Католическият Раковски иска от Радев нова дата за изборите

На 4 април католическата общност празнува Великден
133
Католическият Раковски иска от Радев нова дата за изборите
Снимка: Dnes.bg, архив

Президентът Румен Радев да промени датата на изборите, защото на 4 април католическият свят празнува Великден. За това призова кметът на община Раковски Павел Гуджеров, където живее най-компактната католическа общност у нас

Кметът иска нова дата за вота, за да могат вярващите да имат един семеен, спокоен, тих и християнски Великден.

Още по темата

„Българският народен гений е казал: "Сто баби хилаво бебе!". Обикновено, преди да се вземе дадено решение следва, то да бъде премерено и последствията му да бъдат огледани от всички страни. Вземането на решение обаче следва да зависи единствено и само от човека, който го взима, а не от редица други съветници. За да изясня написването на този пост, е много важно също да отбележа, че Конституцията на Република България от 1991 г. (КРБ) въвежда свобода на религиозните вероизповедания.Тук ще си позволя да цитирам нашия национален герой В. Левски: „… една чиста и свята република, в която болгарин, турчин и евреин ще бъдат равни…“ След вчерашното решение, официализирано с указ на държавния глава, обаче се оказа, че в нашата чиста и свята република всички са равни, но има и някои „по-малко равни“, написа той в социаната мрежа Facebook.

„Тук ще си позволя една вметка още в началото на мандата си г-н Румен Радев се опита да скъса отношенията между православни и католици, като едва не вкара Република България в дипломатически скандал с Ватикана. Всички ние българи католици си спомняме за погрешно разчетения протокол. Тогава Н. Пр. Анселмо Гуидо Пекорари, апостолически нунций на Ватикана в България, ясно подчерта, че Ватикана никога не е писала в нито един нарочен документ, че НЕ иска православният клир да участва във визитата на Република България във Ватикана. Напротив, каза тогава нунцият, православните са наши братя. Очевидни, обаче никой от президентството не успя правилно да разчете протокола и за това визитата се осъществи без нито един представител на католическата църква в България и без нито един представил на клира на православната църква“, посочва кметът.

„Уважаеми г-н президент, ние, българите католици, най-много обичаме две неща: Бог и нашата държава. Никога едното не върви без другото. Никога не избираме едното от тези две неща. Никога не сме били поставяни пред избора Бог или държавата. Когато едно бебе се роди в българската католическа действителност то научава едновременно две неща: 1. Как да се моли от баба си и 2. Колко велика е нашата държава от дядо си. Така пораствайки детето се реализира като достоен християнин пазещ ценностите на държавата. Гражданин, какъвто го изисква църквата и християнин, какъвто го изисква държавата“, пише още Гуджеров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
10
 
! Отговори
минувач преди 3 години
A какво им пречи на католиците след като свърши службата в черквата - дружно да минат през изборните секции?Ако си търсиш причина - все нещо ще намериш. Е за евреите неделя е работен ден - ще кажат а защо в работен ден да гласуваме...
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, кметът на община Раковски е от ГЕРБ.
33
5
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Гербизмът на Банкянския про стак удари ново дъно, драги зрители. Щом успя да бръкне с лай няните си ръце и в религията.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така не разбрах защо изборите не си останаха на 28 март?За една седмица какво ще се промени?
31
3
 
6
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 3 години
Много са важни тези, да празнуват на 2 май, когато ще празнуват и нормалните християни...
30
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев не е толкова гламав,че да не знае кой в България празнува на 4.04. Използва религията на хората за свои цели! Само за това дори трябва да изгоним богохулника!
29
6
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Уважаеми г-н президент, ние, българите католици, най-много обичаме две неща: Бог и нашата държава. Никога едното не върви без другото.------- Попитайте Папата дали е нормално един вярващ католик да каже подобно нещо. Сигурен съм, че кметът ще трябва да се отрече три пъти от думите си, преди пак да го пуснат в църква. Кметът на Раковски е просто един глу пав селянин, платен от Винету, който излага католицизма.
28
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От къде да знае Радев кога е католическия Великден той се интересува само от руско-православните празници. Празнува Рождество на 7 януари и дядоИванов ден на 20 януари.
27
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са някакви гербаджийски напъни пак! Толкова ли се правят на разсеяни, че избори са се провеждали и на големи мюсюлмански празници, напр. Рамазан Байрям и то няколко пъти! Не си спомням някой тогава да го е направил на въпрос. Освен това, ако же се съобразявами с всички вероизповедания, то да вземем и вярващите в Тангра, Буда и т.н. да питаме и тях?
26
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега след дълги разговори и консултации ще се съгласи да смени датата и т.н.,до изборите ще слушаме и гледаме какво иска да ни каже Радев & Решетников!
25
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ биха му повдигнали импийчмънт за подбудителство. Още юли месец след вдигането на юмрука.Тук му свалят шапка на метежника
24
6
 
12
 
! Отговори
Чакам новата дата, преди 3 години
за да възразя. Може да съвпадне с рождения ми ден, с именния, с месечния ми цикъл или с нещо друго, което още не знам какво ще е.
23
6
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Уважаеми г-н президент, ние, българите католици, най-много обичаме две неща: Бог и нашата държава. Никога едното не върви без другото.-------Само това е достатъчно, за да стане ясно, че кметът е пълен *** и най-малко от всичко е вярващ християнин.
22
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако беше избрал суяка нормална дата,нямаше да има повод да се показва пред медиите до изборите! Ясна е целта на зеления чорап!
21
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей, пишещите тук герберасти станали по-големи католици от папата!
20
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Радев така му е наредено от Позитано. На Позитано пък им нареждат от Кремъл.
19
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е такова е отношението на Радев към религия и изповедания! Нищо ново за червена крату.на като него!
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целенасочена провокация,за да се създава напрежение и разделяне на обществото! Разделяй и владей-стара римска максима!
17
12
 
18
 
! Отговори
К. Ш. преди 3 години
Радев яма никаква идея защо избра 4 април. Човекът е толкова далече от поста, който заема, че по-далече не може да бъде. Ще остане в историята като най-некомпетентни човек на планетата. Движещата сила при него е омразата. И жаждата за власт. Малко му остава, но как ще го и търпим?
16
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е все едно да ни накара Радев да гласуваме на Коледа,Гергьовден, защо не и на Задушница! Освен червени атеисти в България има куп изповедания!