Как ще гласуват сънародниците ни в чужбина?

В по-топлия период ще бъде по-леко за организиране на вота
13 яну 2021 13:02, Анисия Иванова
45

Президентът Румен Радев трябва да обяви дата за парламентарните избори след консултациите, които провежда с партиите. Държавният глава разговаря и с живеещите в чужбина българи.

"За моя приятна изненада колеги от различни държави повдигнаха въпроса, че гражданите извън страната не могат да подават гласа си за кандидати, защото извън България се гласува само за партия - няма преференции", каза в "България сутрин" Стефан Манов, който живее във Франция и е член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

И добави, че в по-топлия период ще бъде по-леко за организиране на секции и изчакване навън, за да няма струпване на хора.

Още по темата

"Основният проблем, свързан с датата на изборите, не е толкова епидемичната ситуация. Проблемът е има ли готовност държавата да го осъществи по един добре подготвен начин. Моето усещане е, че отново закъсняваме", смята сънародникът ни във Франция.

По думите на Манов същественото е машинният вот, който ще бъде разгърнат във всички секции с над 300 избиратели. Той отбеляза, че договорът с фирмата, която е спечелили обществената поръчка, все още не е подписан. А самата фирма е уточнила, че екраните може да бъдат дезинфекцирани абсолютно спокойно.
"Да свалим един мит, че машинното гласуване ще доведе до епидемичен бум", подчерта Манов пред Bulgaria ON AIR.

Томислав Дончев от ГЕРБ вчера каза пред президента Радев, че няма как да се гласува по пощата на тези избори. Манов се съгласи, че не е реалистично навсякъде да се гласува по пощата, но добави, че това може да бъде ограничено като пилотен проект в няколко държави.

"Вече имаме практика на активна регистрация за откриване на физическите секции. Вместо това електронният портал на ЦИК може да бъде пренастроен елементарно, за да заявиш пощенско гласуване. Всички партии, с изключение на управляващата, подкрепиха пощенското гласуване", коментира той.

И обяви, че отново ще направи опит да предложи проект за създаване на избирателен район "Чужбина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всички, които плюят по българите в чужбина.Не всички сънародници са берачи на ягоди, просяци и ***! Колко огрсничено мислене! Не всички наши сънародници живеят като скотове в стаи по 10 души. По света има много образовани хора, с добри професии, които са уважавани и повярвайте ми, много им пука за всичко, което се случва в България! Много е лесно да се съдим един друг! И много и различни са причините, по които българите са избрали Великобритания, Германия и т.н.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
tatiana doncheva znae nai-dobre. :-)po periferiata hich ne gi i vijda...:-)
30
0
 
5
 
! Отговори
брокер преди 3 години
Най-важният въпорс е как да се осигури честен вот за ромите в България, но никой не се занимава с това.
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинските Българи са в България! Тези които просто живеят тук и градят държавата и историята. Тея пишман Българи на вън, не ги забелязвам. Ако Левски и всички борили се за България бяха избягали, защото в по лесно ....днес нямаше да има България.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите в чужбина на 90% вече не са българи.Постоянно се фукляват,че вече са "европейци" и живеят и разсъждават като такива,а не като българи.Нищо,че са черноработници и живеят като скотове по разни мазета и фургони или по 10 души в апартамент.Ако искат да гласуват тук да се прибират.Ако не,да си гласуват там за Меркел,за Бидона,за кралските дворове и т.н.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ami bulgarite nali se varnaha ot chujbina da gi slagat v bg karantinata?! to niama drugi.
26
1
 
3
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Най правилното решение за масово гласуване е,ГЛАСУВАНЕТО ДА БЪДЕ В РАБОТЕН ДЕН.Така всеки ще се чувства по ангажиран към изборите.Така е в доста страни по света.Разбира се ,че ще има и по висока избирателна активност.До сега един не чух да го предложи това просто решение.Само търсим идеи които да затормозяват изборите,пък белким се провали управляващата партия и да злобеем и плюем по тях.
25
5
 
0
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
какво да гласувам,и за кого? България не е държава отдавна на българите. Разпродадена,разпертушинена и с толкова много вражески партии....Знаете ли колко отиват за идръжка на тия от партиите и колко още допълнително крадат??? Всичко си е: стани да седна аз и всичко ще си върви по старому както вече 30год.
24
0
 
7
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Незнам защо не виждаме,че в България не гласуват около 60% от избирателите ,а сме тръгнали да гоним михаля по света.Тук секцията ни е на две крачки и не отиваме да гласуваме,а сме тръгнали да събираме парчета от емигрирали българи.Не обръщаме вниманието си в правилната посока.Няма лошо и всеки българин по света да може да гласува,но нека не бъде за сметка на държавата само.Целта не оправдава средствата.
23
0
 
5
 
! Отговори
Деси преди 3 години
Най-важния въпрос, мира ми не дава ни денем, ни нощем - как щели да гласуват българите в чужбина.
22
3
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Аз съм за абсолютна забрана да се гласува извън България, който иска да гласува да се прибере за изборите. Тъкмо ще си припомните как изглеждат родните ви места и ще си видите роднините и те ще ви видят.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ami to ima bulgari, deto si jiveiat na yachtite v moreta i okeani...i za tiah li mobilni urni? :-)
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
tova izobsto ne e tema za diskusia.predstoiat polit izbori na bg narod suveren na rbg, koito naseliava, obitava i razbiva rbg otvatre v dirijavata.
19
1
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
И ти си прав. Но турците много ни дръпнаха назаде и като развитие и като манталитет. Това не са арабите в Испания.
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все турците са ви виновни и ,ако не са те са руснаците или комунистите.Май най виновни са си българите.
17
6
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Сигурен съм че на герберопитеците е ясно, че всички турци отново ще си гласуват под строй или в Турция или у бг'то с автобуси. За това проблеми няма да има, защото като страни от третия свят мерките са бутафорни. Проблема ще бъде за българите в цивилизования свят, където мерките в момента са строги и се изпълняват. Герберастите може и да са глупави, но определено притежават селска хитрост.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как,с Пощенски Гълъби!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казваш пилотно да го приложим гласуването от чужбина с пола.Ами добре , дай да го пробваме първо в Турция . Ха-ха-ха
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как пък всички българи живеещи в чужбина с които Руменопитека разговаря се оказаха членове и активисти на ДА България?Няма как да се организира гласуване по пощата по 2 прости причини.- тайната на вота. Не може се гласува анонимно по пощата. - за да се гласува по пощата трябва да се разреши предварително гласуване преди изборния ден. Защото няма как всички писма да пристигнат точно в деня на изборите.Това са само димни фишеци за разпалване на недоволство у хората срещу управляващи
13
2
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Кажи ве ***, кажи какво те мъчи ве ?