Борисов поиска: Да се мисли да отворят ресторантите, магазините в моловете

Настоява да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците
Обновена: 19 яну 2021 11:31 | 19 яну 2021 11:14, Камелия Цветанова
261
Борисов поиска: Да се мисли да отворят ресторантите, магазините в моловете
Снимка: МС

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов. В него участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.

Още по темата

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати, съобщиха от правителствената пресслужба.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари т. г. от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас.

„Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, изиска премиерът Борисов в хода на работното съвещание. По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Министър-председателят Борисов акцентира също и върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта. „Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, категоричен бе премиерът Борисов.

Министър-председателят добави, че настоящите мерки доказаха, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве. „Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта“, подчерта премиерът Борисов пред министрите и представителите на НОЩ.

„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на ст, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание. Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър. Ангелов добави, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите.

„Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, допълни министърът на здравеопазването.

Премиерът Борисов акцентира, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае. „В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози“, каза още премиерът Борисов.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна Мутафчийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
8
 
10
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 години
Айде сваляй ограниченията! Почти година ви търпим "мерките" . А идат и избори, тъй че бъди умен!
202
19
 
4
 
! Отговори
Мартин Ангелов преди 3 години
Бойко е велик владетел ,като трябва затваря ,но като е нужно отваря. Ако не беше той българският народ със сигурност го чакаше масова гибел ,но над нас бди този справедлив народен орел Бойко Методиев Борисов ще дава всичко за народа си като доблест ,чест ,саможертва ,инициативност ,любов и още мн. др. негови безспорни качества. Лидерът ни сега се нуждае най-много от нашата подкрепа във време на пандемия и протести на някакви *** и *** да покажем нашата безгранична отдаденост към П.П. ГЕРБ
201
7
 
17
 
! Отговори
Пълна диватия преди 3 години
Не е време за разхлабване на меркитеда изтраят до март месец и после да отварят повече ваксинирани болниците ще се изчистят
200
5
 
13
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Тоя си гледа рахата. Пък ние да мрем!
199
7
 
18
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Страхливият заек пак се уплаши!
198
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При положение,че официално ни предупреждават за трета вълна от вируса,е безумие да уйдисваш на търгашите и да създаваш предпоставки за плъпване на заразата в още по-големи мащаби!Разбирам кръчмарите и моладжиите,но просто са се озовали на неправилното място,в неподходящото време!Преквалификация и нова работа! Работа има много: Склададжии,общи работници,охранители,шофьори,зидари,заварчици и т.!Ама пусти сърбеж,да се правиш на големата работа-ресторантьор,абе живи кръчмари сте!
197
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е мин. прецедател, не едноличен управител на държавата...Стига с тея "Борисов каза", "Борисов иска", "Борисв поиска" -Ако ще е така, да се титулува цар поне!
196
1
 
8
 
! Отговори
Да не забравите преди 3 години
и публичните домове, че там са дУРгарките дето ни носят кюлчета и евраци
195
1
 
3
 
! Отговори
мишо бирочето преди 3 години
па илектурата треа земи кибапчита от некуде.... и биричка от мунтянско разбира се че сухо кучешкката каймица.
194
1
 
6
 
! Отговори
мишо бирочето преди 3 години
"В МОЛОВЕТЕ" щото там най малко хора се струпват като жуотни на заколение и щото повечето молчета не са на приятелчета на тиквочев които ще му снесат по едно килченце златю. мъдър държавник, да му мислят държавите без цар тиква.
193
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един месец преди изборите ще паднат всички ограничения,за да се натръшкаме масово и да не можем да гласуваме. Лекарите до сега страдаха, много от нас не ги съжалиха. Сега лекарите ще са ваксинирани и ще ни гледат сеира.
192
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че ние си го мислим много отдавна. Ти сега ли се сети да мислиш? Борисов, все тичаш се сещаш последен, моето момче.
191
3
 
14
 
! Отговори
мхм преди 3 години
само и само да няма протести, това е най-големия страхливец в Европа, ББ е пълен пасивен ***, страхлив плъх
190
2
 
0
 
! Отговори
Казах нещо: преди 3 години
Учителите имат прилично оборудване и класните стаи има недостатъчно, но има по-добър клас от останалите, но не и професионалните паралелки!
189
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето затова починаха за два месеца над 7500 човека и станахме първенци,ума не му идва на тоя човек и това си е.Дори не е прочел новината че приходите в бюджета са по-големи от миналата година при затворени обекти,ЗАЩОТО СЕ ПАЗАРУВА ПО ИНТЕРНЕТ и излиза част от СИВАТА ИКОНОМИКА!!Но и Борисов ЯВНО ИМА ЗАВЕДЕНИЕ,чух за едно в центъра на Банкя!Давай Борисов по мангъровски,ама ТЕ МАНГЪРОВЦИ ПАК ТЕ ПСУВАТ,ПРОСТО ТЕ МРАЗЯТ БЕЗПЛАТНО!Напълни пак болниците до стълбите и нека умираме.Глу..пак.
188
3
 
1
 
! Отговори
Да не говорим: преди 3 години
За Тео и Део протежетата на Америка за България - к'во да не би механотехникума и те да са получили СТЕМ? Кой ли има по-голяма нужда от модернизация тук? Аз или вие помиари?
187
0
 
2
 
! Отговори
Той Кръстев преди 3 години
Другия път от Спортно училище ще свие някаква модернизация, от Езикова гимназия, от Природоматематическа - все едно ние другите не същесвуваме? МНОГО ТЕ БИВА ДА ЦУНКАШ *** ВИКТОРЕ КАК Е МЛАДАТА ЛЮБОВНИЦА СЪС ЗАБРАВЕНАТА КАМЕРА- КОЛКО ГОДИНИ ПО-МЛАДА ОТ ТЕБЕ БЕШЕ? 30? 40?
186
1
 
2
 
! Отговори
И на всичкото отгоре преди 3 години
Красимир Данов дето беше един от малкото хора дето ме търсиха в болницата като ми се случи тоя инцидент и беше един от хората дето косите му се изправиха като разбраха и дето съм работил с него 20 години почина внезапно като тая модернизация беше решил да е последното нещо дето да направим като хората преди да излезе в пенсия . Вие сте абсолютно безмозъчни същества, а Виктор кръв ще плюе до края на тая година ако още не плюе!
185
1
 
2
 
! Отговори
И на всичкото отгоре преди 3 години
Виктор Кръстев да ми свие чрез кражба и измама планираната модернизация дето я чакам от 16 години. Как точно мислиш че се чувствам? И как точно си мислиш, че това ще му се размине?
184
3
 
2
 
! Отговори
И последно питане: преди 3 години
Имам 50 човека професионални паралелки Графичен дизайн и само 7 таблета за всички тях и то от моделите дето бяха модерни през 90-те. Значи като се имат предвид проблемите със задклавиатурните устроиства - не че нещо аз и да хвана такава дъска и с нея правя пропродукция, ама аз съм човек с 20 години опит? Та за какво си говорехме?