1 млрд. лв. не влезли в хазната заради отложено потребление

Най-доброто лечение за икономиката - домакинствата да харчат
50
1 млрд. лв. не влезли в хазната заради отложено потребление
Снимка: БГНЕС

Българската икономика ще започне да расте след кризата, най-рано догодина, прогнозират от Българската стопанска камара.

Според работодателската организация най-тежкото последствие от пандемията е отложеното потребление. По тази причина през миналата година в бюджета не са постъпили над 1 милиард лева.

Прогнозата е масовата ваксинация срещу Covid-19 да ускори стопанското възстановяване.

Предкризисните нива на БВП в българската икономика се очаква да се достигнат едва през 2022 г., но първи признаци на икономическо възстановяване в производството вече са налични, а оптимизъм дава ваксината срещу Covid-19, коментира председателят на Стопанската камара Радосвет Радев.

По думите му като че ли започва да отпада това чувство за всеобщ риск, това гарантира подема.

Най-доброто лечение за икономиката е потреблението на домакинствата, смятат от бизнеса, а Covid кризата ограничи именно потреблението при това драстично, посочи Радев.

"В България втората половина на 2020 г. депозитите на семействата са се качили до нива 5 милиарда. Представете си 5 милиарда потребление. Само върху 5 милиарда 20% ДДС-то е 1 милиард - това са пари, които не са влезли в хазната, в данъчната система", пресметна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: БСКрастежикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
eterna преди 3 години
И кво сега ? Бизнеса бил чакал да му изсипят едни пари. Има да чака коги паднат на коча м.дете.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТцтцтцтПартиния лидер опа извинете Министър - преДателя нама за шкафчето комисионна от 1 милярд.Какво е това нещо!!!
43
0
 
1
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
Какво доверие във ваксините бе... във Франция са се ваксинирали 254 човека и това е сведение от здравното им министерство, но не за пред телевизията... пише, че Макрон е бесен ама нема какво да направи, то и така му се клати стола, заради ежедневните битки по улиците, които тук надали ще покажат!!!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно, че ще се свие потреблението. Хората останаха на улицата, а тези, които още не са нямат никаква сигурност. Тази година минахме без нови ботуши, зимни якета...Подаръците за Коледа бяха до 20 лв. Стоим си по пижами вкъщи.
41
0
 
11
 
! Отговори
Св преди 3 години
Аз лично вече не смятам да харча. Поне видях е и без половината глупости, за които съм давал пари си мога да живея и оцелявам. Дори се чувствам и по-добре. Още като ревнаха ресторантьорите, туристически агенции и т.н. се почувствах като някакъв донор. т.е. аз си мога без тях, ама те реват аз да ида при тях. Мисля, че и други хора започнаха да го осъзнават това. Е все в бъдещето някой предприемчив ще намери друг начин да забогатява и да ни взема парите. Но НИКОГА няма да е това, което беше!
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А 10 милиарда излязоха заради корумпирания диктатор Тиквоний.
39
0
 
14
 
! Отговори
няма да влязат,я! преди 3 години
1.Хора, загубили работата си, семейства с рязко намалели доходи;2.Уплашени хора, които кътат скромни бели пари за черни дни;3.Хора с добри доходи, но обективни ограничения за пътуване, почивки и т.н.Не може и онуй до края и душата в рая.След земетресенията в Хърватска, там темата ковид изчезна. Без разпоредби и заповеди, ограниченията самоотпаднаха и никой не е преследван за това. Настаняване на много хора в обществени сгради, няма маски, пътуване на доброволци и помощи.Случаите намаляват.
38
1
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 3 години
Аз ще си харча парите ама не в нашата мутро икономика. Ще дам моята заплата в Aliexpress и ще стимулирам Китайската икономика. Бойко ти можеш да правиш като вятъра
37
5
 
