Политолог: Патриотите се сриват, ще излязат ли сметките на ГЕРБ?

Ситуацията е динамична, обясни Петър Чолаков
14 яну 2021 13:58, Петя Славова
221
Политолог: Патриотите се сриват, ще излязат ли сметките на ГЕРБ?
Снимка: БГНЕС

Ако трудно се получи следизборната математика, за да се композира някакво правителство, ще имаме нестабилен следващ парламент. Това мнение изрази пред БНР политологът Петър Чолаков.

По думите му ситуацията е динамична, имаме коронакриза, която е безпрецедентна, има директно отражение върху политическия живот и би трябвало се отрази върху начина, по който ще решат да гласуват или да не гласуват българските избиратели, както и върху активността на предстоящите избори.

Чолаков не очаква "чудеса от храброст“ в останалите седмици от работата на парламента. Основната ябълка на раздора ще бъдат средствата от ЕС за преодоляване на последствията от коронакризата, смята той. „Как да бъдат разпределени тези пари, които ще дойдат от Европейския съюз от бюджета за справяне с коронакризата."

Още по темата

Електоралната подкрепа за патриотичните формации се срива вследствие на участието им в правителството на Бойко Борисов, "те са се хванали за ГЕРБ като удавник за сламка", подчерта политологът. Според Чолаков това ще се наблюдава и в следващия парламент, "ако под каквато и форма видим патриотични формации". Извън тези във властта ще има и други формации с патриотичен профил, формацията на Слави Трифонов също играе с патриотичната карта, допълни той.

"Не мисля че това ще се случи", каза Петър Чолаков относно тезата за влизане на ДПС във властта.

"ДПС да влезе през парадния вход в изпълнителната власт ми се струва много малко вероятно. Със свои министри се съмнявам, че ще видим ДПС. Може да има някаква подкрепа - по това, което виждаме и сега. ГЕРБ и ДПС демонстрират нелоши отношения, нищо чудно да са си "дружки" и в следващия парламент."

Ако извънпарламентарните партии, които успеят да влязат в следващото народно събрание, се разберат под никаква форма да не работят с ГЕРБ и ДПС, тогава "сметките вече могат да не излязат, на партията на г-н Борисов, за следващото управление", прогнозира Петър Чолаков.

"Ако идеята е, че понеже в момента ГЕРБ разпределя пари и на хората да им е харесало как ГЕРБ разпределя парите и продължи този условен рефлекс, който се е формирал, възможно е", изтъкна Чолаков в отговор на въпрос дали антикризисните мерки, които предприема правителството, ще донесат плюсове за ГЕРБ на парламентарния вот.

Петър Чолаков не очаква „драматична разлика“ в изборните резултати в зависимост от датата на изборите, освен ако "екзотичен дебат" не доведе до "някакви скандали". Чолаков отбеляза, че управляващите са проявили дребнавост със споровете за датата на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
До CIA: "Патриотите" даже ще увеличат процентите си? Ще са доволни изобщо да влязат в следващият парламент. Писах им още когато направиха коалиция с ГЕРБ че който се е хванал с Бойко е отишъл в небитието. Е, дойде и техният ред.
198
2
 
2
 
! Отговори
СIA преди 3 години
Този път на червената мафия и се иска да се сринат патриотите.С победата на герб са се примирили отдавна.Голямата им надежда е да се сринат патриотите и да не могат да съставят правителство с Герб.И така бсп да се докопа до власта с дпс За тяхно нещастие обаче патриотите даже ще увеличат процентите си
197
1
 
2
 
! Отговори
Хахо преди 3 години
Пак смях и сълзи червен кольовите социолози" и комунистическите" политолози"са пак активни преди избори Главно с пророчества с изборни резултати каквито на тях им се иска. И ги представят като сериозни проучвания .Които вече няколко години поред се убеждаваме че след самите избори се оказват Тотално грешни и *** и патериците им ядат як бой.
196
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Патриотизма в България се приватизира.Само шепа измислени патриоти го притежават.
195
4
 
3
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Няма да кажа че Бойко не построи много неща,и това всеки го вижда.Също така при неговото управление взех 3.400 заплата.Въпреки това няма да гласувам за него!И е много просто!,Не спира сивата икономика,не закача престъпните синдикати,краде за наша сметка и не на последно място, напълни администрацията с калинки и джендери!Ще гласувам за Слави.Искам затворите да се пълнят!
194
2
 
3
 
! Отговори
Патриот е душа дава преди 3 години
До Бивол: Чакал Заев да минат изборите, за да ги няма "патриотите" в новото НС. А коя от парламентарните партии се е обявила против защитата на националните ни интереси?Тази патриотарска истерия няма да оправдае нашите пишман патриоти за това, че крепиха едно корумпирано управление, с което си останахме най-бедната държава в ЕС с най-бързо намаляващо население.
193
4
 
2
 
! Отговори
С ГЕРБ надолу преди 3 години
До Бай Баяни: "Чета и се чудя на социалистите, постоянно повтарят, че при ГЕРБ се краде". А според теб не се краде така ли? Къде отиде един милиард вложен в държавната петролна компания, която трябваше до края на 2020 да има двадесетина бензиностанции в цялата страна?Кой ще плаща трите милиарда заем от Саудитска Арабия за строителството на отклонението от Турски поток, от който получава газ Сърбия, а ние - не?Колко платихме за ремонти на некачествено построени пътища от фирми на "наши хора"?
192
5
 
