Консултации при Радев: Цветанов предложи румънски модел за изборите

Председателят на „Републиканци за България“ за промени в Изборния кодекс
Обновена: 10 яну 2021 12:01 | 10 яну 2021 11:37, Елка Василева
100
Консултации при Радев: Цветанов предложи румънски модел за изборите
Снимка: БГНЕС

За промени в Изборния кодекс настоя Цветан Цветанов, председател на ПП "Републиканци за България" по време на среща при президента Румен Радев във връзка с предстоящите избори.

Държавният глава провежда срещи с извънпарламентарни политически партии на "Дондуков" 2. Разговорите са част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

Цветанов предложи на държавния глава румънски модел за провеждане на избори по време на пандемия. По думите му в северната ни съседка 40% от гражданите са гласували по пощата. Според него чрез този подход могат да се гарантират изборните права на всички граждани, които са под карантина или са заразени с COVID-19.

Цветанов изтъкна като проблем липсата на единен здравен протокол за провеждане на избори. Той определи като несериозно предложението карантината да се прекратява за няколко часа и да се дава възможност на хората да отидат до урните.

Още по темата

Според него удължаването на изборния процес ще даде възможност повече хора да гласуват, но вотът не трябва да се провежда в рамките на два или три дни, защото ще се създадат предпоставки за манипулации.

С цел прозрачна организация на изборния процес и намаляването на риска от манипулации на вота Цветанов предложи директорите на Областните дирекции на МВР да бъдат разменени на ротационен принцип. Хората на Цветанов поискаха и двама членове на ЦИК да се посочват от извънпарламентарните партии чрез жребий.

Председателят на „Републиканци за България“ обяви, че партията е готова за парламентарен вот на 28 март, но най-разумно е да се избере по-късна дата, за да може изпълнителната власт да организира честното протичане на вота.

Радев посочи, че с обединените усилия следва да се търсят рационални решения за провеждането на тези избори, така че да има доверие в изборния процес. По думите му това доверие се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата, както и механизми за предотвратяване на всякакви опити за манипулации на тези избори.

Държавният глава коментира, че са необходими законови промени, които да гарантират правото на глас на хората под карантина и българите в чужбина. По думите му няма как да се въведе електронно гласуване, но е вариант да се осъществи гласуване  по пощата, предаде БТА.

Държавният глава добави, че видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините и попълването на протоколите ще допринесе за честността на вота.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари