Време е за рестарт! Новата Конституция - цели и провали

Проектът на управляващите за нов основен закон се оказа мъртвороден
174
Време е за рестарт! Новата Конституция - цели и провали
Снимка: БГНЕС

Месец след масовите протести в Триъгълника на властта и блокадите на Орлов мост с искане за оставката на правителството и на главния прокурор премиерът Бойко Борисов обяви във видеообръщение към нацията „Време за рестарт”!

Той отсече, че когато настоящият парламент реши да се произведат избори за Велико народно събрание, ще се оттегли от поста министър-председател в същия ден.

Още по темата
Само че това така и не стана.

А идеята за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията дойде от него.

Той застана зад предложението броят на депутатите да бъде намален от 240 на 120, нещо за което гласуваха и българите на референдум.

Борисов също така поиска при Велико народно събрание народните представители да бъдат 280, вместо 400.

До свикването на такова обаче въобще не се стигна.

А според проекта за нова Конституция, който управляващите успяха да внесат с помощта на гласовете на „Воля“, това трябваше да е последното ВНС, защото се предвиждаше то да отпадне, а обикновен парламент да може да приема нова Конституция и съществени промени в действащата.

Управляващите искаха за в бъдеще промените в Конституцията да се одобряват на национален референдум от повече от половината от гласувалите избиратели при участие на не по-малко от половината от тях.

Окончателният проект за нова Конституция беше внесен в началото на септември в Народното събрание на фона на масов протест пред сградата му, като се стигна до ескалация на напрежението, сблъсъци, арести и обвинения в полицейско насилие.

В крайна сметка обаче на 25 септември парламентът сложи край на амбициите на управляващите страната ни да поеме по пътя на свикването на Велико Народно събрание, което да изготви и приеме нова конституция.
Напълно очаквано мнозинството не успя да събере необходимите 160 гласа, равняващи се на две трети от всички народни представители. „За“ проекторешението гласуваха депутатите от управляващото мнозинство – ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а колегите им от „Воля“ се въздържаха. БСП и ДПС гласуваха против.

Не само те разкритикуваха проекта на управляващите.

Два дни преди гласуването му в пленарна зала от Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианска комисия, излязоха с позиция, в която остро критикуваха идеите на вносителите.

„Изразяваме съжаление, че в България е започната конституционна реформа, без да е предшествана от подходящ обществен дебат. Проектът за нова Конституция е подготвен от парламентарното мнозинство и - както изглежда - без никакъв друг принос извън него. Основанията за определени поправки не са добре обяснени, а там, където това е направено, те са в твърде сбит вид. Предложението да се намалят наполовина 240-те депутати, изглежда, се спира на произволно избрано число 120, без да е правена подробна оценка на въздействието от подобен ход за българската политическа система“, посочиха в становището си от Венецианската комисия.

ГЕРБ замълча за критиките й. Проектът на новата Конституция беше забравен набързо, а Борисов естествено не подаде оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
125 - и като поставиш кремълските партии извън закона, коя партия ще спечели изборите, като те всички са комунистичеки?а, сетих се - гражданите. Само че не и предвидено гражданите да имат такава висока представителност в парламента. Ако се гласува за гражданско лице, представено от инициативен комитет трябват много повече гласоподаватели, спрямо такова представено от партия; освен това има и квота от 10 души граждани в Парламента. Повече не може
122
6
 
0
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До NEW WORLD WORDER: Това за Новият ред е стара песен. Затова трябва да се чете историята. А песента е била: Рим, Берлин и Токио заедно в борбата Скоро ще настане нов ред на земята...а знаем как завърши този нов ред. В историята това, което веднъж е било трагедия, след това се повтаря като фарс.
121
0
 
10
 
! Отговори
NEW WORLD WORDER преди 3 години
Абсолютно е ненужна нова конституция, защото малко или много тя ще дублира настоящата комунистическа конституция. От нова конституция Европейска България ще се нуждае при Новия световен ред, когато кремълските партии в България бъдат поставени извън закона, а главатарите им бъдат преследвани от закона за национално предателство. Имайте търпение, защото времето на новата конституция наближава.
120
1
 
4
 
! Отговори
тъпото преди 3 години
До няма мирни протестиТова с комендантския час и открития лист е добре познато от времената на /смърт на фашизма, свобода на народа/ ... но и свободата на народа е много добре известна. Същите са си.. с оръжие в ръка....
119
0
 
