Румен Радев: Действията по машинното гласуване се предприемат критично

Но не трябва да се поражда недоверие в него, заяви президентът
10 яну 2021 17:32, Нели Христова
120
Румен Радев: Действията по машинното гласуване се предприемат критично
Снимка: БГНЕС

Целта на тези консултации е да се мобилизират институции, партии, граждански организации, за да търсим заедно най-добрите решения, които гарантират здравето на гражданите, конституционното им право на вот и доверието им в изборния процес. Изключително важно е да се избегне възможността за машинации и манипулации на изборите зад паравана на здравните мерки. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес прие на „Дондуков“ 2 партия „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ). В срещата, която е част от консултациите на държавния глава с непредставени в парламента политически формации, участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
Редица въпроси, касаещи машинното гласуване, времето за доставка на устройствата, одитиране, проверки, съхранение, транспорт все още остават открити, подчерта в началото на срещата Румен Радев. По думите му само навременната и достъпна информация за цялостната организация на процеса, както и за всички мерки ще дадат възможност на гражданите да се почувстват защитени и да гласуват.
 
От политическата партия посочиха, че провеждането на парламентарните избори трябва да бъде в два дни. Като приемливи дати бяха посочени 15-16 май. Според лидера на АБВ Румен Петков така проведени изборите, биха облекчили работата на изборната администрация, биха дали възможност за по-мащабно ваксиниране на хората при тяхно желание и биха намалили възможността от допускане на хаос в изборния процес. Държавният глава Румен Радев заяви, че за избори в два дни се очертават два проблема. Първият е свързан с логистичното натоварване, а вторият и по-важен – с масовото недоверие на обществото относно опазването на сигурността на вота.
 
Действията по машинното гласуване се предприемат критично късно, но това не означава, че трябва да се поражда недоверие в него, защото то е призвано да реши два основни проблема в изборите – високият дял на недействителни бюлетини и машинациите по време на броенето и оформянето на протоколите, коментира Румен Радев. Държавният глава добави, че досега изпълнителната власт е абдикирала от машинния вот, като целенасочено е прехвърлила отговорността си към Централната избирателна комисия.
 
Всеки български гражданин има конституционното право да участва в изборния процес, независимо от страната, в която се намира, затова партиите и държавата трябва да стимулират избирателната активност, призова още Румен Радев. Затова не е необходимо да се чака президентският указ за насрочване на изборите, за да започне информационна кампания не само за безопасността на гражданите в изборния ден, но и за масово гласуване и в България, и в чужбина, коментираха участниците в срещата.
 
Сред другите мерки, които „Алтернатива за българско възраждане“ предложиха с цел гарантиране на прозрачен изборен процес, бе видеонаблюдението в секциите да започне 24 часа преди началото на изборния ден до окончателното показване на протоколите. Това  ще даде възможност на наблюдателите и застъпниците да проследяват изборния процес. От АБВ предложиха и увеличаване на правомощията на общинските избирателни комисии.
 
Според вицепрезидента Илияна Йотова трябва да продължи обсъждането на темата за равен достъп на всички политически формации до медиите в рамките на предизборната кампания. Сегашната уредба е инструмент на противопоставяне, коментираха на срещата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, ти как беше избран? По пощата ли те избраха или с sms?Единствените избори, които ГЕРБ са организирали за всички години, от както са мандатоносители са ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ. Всички останали избори се организираха от служебни кабинети.ГЕРБ други избори не са организирали и това е факт,който не може да се оспори. Вие, г-н Х-ейтър Радев,защо не оспорихте единствените избори на ГЕРБ? То по вашата логика всеки лъже и само когато Ви избираха не излъгаха. Лъжеца вика дръжте лъжеца. Импийчмънт!
32
4
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
Не по-голям от оня със секвоята!
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Импийчмънт за Радев, който напусна президентската институция и оглави метеж срещу законноизбраната власт, като пренебрегна електората на ГЕРБ, използвайки поверената му институция за свои и партийни цели/на БСП. Мутрите са в президентството, които трябва да отговарят за държавна измяна, заедно с Радев.
30
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо е необходимо ГЕРБ непрекъснато да се съобразяват с идиотщините на фигуранта? Нека да определи датата на изборите според желанията на отровените маи, копейки или чалгари! Все едно те няма да спечелят! Боко ще спечели! Напред към Борисов 4!
29
10
 
10
 
! Отговори
Подайгъзев преди 3 години
Както винаги президента Радев е изключително оптимистично настроен с ведра усмивка раздава кураж на всички български граждани!
28
3
 
