"Карта българин" ще връща българите от чужбина, какво носи тя?

Депутатите одобриха въвеждането й
147
"Карта българин" ще връща българите от чужбина, какво носи тя?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Депутатите одобриха предложението на Обединените патриоти да се въведе нов вид личен документ. Той ще се нарича "карта българин" и ще се издава на хората от български произход, които живеят зад граница и нямат българско гражданство.

Документът се въвежда с поправка Закона за българските лични документи, която беше приета на първо четене.

С него те ще могат да пребивават трайно у нас, както и да учат и работят на територията на България. Новият документ обаче няма да им дава право да пътуват и да работят без визи в останалите страни от ЕС.

Картата за български произход не дава и други права, каквито имат само българските граждани, като правото на глас.

Полша и Гърция са въвели подобни лични карти и са дали възможност на техните общности свободно и без виза да пребивават на тяхна територия. Над 1 милиона души са отишли на работа в Полша по този начин, обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Според него това е начинът да се намерят липсващите квалифицирани кадри на пазара на труда нас, както и да се подобри демографското положение.

По думите на Юлиян Ангелов между 4 и 5 милиона са хората с български произход в чужбина по различни изчисления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Добре дошлите българи колко живота трябва да живеят, за да си купят и обзаведат жилище в майка България ?!
51
6
 
5
 
! Отговори
до 64 преди 3 години
Става дума за търсене на кадри в БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИ. Айде четете малко де... Неслучайно в ИТ сектора заплатите вече минават 10к месечно, защото кадри НЯМА и компаниите си крадат качествените за все повече и повече пари.
50
1
 
6
 
! Отговори
Забравете преди 3 години
В България правят Концлагери за неудобните на ББ и Гешев! Пример: Лагер за изтезания в Перник и използване на службите за злепоставяне пред обществото!БГ това е ада!
49
5
 
10
 
! Отговори
До 58 преди 3 години
Какви кадри е търсил тоя *** които в най напредналия технологичен континент на планетата -ЕВРОПА да ги няма При 500 милиона ми казваш нямало кадри Ми *** ги намери в Африка или Папуа нива Гвинея би-:***
48
4
 
9
 
! Отговори
до 51 преди 3 години
Подобна прясна случка и от нашата компания (ИТ сектор). Няколко пъти вече съм писал историята как ни трябваше хем Oracle, хем MSSQL DBA гуру, за който давахме много солидна заплата сходна на тази, за която си написал. Ами, не намерихме... Наехме такъв през американския ни офис в Бостън. За жалост данъците му отиват там, а не тук. Ти поне си успял да накараш хора да се релокират. Между другото- цяло Банско се е населило именно с квалифицирани чужденци, които работят от там.
47
2
 
4
 
! Отговори
До пияница мистик преди 3 години
Криза и ВМРО трябва да осъвременят услугите и цените. Така освен българско гражданство, Шкембе войводата, ще може да има и услуга за бедните - на половин цена (дължима в касата на Войводите за да отбият службата на Ачо винарката) ще се продава картата. Маркетинг...
46
4
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 3 години
Общата си ти па-ляк смешен При 3 милиона българи част от които видококласифицирани ти ми обяснявал че нямало кадри . Нищо Не търсиш ти си кръгла нула менте фалшификат и *** . Изказа ми е ЗС Ей такива ла-*** като теб . Сигурен съм че за последните 5 години АЗ съм платил данъци на тая държава които ти за цял живот не можеш да платиш
45
4
 
6
 
! Отговори
до 53 преди 3 години
Ти изобщо нито разбираш какво се говори в коментар 51, нито нищо... Очеизвадно човекът е казал, че у нас такива кадри няма и е трябвало да се търсят от чужбина... И точно тази карта българин, за която се говори, би улеснила вкарването на квалифициран кадър, който не е гражданин на ЕС. Например, в САЩ има доста нашенци, които са с висока квалификация, въпреки че едва ли са повече от 5% от емигрантите...
44
8
 
0
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 3 години
Tрява да има и карта турчен
43
8
 
5
 
! Отговори
до 53 преди 3 години
Неграмотна ***, казах, че подобни кадри БЪЛГАРИ не можахме да намерим и затова моментално намерихме такива от ЕС, които с радост се релокираха тук и плащат честно и почтено данъците са, а не са нули, като тебе, със заплата в плик или плащаши някакви смешни стотинки, като данък. Самият ти изказ те издава колко ти е заплата. Нормално мислене за общак.
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия защо няма недостиг на кадриВ Швеция или Финландия Норвегия Дания защо няма недостиг на кадри В Британия що няма недостиг на кадри Как се *** менте бизнесмен от БКП реве ме нямало недостиг Нс кадри Щото не дават пари Щото искат роби с не кадри Щото българина вече се усети и НР иска ДС му бсчка за жълти стотинки Ей за тва
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 42Съгласен съм с тебе. Но целта им е да вкарат в България не германски българи, а например украински българи. Работата е там обаче, че много украинци напират да получат унгарско гражданство, което им дава пълноправно членство в ЕС.В Украйна има унгарска общност, но много украинци се пишат етнически унгарци и дори изучават унгарски език (който никога не са учили) за да докажат че са унгарци.Аналогично много сърби се пишат българи, както и много македонци.
40
3
 
8
 
! Отговори
Силвия преди 3 години
Значи днес хунтата на БКП ГЕРБ отново прокара поредния анти български закон на Домусчиев ?
39
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има логика в подобен документ. Относно квалифицираните кадри- недостигът е огромен. Например- търсихме месеци наред трима души с определени качества, за които позиции давахме около 13500лв. месечно. Еми в крайна сметка наехме един агнличанин, поляк и чех. Поне всичките те плащат данъци у нас. Изобщо да не ми се обаждат общаци, сервитьори и подобни- тук говроим за квалифицирани кадри и привличането им. Не сте в тази категория и няма да видите никога подобен тип работа и доход. Мълчете си.
38
3
 
5
 
! Отговори
КРИБ АИКБ БСК КНСБ К преди 3 години
Обединени еничари
37
2
 
3
 
! Отговори
КРИБ АИКБ БСК КНСБ К преди 3 години
Обединени еничари
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Карта българин"...............идеята не е лоша ... целта е македонци, украинци и тем подобни бели хора с български корени да се върнат и да работят за България, а не при първа възможност да се изнесат на запад, както историята с паспортите за македонци от Божидар Димитров.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво правим с нашите три милиона емигранти избягали от Бг през последните 30годиниКво правим с нашата демографска криза Кво правим с африканския стандарт на живот и африканските ни доходиНали Уж сме в евро съюза- съюза на богатитеКъде са ни евро доходите и стандарт на животМай-ка ви мръ-сна да *** и къжците крадливи безродни измамнициВМРО и ГЕРБ са по опасни и от ДПС Ето ви истинските патриотиПатриоти работещи за ОП на КРИБ И БСКДОМУСЧИЕВ И ПЕЕВСКИ ВСЕКИ ДЕН СИ ПРОКАРВАТ ИНТЕРЕСИТЕ ЧРЕЗ
34
4
 
8
 
! Отговори
... преди 3 години
Внимавайте какво приемате, защото след 5 години над народното събрание ще има две знамена. Турско и албанско.
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви карти какви пет лев предполагам, че повечето българи имат приятели и познати стегнали куфарите и заминали отначало сами , а след като са се устроили са прибрали и семействата си. Същите си идват от време, навреме за да видят родителите и близките си, но нямат никакво намерение да се връщат, а което е по-лошо и децата им са със същата нагласа.