България помага на Хърватия със 100 000 евро

Средствата ще отидат за 2 емблематични сгради, свързани с историята ни
49
България помага на Хърватия със 100 000 евро
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България ще помогне със 100 000 евро на Хърватия, за да се възстанови от опустошителното земетресение, съобщи  министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Решението за отпускането на помощта е взето на днешното заседание на МС.

Още по темата

Българското посолство ще проучи къде са най-големите щети от труса.

„Взехме решение отпуснатите средства да отидат за 2 емблематични сгради, които са свързани с българската история - Горноградската гимназия в Загреб и Академията на науката", заяви Захариева.

В Горноградската гимназия са се обучавали български ученици, стипендианти на Българската екзархия, включително от района на днешна Република Северна Македония, като Кръстю Сарафов, Любомир Милетич и Димитър Шишманов. Специален гост на гимназията през 60-те години на XIX в. е и Константин Миладинов, който представя пред учениците сбирката си „Български народни песни“, издадена с финансовата подкрепа на епископ Йосип Щросмайер.
Хърватската академия на науките и изкуствата е наследник на Южнославянската академия, създадена от епископ Йосип Щросмайер, който още през 70-те години на ХIX в., преди Освобождението на България, запазва пет места за представители на България. Сред първите български членове на тази Академия са Марин Дринов и Стефан Бобчев.

"Все още има проблем с водоснабдяването в засегнатите райони, така че с министъра на икономиката проведохме съвещание. Говорихме с БЧК, както и с производители на минерална вода. Вече имаме информация, че два големи производителя от Смолян и Велинград ще осигурят по един тир с вода", добави Захариева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
захариева другарко,да не би България да праща джобните пари на вожда си,не ви ли е срам,с тази сума,която я пращате ,като помощ за Хърватия.
43
1
 
3
 
! Отговори
ТИРанин преди 3 години
"... ще осигурят по един тир с вода", добави Захариева.Каквато ни министърката, такава ни и помощта, такова ни и оповестяването за нея.С две думи - жалка работа!Не може външен министър да прави изказвания като махленска ку_чка.TIR идва от международна конвенция, а не е мерна единица за каквото и да било. Под TIR конвенция може да бъде както влекач с полуремарке, така и микробус!Ше ви прата два тир с вода, да не умрете от жажда.Да ти имам изказа, Захариева. Тази ни е външен министър. СРАМ!
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 ГОДИНИ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО 1986 Г. В СТРАЖИЦА,ГРАДЪТ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е НАПЪЛНО ВЪСТАНОВЕН...Е ТАКАВА Е ОПРАВИЯТА БЪЛГАРСКА,А ТЕ ЗА НЯКАКВА СГРАДА ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ СЕ ЗАГРИЖИЛИ.ТАЗИ ЖЕНА ПРОДЪЛЖАВА ДА РЪСИ ПРОСТОТИИ!
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАМИ ТОЧНО ЗА ТОВА ГОВОРИМ...ДА ПОМАГАМЕ С ЖИВА СИЛА И НА ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ,А НЕ ДА ДАВАМЕ ПАРИ ЗА НЯКАКВА СГРАДА СВЪРЗАНА С НАШАТА ИСТОРИЯ...АМА ЧЕ ПРОСТОТИЯ.ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ПОМАГАТ НА ХОРАТА САМО БЪЛГАРИЯ Я ИНТЕРЕСУВА НЕЙНА СГРАДА СВЪРЗАНА С НЕЙНАТА ИСТОРИЯ.ЦЯЛ СВЯТ И СЕ СМЕЕ И ПРЕЗИРА БЪЛГАРИЯ.КОГАТО В СОФИЯ СЕ СЛУЧИ ПОДОБНО НЕЩО ХЪРВАТИЯ МОЖЕ БИ ЩЕ ДАДЕ ПАРИ САМО ЗА ВЪСТАНОВЯВАНЕ НА СГРАДАТА НА ХЪРВАТСКОТО ПОСОЛСТВО!
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Обясни кое не е смешно, може би да дадем 100 милиона, колкото целия ЕС :)) Това е символичен жест, те ще получат достатъчно пари от ЕС :) Все пак си ***, разбирам го това нещо :))
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това звучи смешно. На държавно ниво.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО МИСЛИ ЗА НЯКАКВА СГРАДА ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ!!!ТИПИЧНОТО МУТРЕНСКО-ШОВИНИСТИЧНО ЛИЦЕМЕРИЕ НА СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО.НЕ СЕ ЛИ ЗАМИСЛЯТ,ЧЕ КОГАТО НАС НИ УДАРИ ПОДОБНО БЕДСТВИЕ (НЕЩО,КОЕТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ РАНО ИЛИ КЪСНО) И ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ЗАПОЧНАТ ДА ДАВАТ ПАРИ ЗА СГРАДИ СВЪРЗАНИ С ТЯХНАТА ИСТОРИЯ.ТУРЦИТЕ ЗА ДЖАМИИТЕ,РУСНАЦИТЕ ЗА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ И РУСКАТА ЧЕРКВА И МАКЕДОНЦИТЕ ЗА СГРАДАТА НА ВМРО И Т.Н. И Т.Н.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ШопоМдаа... :) Забелязах че е жена, след като се ядоса, но така е по нашите ширини :))
36
1
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Ох, Екатерина!!!
35
0
 
3
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Мда....No comment...
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ние сме най-бедната държава в ЕС, освен да им съчувстваме и да направим символичен жест, какво очаквате ? :)) За сърбите обясних, тях никой не ги обича, дори руснаците, нормално е да дарят 1 милион, може би ще спрат да се обръщат с гръб при химна им :)
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
типично по български...използват едно природно бедствие,за да защитават някакви свои имагинерни интереси в хърватия с помощ за някаква сграда свързана с българската история.пълни глупости.помогнете първо на обикновените хора.това е все едно при евентуално земетресение в софия руснаците да дадат пари само за паметника на съветската армия и руската черква а пък обикновените българи-кучета ги яли.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не сме далече от хърватия ...800 км .ако нас ни удари ,кой ли ще ни помогне,като герб,раздават милиони на някакъв бизнес тук )
31
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Водиха война с хърватите, загубиха я, нормално е да се подмазват :)) Ние за какво да им даваме милион, обясни ?
30
1
 
3
 
! Отговори
Грешка преди 3 години
Трябваше да се помисли първо за пострадалите хора, а после за сградите !
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия дава 1 000 000. А са врагове още де факто. И не са в ЕС с най добри показатели като нас. Ми ко да мисля не знам. Бойко мрази хърватите ли?
28
2
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
за тези които не занят за зверствата на хърватите нека по търсят в гугъл за усташите.
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захариева ни доказа че не е лекомислена жена, това 100 к е символичен жест, да не искате да им пратим 100 милиона, защо ? :))
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Оли гофрендиМен не ме трият, просто хапя :))
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На фиромците подарихте танкове за да ви плюят сега! На хърватите 100к!? Безсрамие!