Пловдив бил пред наводнение, спрели изтичането на води в Марица

Всички язовири са пълни, действат като буфер
Обновена: 14 яну 2021 10:42 | 14 яну 2021 10:42, Камелия Цветанова
13
Пловдив бил пред наводнение, спрели изтичането на води в Марица
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Имало опасност Пловдив да бъде наводнен заради проливните дъждове, но до този лош сценарий не се е стигнало, защото са били спрени всички води, които трябвало да се излеят в Марица.

„Те бяха задържани в язовирите, за да не наводнят Пловдив. Изпускат се контролирано", информира министърът на околната среда Емил Димитров в парламента.

Още по темата

Той обясни, че всички язовири са пълни.

„Видяхме как действа природата. За ден се изля толкова количество вода, колкото за месеци обичайно. Язовирите действат като буфери, събират високата вълна и изпускат контролирано“, каза министърът.  

„При необходимост ще се използват преливници, изпускатели, водоземни кули при нужда. На яз. "Студена" може да се изключват и включват събирателни деривации", допълни той.

Димитров информира, че енергийните язовири винаги са на 80-90 %, защото целта е да произвеждат ток.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2005 година в края на управлението на Симеон Крадливий, в България имаше голями наводнения и то само след 15 години безхаберие и сеч на горите, а сега след 31 години и при значително по-малки валежи, както е сега, стана по-зле.
8
0
 
3
 
! Отговори
Arhitect преди 3 години
Като си строиш къща не гледаш ли къде полагаш основите ? На дъното на пресъхнало езеро, блато, в коритото на пресъхнала река ? Филибето явно е в ниското щом се наводнява. Ми дигайте го по високото . Ами ако в България вали като в югоизточна азия мусонен дъжд ше ви издави бре.
7
7
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Както виждате, оня ден не ви лъгах кат ви думах, че предстои за Бойха голема изненада, Филибела да стане българската Венеция;))) Но, Бойха си пази електората, тука живее най-големата *** от бойхави гласачи
6
0
 
7
 
! Отговори
zer преди 3 години
аз си спомням как 2005 беше преляла Марица в покрайнините на Пловдив. Спомням си и как реката в града беше на 50см от ръба на коритото си - беше нещо страшно.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко е новия Мойсей ! Разцепи потопа на две с джипката ! Браво ГЕРБ !
4
5
 
11
 
! Отговори
Трезво преди 3 години
Все ще се намери някой партиен умник да направи супер експертен анализ и да обяви виновника. Всички до днес властимащи имат вина защото разрушиха построената през социализма хидромилиоративна система и с тяхното съдействие и закрила се унищожават горите. А 2005 г. имаше наводнения в цялата страна и извършените ревизии от тогавашния държавен финансов контрол бяха констатирани безброй нарушения под ръководството на разнообразни партийни лидери и всичко се замете под килима. .
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И трябваше да се похвалят пред всички че са свършили това, за което им се плаща.
2
2
 
15
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Хахаха, добре, че след 2 дена напоителен дъжд Господ се смили над потъналата ни държава.
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2005 г като бяха ба власт БЬП бяха изпуснали язовир Тополница повече отколкото трябва и бяха наводнили части от града. Иначе Нинова дрънка колко били некадърни другите, нека погледне първо себе си!