Борисов поиска: Да се мисли да отворят ресторантите, магазините в моловете

Настоява да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците
Обновена: 19 яну 2021 11:31 | 19 яну 2021 11:14, Камелия Цветанова
261
Борисов поиска: Да се мисли да отворят ресторантите, магазините в моловете
Снимка: МС

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов. В него участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.

Още по темата

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати, съобщиха от правителствената пресслужба.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари т. г. от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас.

„Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, изиска премиерът Борисов в хода на работното съвещание. По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Министър-председателят Борисов акцентира също и върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта. „Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, категоричен бе премиерът Борисов.

Министър-председателят добави, че настоящите мерки доказаха, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве. „Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта“, подчерта премиерът Борисов пред министрите и представителите на НОЩ.

„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на ст, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание. Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър. Ангелов добави, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите.

„Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, допълни министърът на здравеопазването.

Премиерът Борисов акцентира, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае. „В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози“, каза още премиерът Борисов.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна Мутафчийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време за реформи е! Времето на празните приказки на Борисов изтече. Избори 2021!
182
1
 
3
 
! Отговори
И друго да питам: преди 3 години
Питам аз за закупуване на софтуер за професионалните паралелки? Няма пари измисли нещо! Измислям Open Source и траяли дето са с образователна, но не комерсиална цел. Слагам ги аз на тия кремъклиики дето сте ги отпуснали ама с кръв от сърцето и с кръв сте повръщали дето още при закупуването си са били десет поколения назад и са без видеокарти и без геометрични процесори и познай кво? Мускетчето крашва след 15 минути, че не мое да смогне на софтуера било той даже най-лекият? Та за к'во си говорим?
181
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами отворете ги...и до 4 април ще е нужно да слагаме противогази ,тия като Сандокан ,да плаши държавата ,май много му стана )Шел дади плати глобата и ще отворен,Ами печелбари нали нямате пари ,фалирали сте !
180
1
 
4
 
! Отговори
Не може да стоплиш? преди 3 години
Отиваш при зъболекаря - не го питаш колко струва стола, машинките, материалите с които работи - искаш да спре да те боли? Плащаш си колкото и да струва! Не ме мисли мене - аз от професионална куртоазия нямам висок клас оборудване ама да кажем че имам среден - аз си го купувам на изплащане. Ами 50 те ученика дето трябва да ги обуча която на всеки три месеца има оборудване?Те кво с кремъклииките ли?
179
1
 
0
 
! Отговори
Абе и друго да питам преди 3 години
Има няколко изследвания, че тия неща дето художниците и дизайнерите им викаме ЗигЗауер Командо - мултимедиините графични таблети дето работят нали с друг ЗигЗауер - примерно седемядрен процесор и 12 гб рам и 2 гб геометричен процесор - излиза че с тях се учи много по-добре, по-лесно, премахва се фрустрацията от неспособността да се справиш с аналоговите материали, много системи на света вече минават от дигитално към аналогово. Nature friendly long term ....
178
1
 
1
 
! Отговори
Абе аз да питам: преди 3 години
За нещо дето трябва племватичен чук как да се свърши с стар изтъркан чук с прогнила дръжка?Или за нещо дето трябва лазерен меч за него, как да го направя с примитивен издялан от кремък нож? Или друго за нещо което изисква свобода и креативност на образователния процес и гъвкавост - как точно да стане с тия костенурки от които зависи и понеже от тях зависи съм с кремъклиики мускети, а не с АК-47 (примерно) или СигЗауер?
177
2
 
2
 
! Отговори
Мога да го обясня: преди 3 години
И ще го обясня: Твърде дълго вие пренебрегвате една професионална сфера и я товарите повече от останалите и я считате за безперспективна давайки преимущество на клишета, които не изкарват милиардите в креативната сфера и въпреки нали че няма тежка индустрия вече и единственото което е останало е човешкия ресурс, който обаче дискриминирате и осакатявате от 2006 досега точно сферите Изкуства и спорт, които незнайно как изграждат най-ценните качества в човек. Да пребъде чалгата, ако ви се размине!
176
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 176Близките години ще има бум. След това е ясно, че ще почнат да се усещат, че ни аутсорсът е винаги добра идея, ни всичко може да се автоматизира без пари и подръжка. А и цената на подръжката също не винаги е проблем. Представи си следното. Плащаш 100 000 000 за разработка и годишно подръжката е 10 000 000. Съкращаваш хора, които ти струват годишно 20 000 000. Реално след 10 години си на печалба от 10 милиона на година. Корпорациите много често мислят така.
175
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Б. Б. все пак е комунист трето поколение, не може да се различава от правешкия каскет, трябва да следва линията на Партията.
174
3
 
6
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
е доста сериозен, Мориарти също.Май не е време да се разхлабват мерки.
173
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 162Някои са плащали пълни осигуровки и сега могат да получат помощ, други са хитрували и сега им става трудно.
172
1
 
15
 
! Отговори
Писна ми дЕдовият .. преди 3 години
как пък веднъж не попаднахме на интелегентен политик и управленец....Само прости и простаци.... Кой Тиква, коя пекинска патица......
171
4
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен179Ресторантите са проблем в цял свят, уважаеми! Когато някой си пийне, никаква карантина не го лови...Грозно е отношението на ресторантьорите към проблема - никой не мисли за хората, само парите ги интересуват! Кой знае в този случай какви гозби готвят - сигурно с котешко и конско месо... Трагедия сме си, но това го дължим на БСП - радвайте им се, значи!
170
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 179Ами и в ресторантите ще искат тест. Отдавна вирусите не идват само отвън
169
3
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Мисли народеКакто винаги БСП копира чуждите идеи!Защото оригиналът е БСП вън! И тази идея работи добре за всички-и за БСП и за целия останал български народ!Не можем да допуснем по-нататъшно присъствие на тезжи негодни политици от БСП-не само негодни политици, но и негодници от където и да ги погледнеш: лъжци, манипулатори, интриганти, насилие и т.н.Не може един да носи, а друг да изнася-нищо няма да остане!БСП няма самосъзнание да си отиде сама - нужна й е помощ!-не такива папагали като теб
168
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ресторантите са му проблем. В същото време от всякъде кацат самолети и на никого не се иска тест. Да не обидиме "чужденците"
167
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, що да не си намалите заплатите? А, чакай, какви ги говоря...
166
0
 
0
 
! Отговори
Министър Вълчев преди 3 години
Да го напиша правилно: Има ли някой друг такова абсурдно предложение като на Виктор Кръстев да бракуваме 50 заради 1000 ботевчета. Да изхвърлиме дуалната система и за многаааая лета на Виктор Кръстев и безперспективните му историчета и биоложчета и всичко друго да си заминава и само той ще бъде вовеки веков символ за това как образование не се прави? Настоявам който е сменил формулярите, който му е дал черновите, който е одобрил на най-голямото училище СТЕМ проекти и на него - уволнения!
165
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Именно. Всичкия бизнес иска да стане айти, защото е евтино. Но специфичното е, че девелопмента е един раз и после има поддръжка и модификации. Айти продукта не е нещо, което се създава изначало стотици пъти. Бизнеса разчита, че ще плати веднъж и ще експлоатира дълго, което за девелопра е ден година храни. Да не говорим, че Индия е по-евтина дестинация за IT и специалистите там вече са на доста високо ниво. И не немците, ами американците вече усилено пренасят работа натам.
164
0
 
1
 
! Отговори
*Вълчев преди 3 години
Автокоректа