5
 
! Отговори
Бивол преди 3 години
Ако не бяха патриотите, коя партия щеше да покаже твърда позиция срещу влизане на Северна Македония в Европейския съюз. Толкова години на обиди, бягство от свързване както транспортно,икономическо,културно и духовно с България, на антибългарска пропаганда от страна на съседите и ние търпяхме Днес озверяхс и запалиха българското знаме. Заев го каза, чакат да минат изборите в България. Надява се патриотите да не са в парламента, а ГЕРБ във властта.
191
6
 
1
 
! Отговори
Бивол преди 3 години
Ако не бяха патриотите, коя партия щеше да покаже твърда позиция срещу влизане на Северна Македония в Европейския съюз. Толкова години на обиди, бягство от свързване както транспортно,икономическо,културно и духовно с България, на антибългарска пропаганда от страна на съседите и ние търпяхме Днес озверяхс и запалиха българското знаме. Заев го каза, чакат да минат изборите в България. Надява се патриотите да не са в парламента, а ГЕРБ във властта.
190
4
 
5
 
! Отговори
Бико преди 3 години
Истината за управлението на ГЕРБ е друга от тази ,която лансират социалистите и тихичко им пригласят демократи и изритани стари муцуни. За времето на управление на ГЕРБ бяха усвоявани над 90% от европейските средства по програми, вдигнаха се доходите над 30% на държавни служители, учителите на 70%, пенсионерите с ниски пенсии, завършиха се магистрали строени с десетилетия до никъде, метрото стана с три лъча, пречиствателни станции, саниране на сгради,училища, строителство на детски градини.
189
0
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Точно пък БСП са имали най-голям шанс да управляват и винаги са се дънили. Бойко и Краско работят и затова понякога грешат, но поне се опитват. При БСП си знаем какво е - глад и мизерия, както и повече права за шведите. Не благодаря.
188
2
 
3
 
! Отговори
Бай Баяни преди 3 години
Чета и се чудя на социалистите, постоянно повтарят, че при ГЕРБ се краде, има корупция, народа обеднява, всичко се руши, Румъния ни задминава по завоите и т.н. все неща характерни за времената на управление на БСП. И с какво ще ни уверите,"мили хора", че ще се промените и ще управлявате без кражби,корупция,рушене,спиране на европейски средства по програми? С какво? С аз обещавам. Готови сте с дявола да влезете в съюз само за да управлявате без принципи,без идеи, с мисъл за. мъст и репресии.
187
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политологът Петър Чолаков е на хранилка при Прокопиев, редовно го интервюират от Прокопиевото Дойче Веле и си стикова опорните точки с пожелателното мислене на Дневник и Капитал. Петър Чолаков редовно се подписва в отворвни писма срещу Борисов като преподавател от СУ
186
5
 
7
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Анонимен 192: Майсторски извърташ нещата, по гербаджийски. Къде съм писал, че сме били на едно ниво с Румъния през 1989г? Писах, и съм ти дал линк за да видиш, че през 2010г. , година след като дойде Бойко на власт все още бяхме на едно ниво с Румъния, а сега вече сме с 30% назад от тях по БВП на глава от населението.А преходът от 1989, с куфарчетата, с бандитската приватизация и т.н. е отдавна в историята. Време е да се изчистим от героите от мутренските времена. И Бойко е един от тях.
185
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишман патриоти - никой не ги брои за такива.
184
1
 
12
 
! Отговори
Тц, тц преди 3 години
Ще минат изборите, а този дали някой ще го помни, какви ги е дрънкал днес?Навъдиха се политолози,комуналното не може да смогне с лопата да ги изрине..
183
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славуцата е поредния руски проект, тъй че играе с патриотичната карта, но с електората на БСП :))))Иначе, Бойко ще ги помете на изборите. :))))
182
0
 
5
 
! Отговори
ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА преди 3 години
ДА СЕ РАЗШИРИ , ПОДГОТОВКАТА НА СРЕДНО-ТЕХНИЧЕСКИТЕ КАДРИ И ТЯХНОТО ВНЕДРЯВАНЕ В ПРОИЗВОДСТВОТО НА СТРАНАТА И СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО!ДА СЕ ОТДАВАТ , ОБЩИНСКИ И ДЪРЖАВНИ ЗЕМЛИЩА И ПАРЦЕЛИ , ЗА ПОЛЗВАНЕ И ПРОИЗВОДСТВО НА ХРАНИ И СУРОВИНИ!
181
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТикволандияЛъжа, при това нагла лъжа, е, че с Румъния сме били на едно ниво през 1989 година. Румъния нямаше дългове, за разлика от НРБ, която дължеше милиарди към частни банки. Същите милиарди, които по-късно бяха разпределени между семействата на БКП другали и ДС агенти, за по-дребните риби и бъдещи босове на мутрите в куфарчета, а за по-едрите риби направо в банкови сметки в Австрия и Швейцария. И, хиляди пъти да повториш тази лъжа - няма да стане истина, защото има хора, които помним!!!
180
2
 
7
 
! Отговори
АБЕ , ГЛУПОСТИ... преди 3 години
Който и да е на власт , проблема с кадрите винаги ще е налице!Доказано е още 1986г. , че около 53% от населението е само с начално и средно образование в България!Вие , какво искате от неуки и необразовни хора , без професия и ясни начини на препитание?!!Естествено е да чакат на Държавата , като бройлери във птицеферма за фураж и вода!ТОВА НАСЛЕДСТВОТО --ОТ "СОЦ-ОБРАЗОВАНИЕТО" НА НАРОДА , КОЙТО ОСВЕН ДА СЕ ПОДПИСВА ЗА ЗАПЛАТА И ДА Е СЪГЛАСЕН С ПАРТИЙНИТЕ РЕШЕНИЯ , ЗА НИЩО ДРУГО НЕ СТАВАШЕ!