Католическият Раковски иска от Радев нова дата за изборите

На 4 април католическата общност празнува Великден
133
Католическият Раковски иска от Радев нова дата за изборите
Снимка: Dnes.bg, архив

Президентът Румен Радев да промени датата на изборите, защото на 4 април католическият свят празнува Великден. За това призова кметът на община Раковски Павел Гуджеров, където живее най-компактната католическа общност у нас

Кметът иска нова дата за вота, за да могат вярващите да имат един семеен, спокоен, тих и християнски Великден.

Още по темата

„Българският народен гений е казал: "Сто баби хилаво бебе!". Обикновено, преди да се вземе дадено решение следва, то да бъде премерено и последствията му да бъдат огледани от всички страни. Вземането на решение обаче следва да зависи единствено и само от човека, който го взима, а не от редица други съветници. За да изясня написването на този пост, е много важно също да отбележа, че Конституцията на Република България от 1991 г. (КРБ) въвежда свобода на религиозните вероизповедания.Тук ще си позволя да цитирам нашия национален герой В. Левски: „… една чиста и свята република, в която болгарин, турчин и евреин ще бъдат равни…“ След вчерашното решение, официализирано с указ на държавния глава, обаче се оказа, че в нашата чиста и свята република всички са равни, но има и някои „по-малко равни“, написа той в социаната мрежа Facebook.

„Тук ще си позволя една вметка още в началото на мандата си г-н Румен Радев се опита да скъса отношенията между православни и католици, като едва не вкара Република България в дипломатически скандал с Ватикана. Всички ние българи католици си спомняме за погрешно разчетения протокол. Тогава Н. Пр. Анселмо Гуидо Пекорари, апостолически нунций на Ватикана в България, ясно подчерта, че Ватикана никога не е писала в нито един нарочен документ, че НЕ иска православният клир да участва във визитата на Република България във Ватикана. Напротив, каза тогава нунцият, православните са наши братя. Очевидни, обаче никой от президентството не успя правилно да разчете протокола и за това визитата се осъществи без нито един представител на католическата църква в България и без нито един представил на клира на православната църква“, посочва кметът.

„Уважаеми г-н президент, ние, българите католици, най-много обичаме две неща: Бог и нашата държава. Никога едното не върви без другото. Никога не избираме едното от тези две неща. Никога не сме били поставяни пред избора Бог или държавата. Когато едно бебе се роди в българската католическа действителност то научава едновременно две неща: 1. Как да се моли от баба си и 2. Колко велика е нашата държава от дядо си. Така пораствайки детето се реализира като достоен християнин пазещ ценностите на държавата. Гражданин, какъвто го изисква църквата и християнин, какъвто го изисква държавата“, пише още Гуджеров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 28 март се сменя часовото време,а на 26 март парламента конституционно навършва 4 год.Сега ако гледаме,арменци,турци,католици и съботяни,гербавите ще крадат още 5 месеца.Щом християните не ходиха в църкви заради ковида,нищо няма да ви стане да гласувате за 20мин.12ч ли ще ядете и пиете?
94
4
 
3
 
! Отговори
До съвет преди 3 години
После да не се оплаквате, че тези гласове ви липсват!
93
1
 
2
 
! Отговори
До празни... преди 3 години
Споменавам по принцип за празниците и за тези страни където ще празнуват Великден на 4.07.2021
92
3
 
4
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До Мен: И какво му е хубавото и искреното. Това, че е по гербаджийска опорна точка?
91
6
 
3
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Много хубаво, искрено послание. Нормален президент следва да отговори.
90
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кметът изглежда се напива по празниците и се опасява, че като го видят да се подпира по стените, няма да го пуснат в изборната секция.
89
1
 
3
 
! Отговори
Празни приказки преди 3 години
До Празников: "Като има празници няколко дни много хора планират да пътуват или нещо подобно!". Даже не си погледнал сайта с официалните празници. Няма допълнителни почивни дни към 3-ти - 4-ти април (събота и неделя). А и какво очакваш да работи през почивните дни? Министър Ангелов да каже какви забрани ще измисли..ДПС щели да дръпнат напред, защото нищо не ги притеснявало. А останалите какво ги притеснява?Празни приказки и свободни съчинения.
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
fake news.
87
1
 
3
 
! Отговори
Колегиум преди 3 години
Римският папа е държавен глава на Ватикана, Румен Радев е държавен глава н България. Нека кметът на Раковски да напише прошение велико до римския папа. Ако Негово светейшество прецени, той ще постави искането им на вниманието на българския президент, като колега на колега.
86
2
 
3
 
! Отговори
Празников преди 3 години
1.Като има празници няколко дни много хора планират да пътуват или нещо подобно!2. В някои държави няма да работи нищо на празника и ще е трудно за всички,за организаторите и за сънародниците, които ще искат да гласуват! И ако се провали гласуването зад граница, познайте кой ще изкарат виновен!!!!!3. ДПС ще дръпнат напред, защото няма да ги притеснява нищо и затова пак познайте кой ще е виновен!!! И после е ясно "лятото"
85
0
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Твърд социалист: Браво, откъде ги извади всички тези събития на тази дата?Забравил си да споменеш само едно: четвърти април 2021г. е неделя.
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво по-хубаво за един католик от това, да има възможност в един и същи ден да съчетае двете неща, които най-много обича - своя Бог и държавата си? Вместо да се радва кметът, той се оплаква.
83
6
 
6
 
! Отговори
На избори с всички преди 3 години
И къде в библията е казано, че на Великден не може да се правят избори? Какво им пречи на католиците да отидат да гласуват, а след това пак да имат "един семеен, спокоен, тих и християнски Великден". А дори и в Раковски католиците не са повече от 50%, хора за изборните секции ще се намерят.Обяснението на кметските приказки е просто: кметът е гербаджия и сега му е дошло времето на се покаже верноподанник на бат'му Бойко. Но в библията е казано "Не можете да служите на Бога и на мамона". Лука 16:
82
4
 
7
 
! Отговори
Съветниците преди 3 години
Научете съветниците на Радев кои са.И ще ви се изясни.
81
4
 
8
 
! Отговори
999 преди 3 години
Все едно да сложи изборите на Курбан байрам....!!!Дали щеше да му се получи или щеше да му се случи случка?
80
9
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Извън очевадната простотия на тази гербава акция, заповядана вероятно от главния *** на Републиката - Борисов, ще кажа само, че изборният ден е 12 часа, а отиването до урните и гласуването отнема не повече от 30 минути за един малък град като Раковски. Но само от уважение към католиците предлагам Радев да премести изборите на 26-ти май.
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инквизицията ще го разчекне!
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Папата вече му удари един шамар!
77
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безбожника Радеф удари дъното!
76
11
 
9
 
! Отговори
kreti преди 3 години
Е....... ги какви Католици са тия след като искат да пият на Възкресение Христово , какво им пречат изборите ?