Католическият Раковски иска от Радев нова дата за изборите

На 4 април католическата общност празнува Великден
133
Католическият Раковски иска от Радев нова дата за изборите
Снимка: Dnes.bg, архив

Президентът Румен Радев да промени датата на изборите, защото на 4 април католическият свят празнува Великден. За това призова кметът на община Раковски Павел Гуджеров, където живее най-компактната католическа общност у нас

Кметът иска нова дата за вота, за да могат вярващите да имат един семеен, спокоен, тих и християнски Великден.

Още по темата

„Българският народен гений е казал: "Сто баби хилаво бебе!". Обикновено, преди да се вземе дадено решение следва, то да бъде премерено и последствията му да бъдат огледани от всички страни. Вземането на решение обаче следва да зависи единствено и само от човека, който го взима, а не от редица други съветници. За да изясня написването на този пост, е много важно също да отбележа, че Конституцията на Република България от 1991 г. (КРБ) въвежда свобода на религиозните вероизповедания.Тук ще си позволя да цитирам нашия национален герой В. Левски: „… една чиста и свята република, в която болгарин, турчин и евреин ще бъдат равни…“ След вчерашното решение, официализирано с указ на държавния глава, обаче се оказа, че в нашата чиста и свята република всички са равни, но има и някои „по-малко равни“, написа той в социаната мрежа Facebook.

„Тук ще си позволя една вметка още в началото на мандата си г-н Румен Радев се опита да скъса отношенията между православни и католици, като едва не вкара Република България в дипломатически скандал с Ватикана. Всички ние българи католици си спомняме за погрешно разчетения протокол. Тогава Н. Пр. Анселмо Гуидо Пекорари, апостолически нунций на Ватикана в България, ясно подчерта, че Ватикана никога не е писала в нито един нарочен документ, че НЕ иска православният клир да участва във визитата на Република България във Ватикана. Напротив, каза тогава нунцият, православните са наши братя. Очевидни, обаче никой от президентството не успя правилно да разчете протокола и за това визитата се осъществи без нито един представител на католическата църква в България и без нито един представил на клира на православната църква“, посочва кметът.

„Уважаеми г-н президент, ние, българите католици, най-много обичаме две неща: Бог и нашата държава. Никога едното не върви без другото. Никога не избираме едното от тези две неща. Никога не сме били поставяни пред избора Бог или държавата. Когато едно бебе се роди в българската католическа действителност то научава едновременно две неща: 1. Как да се моли от баба си и 2. Колко велика е нашата държава от дядо си. Така пораствайки детето се реализира като достоен християнин пазещ ценностите на държавата. Гражданин, какъвто го изисква църквата и християнин, какъвто го изисква държавата“, пише още Гуджеров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
8
 
18
 
! Отговори
гражданин на София преди 3 години
Радев и тези около него НЕ искат висока активност на парламентарните избори. Защо ли? Защото ще получатзвучен шамар ако всички мислещи хора гласуват!
54
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова си могат Радев и многобройните му съветници. Калинки на квадрат.
53
10
 
14
 
! Отговори
гражданин на София преди 3 години
Радев насрочи изборите на 4 април 2021 г.Ясно е, че не той и тези около него не искат висока избирателна активност!На 4 април 2021 г. : 1. Католическата общност празнува Великден! Католиците в България са над 60000 човека. 2. Арменската общност празнува Великден, те са повече и от католиците. 3. Пролетна ваканция, за 1-11 клад от 03 до 11 април вкл.
52
5
 
7
 
! Отговори
Мутри ВЪН преди 3 години
Аз сън от религията Шраи РАНДЖА МАНГОСТАН и никоя дата не ми е удобна.....
51
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Католическия Раковски не иска от Радев нова дата за изборите. ИСКАТ ГО ПО НАРЕЖДАНЕ НА ГЕРБ стотина човека, останалите 10 000 ни е все едно коя е датата. На която и да е дата няма да даваме повече гласа си за хора с чекмеджета и пищови религията не ни го позволява.
50
13
 
14
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
Абсолютен политически гаф. Тези около президента са обсолютни аматьори , но да не забравчме, че са бивши военни все пак. Сслед като на два пъти каза 28-ми март а също, че не намира причини да не е 28-ми март сегаа сменя датата. Няма лошо това е в правомощията му. Но след като си казал, че няма причини да не е 28-ми март ми се струва редно да се каже по какви причини е избран 4-ти април. Накрая ще излезе, че Марешки е прав за некопетентността.
49
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно съм убеден, че гербавия кмет не говори от името на цялата католическа общност, още по-малко е съгласувал изригването си с представител на католическата църква. Никой нямаше да му позволи да замесва вярата в политическите игри на един безбожник комсомолски секретар и бетонен живковист като другаря Борисов.
48
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по католици от папата
47
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изборите няма да се състоят на 4.04., бъдете сигурни на 100%! Това е кьорфишек на Радев! Няма да подпише нищо!!!
46
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко души ще бъдат склонни на връх Великден. Да отидат във секциите за да броят бюлетини ?
45
5
 
9
 
! Отговори
некой преди 3 години
Ами много добре - тъкмо няма да се юрнат да ходят за гъби а ще си стоят по родните места и след като хапнат козунак и яйца, запалят една свещ в църквата - ще могат да изразят своята воля като гласоподаватели!
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз, на мястото на Радев, щях да насроча референдум за отлагане на изборите за края на юни.
43
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То всеки ден се е нещо, ставайте и гласувайте няма цял ден в църквата да спите... изведнъж ми станха всички набожни... ае у лево.. трябва държава да спасяваме
42
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм от Раковски и семейството ми. Не искаме промяна на датата. Има време през деня да отделиме час за да гласуваме. Много моля евтини полуграмотни и много алчни пиари да не пишат от името на мен и семейството ми.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва ли да се обяснява на суйките постоянно,че Господ Е ЕДИН и че избори и президенти с лопата да ги ринеш!
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е тогава по същата логика Радев може да направи изборите и на 2 май ,когато е нашия великден.Цял ден сме свободни,какво ни пречи след службата да идем да гласуваме-имаме цял ден.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво е пречело на твоите родители да те кръстят като нас всичките?
38
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От понеделник, ще мине в режим обяснение, че е бил умишлено подведен да избере тази дата и е готов да посочи друга.Сам падна в клопката на Борисов. Което е доказателство само по себе си , че е предвидим и лесно могат да го манипулират.Не става за дипломат, камо ли за политик и президент
37
7
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
имате време да отделите за вота не е задължително да седите цял ден намасата велик ден трябва да е в душите а не в стомасите
36
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Радев е важно по малко гласуващи на изборите! И хвърля кьорфишеци като датата на изборите- елиминира българските католици, гласуване по пощата- ясно е че ВМРО няма да се съгласи заради българските турци и т.н.!