Финансист: Не може хора да умират от глад заради пандемията!

Никой бизнес в света не е доволен от противоепидемичните мерки, обясни Хърсев
8 яну 2021 22:37, Петя Славова
42

Как ще се развива българската икономика и как се навигира държавата в кризисния процес, коментира специалист.

"Трябва да излезем от пандемията с максимално работещи хора, за да можем да се издържаме и да се храним, но трябва да се помогне и на нуждаещите се. Не може да позволим да умират хората от глад заради тази пандемия, защото в някои богати държави го наблюдаваме." Това заяви финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

"Работните места ще ги броим след приключването на мерките, когато няма забрана всеки да работи. Ръст на безработицата се очакваше, когато се наложиха отново мерките - не го видяхме това", коментира доц. Хърсев.

По неговите думи има нова песимистична вълна, че през януари и февруари ще има ново затваряне на работни места.

И добави, че дори и с мерките за подпомагане нито една фирма не е доволна.

"Няма бизнес в света, който да е доволен от мерките на държавата. Всеки предпочита повече, това няма връзка с икономиката", посочи финансистът пред Bulgaria ON AIR.

"В Eвропа има отрицателни лихви при депозитите, при нас не се наблюдава такъв стремеж за момента. Банките се опитват да компенсират загубената доходност с лихви върху кредитите", отбеляза доц. Хърсев.

Той обясни, че се очаква намаление на брутния вътрешен продукт с около 10%, а България няма фатални нива на заеми.

"Нашите банки влязоха значително чисти, защото не бяха разглезени по време на Голямата депресия. Европейската централна банка не може да замени банковата система. Спомняме си как имаше една банка, тя не можеше да контролира всичко", подчерта експертът.

И допълни, че страната ни вече има планове за харчене на европейските пари, които при всички случаи няма да бъдат одобрени от опозицията.

"Ние имаме работа с политически отговор на биологични проблеми Политическият отговор у нас е напълно адекватен. Постъпленията в бюджета са по-големи от очакваните и не виждам причина да се актуализира бюджета", каза доц. Хърсев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До бацо,от нахраненост,сега умират и при тиквата,особено с тези 50лева които ги даватна пенсионерите,ходят постоянно "нахранени".
32
0
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Баидьн нарежда - свирепа борба сьс пандемията, и ваксини за всичкиДемократично е да умреш от глад да бьдеш растрелян но от - корона вирус е тоталитарно и не може да бьде прието от никои - демократ
31
1
 
7
 
! Отговори
бацо преди 3 години
А да умират от глад заради Шиши, Доги, Толупа и т.н. може ли?
30
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Този човек е с такива изостанали възгледи за някои неща - върл противник на дистанционната работа ... Говореше, че служителите щели да му откраднат фирмената информация, ако работят от къщи. Сякаш не могат да го направят от офиса ... Пълен смях.
29
1
 
6
 
! Отговори
Ричи Алибегов преди 3 години
Истината е че бизнеса и обществото станаха заложници на бомбата в системата здравеопазването, заложена от ГЕРБ още преди 10 години, която беше въпрос на време да избухне. Трите Б- безпаричие, безнравственост, безхаберие доведоха до там хора да измират по стълбищата на болниците, докато линейки пренасят зеле за зимнина. Дали епидемията се нарича коронавирус, свински грип или морбили няма никакво значение. А иначе единствената задача на мерките е да тормозят хората. Пускат се на Бойко от чужбина.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може , може . Но хората не умират вследствие на Пандемията , а вследствие на грубия обществено политически строй наречен Капитализъм ...
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е един финансист... Видяхме го 96-та/97-***.
26
0
 
3
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До турист: Колко са стабилно бедните го каза самият финансов министър с коледните си добавки през 2019г:"40 лева допълнително ще бъдат изплатени на пенсионерите, на които пенсията или сборът на пенсията заедно с добавките и компенсациите към тях за месец декември е в размер до 363 лева, до размера на линията за бедност за 2020 година".С 6.8% увеличение от тази година те са получили добавка под 25 лева.И са преброени: "С добавката ще бъдат подпомогнати около 1 276 200 пенсионери".
25
8
 
3
 
! Отговори
турист преди 3 години
ИНТЕРЕСНО , КОЙ УМИРА ОТ ГЛАД В БЪЛГАРИЯ ???
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е един от най-гнусните типове. Пак бълва, а не види ,че е разкривил очите....
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо ще ме разплаче този разбирач. Нищо че откакто е станал финансист държавата е фалирала 7 пъти
22
2
 
25
 
! Отговори
анономен преди 3 години
Най-обичам другарите,които получиха държавните предприятия без пари и БСП-то ги направи бизнесмени и милионери,и които в собствените си предприятия те скъсват от работа и ти дават 300евро заплата,да ми обясняват,как сме били роби на западните капиталисти за 3000евро заплата
21
2
 
16
 
! Отговори
селтак преди 3 години
Този ли ще ми говори за глад ,като е един от най-големите обирджии !! Заслужава само да му оскубя мустака !
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми *** да храниш африканчетата другарю.Сега да ви кажа една малка тайна.Обществото се двли на 6 класи. За последните 2 важи следното.Нямат никаква собственост и са много уязвими към негативни промени.А на тоя разни криещи оборотите си милионери са му дали някой лев да обяснява как няма нищо.Да не е любовницата на Мангъров?
19
0
 
8
 
! Отговори
Ми добре преди 3 години
На Емката една жена му казала...
18
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хърсев докога ще говори небивалици?Шмекер.
17
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ,,умират от глад,,, а от инат.Нито маски носат, нито спазват мерки, нито искат да се ваксинират.
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Постъпленията в бюджета са по-големи от очакваните ''.....................Постъпленията в бюджета са по-големи от очакваните ЗАСЕГА ... още една такава година постъпленията от бюджета ще бъдат нула. В такива ситуации само лидерство и отговорност спасяват ситуацията, не послушковци ослушващи се какво ще каже началството от Брюксел.
15
5
 
22
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Поне за половината безработни причините са в банките. С различни такси и други кражби източват парите на населението. Връх на наглостта е банкер да симулира загриженост за хората, след като заради банките умират милиони.
14
5
 
16
 
! Отговори
Илюзии преди 3 години
От оандемията ще излезем след 10-20 г. Ако няма нова през това времеДобре дошли в бъдещето другари