа силата на Хипократовата клетва. Със сигурност и лекари, и сестри са уморени, но никой не се отказа, категоричен е министър Ангелов.

За тези месеци аз натрупах повече опит и повече вяра в лекарите, в сестрите и в близките си хора, призна здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
21
 
! Отговори
nikonik преди 3 години
Само безмилостно облъчено от телевизора зомби би искало да се ваксинира!Хубаво е, че все повече българи спират да гледат телевизия, тук е по-добре от на запад...
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не видя тиквата крадлива как ритуално се ваксинира на площада, а около него танцуват шехерезада, кърджалийката и деситу, по бански и с гердан от суджуци като хавайки, аз на крадливи докторя и ковид психари не вярвам.
21
3
 
16
 
! Отговори
BOSS преди 3 години
ЖЕЛАЕЩИ ? ВСЕ ПОВЕЧЕ ??????????? ХАХАХАХАХАХАХАХААХАХА Е ПРЕКАЛЯВАТЕ ВЕЧЕ С ЛЪЖИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
20
3
 
16
 
! Отговори
ll преди 3 години
Сега ще броим ваксинираните ли? Това вече става неудържима простотия!
19
1
 
11
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
Колко пендара допълнително прибра министърчето за това представление?
18
1
 
14
 
! Отговори
nikonik преди 3 години
Пренавиха пружината...Много зор дават за тази ваксина, ако искаха масово ваксиниране трябваше да действат по-дискретно... Уви какво да иска човек от управляващи като Ботокса, Лъчо Мозъка, Дани Барниръбала и Боко Тиквата...
17
1
 
10
 
! Отговори
nikonik преди 3 години
Пренавиха пружината...Много зор дават за тази ваксина, ако искаха масово ваксиниране трябваше да действат по-дискретно... Уви какво да иска човек от управляващи като Ботокса, Лъчо Мозъка, Дани Барниръбала и Боко Тиквата...
16
2
 
15
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Имало желаещи-глупости.С това темпо за около 2 години може да се ваксинират , след 6м им свършва имунитета-ваксинираните сега , трябва лятото отново-абсолютен цирк.
15
5
 
4
 
! Отговори
Легендата преди 3 години
Софиянци пак се уредиха. За Варна 165 бройки за наши хора.
14
2
 
21
 
! Отговори
уууууу преди 3 години
Стига с тези ваксини бе, еййййййй.......
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако няма мераклии, дайте да повторим досегашните натегачи - Балтов, Министър Ангелов и сие
12
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Логиката на балканския селянин е следната: "Аз не познавам болен от ковид, следователно вирус няма". Това е нещо като отида до плажа и да кажа "Ми аз тук китове не виждам, значи китове не съществуват". Това сте вие балкански yтaйки. Логика на 5 годишен ром.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма работа успех да ваксинирате 3 4 милиона. Всичко им е пропаганда, сега ксто почнат да мрът и ше има отлив.
10
4
 
25
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Дайте да видим опашките от желаещи. Ковид зом6итата първо ще се ваксинират ама те не са много. Повечето хора не са пpости.
9
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такава пропаганда и по времето на Хитлер не е имало. И чешмата да пусна само за ваксините ми говорят. А това много намирисва на лъжа.
8
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е че има желаещи, все пак адекватните хора в България са мнозинство. Тези дето цъкат най много коментари са най нискочелите с квалификация на метач дето все вярват че ГЕРБ ще идат в историята и че СССР ще се върне.
7
2
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Евала оште повече пиши коментари личи си интелекта ти от километри
6
2
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Те *** като тебе всяка минута пишат за ваксината без да разбират бъкел от вксини.
5
0
 
15
 
! Отговори
продавач на царевица преди 3 години
айде на царевицататопла свежа хрупкаватопи се в устатамехлем за душата
4
3
 
19
 
! Отговори
ОШТЕ ПОВЕЧЕ преди 3 години
Все повече и повече желаещи, опашките се вият с километри!