България очаква да влезе в еврозоната през 2024 г.

Ананиев се надява пандемията да не удължи престоя ни в ERM II
12 яну 2021 13:37, Екип на Investor.bg
46
България очаква да влезе в еврозоната през 2024 г.
Снимка: архив, БГНЕС

България очаква да се присъедини към еврозоната през 2024 г. Това обяви министърът на финансите Кирил Ананиев в интервю по време на годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа, който за първи път в своята 26-годишна история се провежда виртуално в периода 12-14 януари 2021 г.

Ананиев подчерта, цитиран от финансовото министерство, че основните задачи на българското правителство по пътя към постигането на тази цел са свързани с изпълнението на последващите ангажименти по Пътната карта след  присъединяването на българския лев към ERM II, считано от 10 юли 2020 г.

Финансовият министър допълни, че за успешното ни членство в еврозоната е необходима и добра подготовка на всички стопански субекти и обществеността за безпроблемно и бързо преминаване от разплащания в левове към разплащания в евро.

Ананиев съобщи, че е в процес на подготовка Национален план за въвеждане на еврото в България, в който детайлно ще бъдат описани дейностите, които трябва да се предприемат от българските власти и бизнеса за успешното въвеждане на единната европейска валута в страната.

Още по темата

По думите му изпълнението на номиналните конвергентни критерии (т. нар. Маастрихтски критерии) и предприемането на мерки за адресиране на несъответствията, констатирани в Конвергентните доклади на ЕЦБ и ЕК за 2020 г., също са важен аспект от подготвителните дейности.

„Работим интензивно, така че да спазим времевата рамка и определения минимален срок за престой във ERM II. Към момента не се очертават сериозни рискове от неизпълнение на някой от поетите ангажименти. Разбира се, изпълнението на критериите от Маастрихт е относително спрямо динамични параметри, формирани от държавите членки в еврозоната, които е трудно да бъдат прогнозирани в рамките на настоящата несигурна среда“, уточни той.

„Бих искал да подчертая, че пандемията представлява много голямо сътресение за световната и европейската икономика, в това число и за българската, с много тежки социално-икономически последици, но вярвам, че тя няма да бъде  фактор за удължаване на престоя ни в ERM II. България ще запази и ще поддържа фискална устойчивост в средносрочен и дългосрочен план, за да продължи да бъде международен партньор и страна, която спазва установените повече от 20 години принципи на дисциплинирано и разумно управление на публичните финанси. Именно към това се стремим и с Бюджет 2021 г., залагайки едни от най-ниските нива на дълг и дефицит в ЕС, увеличавайки същевременно подкрепата за засегнатите от пандемията икономически сектори и граждани”, посочи Кирил Ананиев.

Икономически новини четете на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
0
 
! Отговори
?$ преди 3 години
Когато аналиев и този преди него влязат в затвора, тогава може да се преговаря за влизане в антрето на чакалнята.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кака ще се завъртят заплатите и спестяванията на хората. Ако всичко е на половина освен цените в магазина значи ще стане война
33
1
 
1
 
! Отговори
от БСП Кюстендил преди 3 години
Като станем с евро всичко ще поскъпне двойно и тройно и пенсионерите ще ровят по кофите за коричка мухлясал хляб
32
1
 
4
 
! Отговори
мак преди 3 години
Не всички искат евро, наскоро писаха за Чехия например. Защо баце напира, щото е амбициозен и иска да го запомним с вкарване на мечтаното /от него/ евро?
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36 ...тия държави не искат и еврото )но герба искат евро ако се случи ,че ядем картофи и лук )
30
1
 
4
 
! Отговори
malart преди 3 години
Когато Чехия, Унгария и Полша влязат, тогава. Явно са по-глупави от нас
29
1
 
5
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
Ша влезнете у еврозоната ама после ш пищите ама ш бъде късно!?... Ш видити защо.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оптимистично 2024, реалистично към 2028 - 2030. Вижте последните членове на еврозоната с валутен борд и сравнете.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2025 г. ЕС ще фалира и ще въведе лева. Еврозоната са фалирали държави които печатат пари за своите богаташи и не дават на другите.
26
1
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До АНАНИЕВ е ДПСБрат на баща му?! А какви братя са: едноутробни от двама бащи или събрани/доведени/след брак на овдовели родители! Не за наследството питам, а защо са с различни фамилии!?
25
2
 
8
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Цитирaм aнoнимeн кoмeнтaтoр пoд другa cтaтия нa друг caйт: "Нaврeмeтo Кирo Aнaниeв зaмитaшe cлeдитe oт крaжбитe нa Ивaн Кocтoв, пocлe тeзи нa "цaря". При Бoриcoв нe знaм зaщo ce прaви чe рaзбирa oт мeдицинa и прeвeнции нa инфeкции, aми нe cи пoдaдe ocтaвкaтa, чe дa мoжe дa ce нaзнaчи някoй дeтo нaиcтинa рaзбирa oт тeзи нeщa" Cъc здрaвeoпaзвaнeтo видяхмe кaк ce cпрaви! Ceгa дa видим c финaнcитe кaква пoпaрa щe ни нaдрoби!"Нямам какво да добавя!
24
3
 
11
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Ако организацията за влизане на България в еврозоната е както направихте със здравеопазването съдебната реформа и всичко друго просто жална ни майка на нас българите
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Съжалявам пенсионерите след време всички ще станем такива.......със 150 евро пенсия"За това: Не работете даром на мутрите чорбаджии,не влизайте в сивата икономика и не се съгласявайте,да вземате пари под масата,с мисълта,че пенсионирането е дачеч!
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ананиев сериозни бузки е отпрал...
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не се сравняваме с Русия. Това е пропаднала държава. Да се сравняваме с Румъния. Защото помня как се подигравахме с румънците, че гладуват като кучета. А сега....Лойкоооо...
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя дедо, близък до всяка власт какво ни се обяснява?! Акъла му стига колкото да си сложи рушвета в джоба. Какви финанси, какво евро?!
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди няколко години Цв.Цветанов, тогава сол та...ак на мутрата каза, че след година сме в еврозоната. Гербаджиите изпаднаха в екстаз. Всеки, който се усъмни беше обвинен, че е комунист. Хаха.След 2/3 години, излиза още един гербаджия и ни обяснява, че след още 4/5 години сме щяли да влезем в еврозоната.Мъка гербаджийска-мутренска. Вярвайте им още на тези комунистически мутри.
18
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вземам си пуканки :))))) Ще слушаме русофилиистик-путинофилскоооо цвиленнееее :))))))) По последна информация се търсят спешно памперси за Румен Рублата :)))))))))))
17
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
18- ЕХ И ТИ СЕГА- ЪМ ВИЖ В РУСИЯ МИН ЗАПЛАТА 118 ЕВРО- ТУЙ ГО НЯМА НИКЪДЕ...МИН ПЕНСИЯ И ТЯ ПО НИСКА, СРЕДНАТА ИМ КЛАСА НА НИВОТОНА МИНИМАЛНИЯ НИ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ...АЙ ПО ПОЛЕКА, ЧЕ СТАНА МНОГО ПРАВОСЛАВНО И ЗАМИРИСА НА КАФЕВО...
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еййййй тогава тролската тарифа ще стане от 20 лв. на 20 евро:)))))))))))))). Пубери- а така дръжте фронта:)))))))))))))))) козирувате на Радев и лягайте на амбразурата:)))))))))- че то и без друго и за *** неставате