10
 
! Отговори
РАВЕН ДОСТЪП! преди 3 години
ЧРЕЗ РАВЕН ДОСТЪП КОМУНИСТИТЕ ЦЕЛЯТ ДА ОСИГУРЯТ НА ПРО-РУСКИТЕ /АНТИ-БЪЛГАРСКИ/ ПАРТИИ ПОВЕЧЕ МЕДИЙНО ВРЕМЕ, Т.Е. КОЛКОТО МЕДИЙНОТО ВРЕМЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИТЕ ПАРТИИ. ИНАЧЕ, МНОГО СКОРО ТЕЗИ БУТАФОРНИ ИЗБОРИ, ПОДГОТВЯНИ ОТ РУСКИТЕ ШПИОНИ ЩЕ СЕ ОКАЖАТ ИЗЛИШНИ, ВЕДНАГА СЛЕД УСТАНОВЯВАНЕТО НА НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД ОТ БАЙДЪН...
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези в президентството, трябва да ги съди и военен съд.
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представители на ГЕРБ сигурно няма да е срещат с президента.Той признава само тия сато Копейкин и Мая.Те са му на сърцето, щото били "леви".А пък и Цветанов явно напоследък се ползва с одобрението му. Нищо, че има 5 апартамента незнайно откъде.
25
1
 
9
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 години
След агитките после гъбари и пчелари заедно
24
2
 
12
 
! Отговори
Любо питен преди 3 години
А представители на гъбарите кога ще се срещнат с г-н Президент Радев.
23
20
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Не позна! Машините ще бъдат марка "Тиква с каскет"!
22
3
 
21
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Не е сбъркано заглавието.Тоя отново критикува.Отново не е доволен.Аз разбирам,че иска да каже,че действията ,които управлявашите предприемат около възможността за машинно ,търпят критика.Тоест не е доволен от работата или темпото по осигуряване на машини,IT експерти,обяснителни кампании за експлоатация на машините и т.н.Не знам ,но той перманетно си критикува.Явно така му е наредено !Абеее...явно някои подсъдими много държат на м.гласуване,след като не успяха с протести.Гласят нещо,да знаете !
21
4
 
16
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
Нито машинното гласуване, нито вотът по пощата и пр. "демократични" простотии са в интерес на държавата и обществото. Гласуване с лист и химикал. Това е. Щото е казано - писаното е документ. Но, откъде да си поръчаме, купим, произведем СИК и т.н., които да имат МОРАЛ и СЪВЕСТ?
20
4
 
28
 
! Отговори
Радеффф преди 3 години
Мутри вън и всички напуснахме Президентството
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Уд"Гледам, че господина е поканил Цветанов на среща. Та да попитам,Цветанов мутра ли е или вече не е." "Мутри вън" се отнасяше за Божков: просто искаше да му подскаже по-бързо да се изпарява от България, че го чакат обвинения от Прокуратурата. Ама много сте недосетливи.
18
4
 
28
 
! Отговори
Празников преди 3 години
За Орлов мост, за площада, за Шипка и др. ЗДРАВЕТО на ХОРАТА не беше ВАЖНО А сега за ИЗБОРИТЕ стана ВАЖНО!!!! Познайте защо....
17
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя за какви фалшификации говори бе ! С колко можеш да манипулираш вот чрез броене на бюлитини -1,2 % МААААКС !И това не означава,че само ГЕРБ биха манипулирали.Пуууу.... Да се маха вече,писна ми от неговите неоснователни и дребнави критики.Писна ми от голословието и безидейните му коментари.Писна ми от вечното му мрънкане за всичко.Еми като много знаеш и можеш ,бори се за премиер бе !Излез и убеди обществото ,че можеш и знаеш как! Отхвърлянето на решения,не са решения !
16
2
 
25
 
! Отговори
до Уд преди 3 години
Вече попитах в друг сайт.Комунистите мълчат като на разпит.Чорапа съвсем оплете конците.
15
2
 
28
 
! Отговори
1 преди 3 години
На пРeцедента му е важно "общественото доверие в изборния процес", но използва всяко публично изказване да сее съмнение в същия.Затова всяко негово изказване включва откровени изказвания за проблеми в изборния процес, въпреки, че досега не сме чули откъде идват тези протеснения.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе тоя ли не знае какво говори или заглавието е сбъркано?Ко е туй: "Се предприемат критично."Може би се "приемат критично"?