14
 
! Отговори
Борба с бизнеса преди 3 години
Целта на бизнеса е да принуждава хората да консумират и харчат много от парите си дори и с цената на техният живот и здраве. Бизнеса кара дори хората останали без пари да взимат кредити и заеми само и само да плащат.Това е тежка война и хората трябва да се отбраняват и пазят от бизнеса. Да се предпазват от необмислени покупки на стоки и услуги. Всичко до стотинка да се пресмята и оптимизират разходи на минимум и максимално спестяване и инвестиране само в своя ползва и интерес.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнесът се хвали, че плащал данъци.Трябва да плаща наистина данъци и тогава да се хвали. ДДС не е негов данък.
35
2
 
12
 
! Отговори
Паразитиращ бизнес преди 3 години
Това е бизнес с жизнено не важни и почти или напълно ненужни стоки и услуги с добавена надценка, за да лишат от хората свободните им пари и време.Дори едно кафе е в многократно в пъти по-изгодно да си го купиш на килограм и сам да си го приготвиш и носиш в термос вкъщи или на работа. Човек трябва живее само с жизнено важното и необходимото и да не бъде ограбван и мамен. Трябва всичко пресметливо да оценява до стотинка ежедневно. Да печели повече и да харчи на минимум и самоосигурява
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Да фалира ненужният и паразитиращ бизнес. ''..................какво значи ''паразитиращ бизнес'' при либерална икономика ?Кафенета, ресторанти, фитнес зали, кина и театри ... все места където червен пенсионер не стъпва така или иначе ...Но тези бизнеси плащат данъци, от които включително и ти си получаваш пенсията ...Да, от данъците на паразитиращите бизнеси си получаваш пенсията, не от СССР.
33
2
 
17
 
! Отговори
НЕ НЕ НЕ преди 3 години
НЕ ХАРЧЕТЕ ПАРИТЕ !!! ДРЪЖТЕ СЕ още да си поочисти малко държавата.Да фалира ненужният и паразитиращ бизнес.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига с тия ментеливи Мухобойкови лъжи
31
0
 
11
 
! Отговори
Видял преди 3 години
до 30Мой познат беше лекуван в бившия Ленинград, безплатно през соца, като там го изправиха от инвалидната количка и ходеше почти нормално, макар и бавно.
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да харчат домакинствата, защото всеки знае, че без заделени пари си аут отвсякъде - отиваш в болница, плащаш, и то скъпо. Става тазобедрена - 12 000 лв. Правилно четете, 12 ХИЛ. аз ги внесох в касата на ИСУЛ. Познато за химиотерапия по 2 000 лв. на месец даваха, не че помогна особено. За лечение в чужбина знаете за какви суми идва на реч. Други инвестират в имоти, но отвсякъде чувам, че са намалели наемателите. В какво да харчиш - в парцалки и молове? Глупости за кифли и плеймейтки
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България проблем е, че богатите събират всички пари и спират икономиката. Данъкът е регулатор на изкривяването на пазара. Връщат се излишни пари обратно в нормалното потребление. Богатите събират всички пари, правят милиарди и след това казват: Бизнесът ни спира!Данъкът трябва да бъде 45-55 процента, за да имат бизнес богатите.
28
8
 
10
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Говорите за данъци тук и на Запад.Тук никога богаташите няма да плащат големи данъци като на Запад.Забравете !Единственото което може да извоюваме, е нисък % ДДС на храни и лекарства - стоки наистина от първа необходимост.
27
2
 
27
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
За страна като България "домакинствата да харчат" е възможно най-лошия възможен план... Причината за това е проста - България нищо не произвежда вече освен хляб и ток, дори бельото, което носим не е българско... Харченето ще напълни джобовете на вносители и чужди производители от Турция, Китай и Виетнам предимно, ще осигури шепа мизерни работни места с 1000 лв заплата най-много и ще даде 20% ДДС на хазната, която ще ги подари предизборно на роми и пенсионери, за да гласуват за ГЕРБ...
26
1
 
11
 
! Отговори
Да преди 3 години
"Най-доброто лечение за икономиката - домакинствата да харчат" - а КАТ са събрали 100 млн., които няма да се харчат и да лекуват икономиката. Браво на правителството, браво на фин. министъра, евала на МВР-ето. Бях чел преди много години, че правителството в Англия се стреми към по-малки данъци и санкции за да може да останат повече пари у хората за харчене и стимулиране на икономиката. Но наш'те управници са писатели, а не читатели.