Ескалация на домашното насилие по време на епидемията

Жените най-често са жертви, но страдат и деца, възрастни хора
20
Ескалация на домашното насилие по време на епидемията
Снимка: Pixabay

След обявяването на пандемията се наблюдава ескалация на домашното насилие. Това каза министърът на правосъдието Десислава Ахладова пред БНР.

„Домашното насилие е един изключително тежък проблем в българското общество, който обаче често остава в рамките на семейството. По данни на проведено национално представително проучване на тема „Насилие в България“ от 2019 г. за 56% от гражданите това е най-тежката ситуация на насилие, която някога са преживели и тя е била в дома им. Изострянето на този проблем особено в условията на пандемия постави въпроса за решаването му. Според изнесените статистически данни след обявяването на пандемията във всички страни, включително и в България, се наблюдава една ескалация на насилието, най-често срещу жени“, коментира Ахладова.

Още по темата

Тя уточни, че не става въпрос само за домашно насилие над жени, макар че случаите върху тях е в по-голям процент, а и за увеличаване на случаите срещу деца, включително и срещу мъже, възрастни хора.

„Надявам се тези предложения да бъдат приети в последните седмици на парламента и точно заради това дадохме един по-кратък срок за обществено обсъждане, защото повече от 6 месеца работихме по този законопроект“, допълни тя.

По думите ѝ Истанбулската конвенция вече е затворен въпрос за България, но страната ни има много задължения по отношение на домашното насилие. „Сравнителният анализ на МВР показва, че за периода март-май 2017 г., сравнени с март-май 2020 г. е нараснал броят на умишлените убийства на жени, при които пострадалата е роднина или съжителства с извършителя. Те са с 9 броя повече през този тримесечен период. Нараснали са и данните за увеличаване на броя на пострадалите деца. Този анализ показва, че за 2019 г. те са били 658, а за 2020 – 823. Увеличили са се с над 4000 пъти и заповедите за защита и сигналите на тел. 112. Наистина в България липсва официална статистика, но по данни на МВР се наблюдава увеличаване на сигналите, регистрирани през тел. 112. В новия законопроект предвиждаме и регистър за домашното насилие“, посочи тя.
Националната комисия, която предвиждаме за превенция и защита от домашното насилие, като специализиран постоянно действащ контролен орган по осъществяване на държавната политика по превенция и защита от домашното насилие, която ще бъде разположена в сградата на МВР, ще бъде изградена в срок от 6 месеца.

„Координационният механизъм ще бъде изграден в период от 6 месеца след приемането на закона. Една от целите, които си поставя този закон, е наистина бързина на институциите. Най-важното нещо е, че такъв сигнал за домашно насилие няма да бъде подаван само при системност, т.е. и при еднократен акт ще може да се търси защита. Предвижда се забрана за извършителя да осъществява контакт под каквато и да е форма. Задължава се извършителя да посещава програми за лечение на зависимости. Една от мерките е и да се увеличи ефективността на съдебните производства“, каза още правосъдният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак се хванахте за жените.Не прочетохте ли, че става дума за насилието по принцип и на родители над малки деца и на деца/внуци над възрастни родители/баби и дядовци...Обаче не, едно си знаете и това си е!А иначе насилието е отвратително без значение кой кого насилвай и под каква форма (физическа или психологическа).
16
1
 
2
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
До 16. А лобута не решава проблем. Язе не сум съгласен.Со кротце,со благо и со малко кютек сичко са постига.
15
4
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Женътъ тряаа да бъде побийвана га могу говори,няа мяра на приказките си и не са сяща да спре,въпреки ,че сама усеща ,че е прекалила. Га кокошката жа са усети че прекалява с куккудякането ? Га я подгониш с пръчката.Па после думашно насилие.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С бои нищо не се решава просто до другия път само с думи става.боя не решава проблемите човек като си нема акъл.те тия каде нямат акал си решават проблемите с бои щот така е по лесно те само това знаят.но някои ги учи или гледат домашно насилие и го възприемат като модел за вазпитание и резолтата е налице.но не става нищо този модел вече е изпробван и неработи.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С болни хора и агресивни не може да се живее когато има някои неуравновесен с слаба психика резолтата е явен особено такива безработни каде лежат на гърба на хората и чакат някои да ги храни няма как да живееш с болен човек да спиш и да се храниш нормално нарушавати се дизбаланса.когато няма уважение в едно семеиство разбирателство между двамата не чакаите нещо хубаво.тези *** каде по цял ден седът на компютрите и не знаят каде се намират сега си берете плодовете на вазпитанието
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
polovinata sa gotovi za mesari hasapi v germany...a tam edni vegetarianci...
11
10
 
8
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
За домашното насилие в 51 % от случаите са виновни жените. Холивуд унищожава доброто в семейството на българина.
10
7
 
4
 
! Отговори
Балкански селянин преди 3 години
Ако не я бия как ще разбере, че я обичам?
9
5
 
14
 
! Отговори
Мечо преди 3 години
Причина за физическо насилие над жените обикновено е тяхното психическо насилие над мъжете. Жените са много по- силни на празните приказки, мъжете не могат да се конкурират с тях и единствения начин да ги спрат да мрънкат, е като им бият един шамар.Ако искате да спрете физ. насилие, да се въведе строг закон за психическо насилие над мъжете от страна на жените.
8
4
 
4
 
! Отговори
Родолюбец преди 3 години
Без крути наказания ,ще има насилие!!!!Такава е системата на лигавите либерали,ха,ха,ха!И насилие има и в прехвалената Западна Европа и в задокеанската империя!Виждаме го постоянно!
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
estetsven bg kanibalizam.
6
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Регионални културни особености на балканския селянин. Нищо особено.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затворете съпруг и съпруга заедно. Със сигурност ще има извършител и жертва. Просто мъжете не смеят да използват телефона за оплаквания от домашно насилие. Защото после...
4
5
 
5
 
! Отговори
Приятен ден преди 3 години
А министърът на правосъдието Десислава Ахладова дали има нещо общо с Пернишката секта и нещото Ирена СОКОЛОВА!?
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхме Кобрата как насили суши. И глоба отнесе и участие в програма за лечение на сексуална зависимост.
2
2
 
11
 
! Отговори
Здравей Африка преди 3 години
А за насилието от МВР и Службите срещу неудобните нищо.
1
16
 
8
 
! Отговори
Феминистка преди 3 години
Психическо и физическо насилие срещу мъже НЯМА!