2
 
! Отговори
тъпото преди 3 години
До Офф ,да се омитатНякоя банда да бъде забранена със закон....така става като не се направи лустрация като в други страни от източна европа...
118
1
 
1
 
! Отговори
тъпото преди 3 години
До уточнениеМанипулирали се изборите... само преди 30 години когато бюлетината беше 1 е имаше и едно постоянно присъствие само тогава изборите не се манипулираха... печелеха се със 99.9%....
117
1
 
3
 
! Отговори
Кьорфишек преди 3 години
ГЕРБ изобщо не ги притесняваше това, че проектът на Барни Ръбъл за нова констутуция е 80% преписан от сега действащата и изобщо е кьорфишек. За тях важна беше процедурата: Избори на Велико НС, две години разтакаване до приемането на нова конституция и след това избори за обикновено НС. И през всичкото това време щеше да управлява Бойо с дружинката му (дори и да е подал оставка) тъй като Великото НС не избира правителство.И казаха, хайде сега една временна комисия да ни оправи проекта. Но не би!
116
3
 
2
 
! Отговори
А Барни Ръбъл? преди 3 години
Друго ако не, бившият министър Данаил Кирилов (известен като Барни Ръбъл) влезе в историята като автор на кьорфишек проекта за конституция, на 80% преписан от сега действащата. Показваха го по шаржове как пише с пачето перо като същ Паисий Хилендарски, а в проекта му даже и държавният герб беше сбъркан.Желанието на Бойко било за промени? Хайде де. Искаше да остане още две години (макар и формално в оставка) докато се гласува нова конституция и се проведат нови избори . Но не мина номера.
115
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ГЕРБ и патриотите бяха зад проекта. Другите партии само ИМИТИРАТ желание за промени, а са част от статуквото. Дори Учиндолеца ще си трае на тая тема, щото е близък с БКП и ДъПъСъ.Относно критиките. Сто пъти бе казано, че този вариант няма да се гласува, а предстои дебат в и извън ВНС. А ББ ще си управлява пак. Пропуснат бе да не подаде оставка веднага. Нинова и карадайъ го бетонират на власт.
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я че кой депутат ще гласува ,все едно да ми бръкнеш в джоба ,знаеше се още преди че това мама да бъде ,прах в очите на хората,сега,е важен така наречения бизнес ,тоест нашите хора,много милиончета им подари герба )
113
1
 
4
 
! Отговори
муспи преди 3 години
До *** - Не могат да "застанат до стената" защото в България е нарушен надчовешки закон, - след като една власт си отива, трябва да и се свалят символите, както свалиха петолъчката от Партийния дом. ЦСКА си го опазиха макар че фалира и даже си доставиха и още един, а на Левски - най българския отбор, готвят закриване. Просто и ясно - бандата на масовите убийци и крадци на едро, които преди 75 години си създадоха и отбор, все още са си на власт.
112
1
 
5
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Язък, - отпадна Нобелова награда по литература -за Нова Конституция, и даже Тел-Афифската телевизия го обяви като главен кандидат. Да се отлага е глупост, защото Нобелките са само за живи писатели, а той може всеки момент да бъде застрелян със снайперка. Такова решение ще е напълно по правилата на Старата Конституция, и народа ще се възползва да си устрои такова Шоу, което нищо не му коства.
111
0
 
2
 
! Отговори
G преди 3 години
Толкова ли е сложно? Направете конституцията електронна, и свържете всички институции с тази база, който наруши да влиза по реда си! Какви са тези преписвания корици и преиздавания? Това да не е библия? Гледайте напред, политици ли сте гладници ли сте не знам, образовайте се ако трябва ще ви запишем да изкарате едно образование, барем български да започнете да говорите поне!
110
2
 
10
 
! Отговори
Трол преди 3 години
Време е всички управлявали до сега политици да застанат до стената и..........Тогава ще започне новият старт!
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КойчоКвичиш ли квичиш от 10 години.И все валат.
108
3
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Пълен рестарт на боко чекмеджето
107
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви протести, кви пет лева (или бяха петдесет?)Това е тема за гладуващите политици отляво. Никаква тема не е и няма да бъде. Българите видяха кой знае как да управлява
106
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 113А изборът на Радев чорапа, кой го изманипулира?
105
1
 
9
 
! Отговори
Гейобразна Конституц преди 3 години
Няма да се напрягат да мислят взимат истанбулската конвенция и я правят и обявяват за конституция и сме готови.
104
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми значи няма да има нова конституция.Хората ще си го преместят в другия крачол.