Кой е казал, че мерките падат? Всичко зависело от темповете на заболяването

Властта решава следващата седмица какво да прави
Обновена: 19 яну 2021 09:14 | 19 яну 2021 09:08, Камелия Цветанова
87
Кой е казал, че мерките падат? Всичко зависело от темповете на заболяването
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Никой не е казал какво ще се случи с мерките от началото на февруари. Това предстои да се случи в следващите седем дни, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова тв.

Още по темата

Според него решението ще бъде взето още в началото на следващата седмица и никой не може да се ангажира с предварителна прогноза, защото всичко зависело строго от темповете на заболяването.

„Има държави, които са прекарали повечето време от предишната година в тежък локдаун. Въпреки това броят на заразените там е голям. След затварянето хората се заразяват. Мерките трябва да се прилагат умно“, каза Дончев.
"Държавата се опитва да помогне на бизнеса. Най-доброто, което можем да направим за тях е да позволим да упражняват бизнеса си", добави вицепремиерът.

Той призна, че не би искал да се стига до това ресторантьорите да отворят заведенията си въпреки ограниченията.

 „Има мерки в защита на заетите, работниците и бизнеса. Няма мярка, която да гарантира приход на фирмата, като този при упражняването на реалния бизнес. Схемите за помощ, които бяха прилагани в началото на пандемията се радваха на много по-голям интерес от тези сега“, обясни Дончев.

Според него едно от обясненията за малкия брой фирми кандидатстващи за държавна подкрепа е факта, че някои от тях „са стъпили с единия крак“ в сивия сектор.

„Това води до един допълнителен уплах, че ще последват проверки от държавата. Нещо, което не сме мислили да предприемаме“, каза вицепремиерът.

„Сравняването на процеса на ваксинация по междинни данни не е коректен. Ваксинацията има ефект, когато е ваксиниран значим процент от населението. Цифрите сега показват един процес, но не показват как ще завърши той“, каза Томислав Дончев.

Дончев коментира и предстоящите избори.

„Видеонаблюдението при всички случаи е добра практика и още една мярка за прозрачност на изборния процес. Имаше притеснение дали в страната е възможно да се случи да има наблюдение на живо в 12 хиляди секции в страната“, обясни вицепремиерът.  

Той допълни, че съществуват райони, където предаване в реално време не е възможно.

„Обичайно, ако има нечисти политически технологии, те се упражняват извън избирателните секции. Цялата изборна администрация е съставена от представители на различни политически сили. Там има едно противостоене на интересите, което не би позволило съответната комисия да върши безобразия“, добави Дончев.

Според вицепремиера трябва да се търси възможност за падането на всички ограничения, ако някой реши да запише изборния процес телефона си.

„Протоколът ще бъде публично достъпен и всеки би могъл да го анализира. Ако има грешка в него, може да бъде отстранена и коментирана. Няма нищо лошо в още една мярка за прозрачност“, каза той.

 „При този вид гласуване „подводните камъни“ са няколко. Има значим риск от злоупотреба с правото на глас. Това показва опитът в голям брой държави. Другото притеснение е липсата на гаранции, че пликовете с вота на избирателите могат да бъдат доставени навреме. Третата причина е липсата на гаранции за опазване на тайната на вота.

Според Дончев ударите по отношение на изборния процес не са добра технология за правенето на политика.

 „Ако утре някой от тях стане първа политическа сила. Това ще бъдат ли купени изборите?, каза той.

„Имаме няколко месеца до изборите. Единственото, което би могло да се организира без да създаваме допълните рискове, е добра организация по отношение на гласуването на карантинираните лица. Това е една сложна задача, защото говорим за разширяване на обхвата на подвижните секции и осигуряване на възможност всеки да гласува“, обясни Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като дойде ГЕРБ 4 на власт, тролските доходи ще секнат:)))))))))))))))))))))- музика за ушите
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А всичко бе конспирация и представяно като такова
49
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тракащи от студ зъбки на протестъри е любимата ми музика за приспиване:)))))))))))))))
48
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре е да паднат всички мерки.Друг правилен ход няма.
47
4
 
25
 
! Отговори
Рита Тумберг преди 3 години
Борисов е член на БКП от 1980 година сиреч комунист и пълни чекмеджето като дърт комунисt
46
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44А как да ги наложат на овце? Говори му се като на човек. Излагат се факти. Имаш телевизия, интернет. Виждаш какво става по света. Не, оня много добре говори. Ама не им мълчи на управляващите. Щом е против системата е прав. Лема. Не подлежи на доказване. Всеки си прави каквото иска, не спазва елементарни мерки. Ама системата не се справя, ама мерките не работят. В Китай, Юж.Корея и Виетнам същите елементарни мерки защо са достъчни и работят? Маски, хигиена, дистанция!!!!
45
4
 
15
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Точно когато селянинът си помисли, че е хванал Господ за шлифера и ще бере плодовете на глобалния неолиберален капитализъм , ще пътува където си иска , ще работи където си иска, ще пазарува откъдето си иска, ще прави бизнес и ще инвестира където си иска, му се даде ковид пандемия , барната от най-богатите фамиилии и капиталисти, които изпускат контрола над робите!Агент Кимбърли Уолш!ЦРУ!!!
44
0
 
17
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ПРОСТО СВЪРШИ ХУБАВОТО ВРЕМЕ
43
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви мерки не трябва да падат и категорично нищо няма да се отваря до пролетта! Видя се вече кои бизнеси са честни и плащали данъци и кои са адаптивни. Защо най-добрите ресторанти не затвориха? Защото имат акъл и влагат и развиват дейност и по време на локдаун. Факт е, че от всичко това печели много ИТ секторът, защото там има работа за 120 години напред, но беше време някои бизнеси да се модернизират. После ще берат плодовете на успеха.
42
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките мове и да не падат, но крадливото правителство - със сигурност пада.
41
5
 
14
 
! Отговори
ДА ПАДАТ преди 3 години
Кое е казал, че мерките падат?Меркел трябва да каже и чак тогава може, ако ще и нито един болен вече да няма. Според мен около 50% вече го изкараха вируса затова нещата се нормализират.А и иабори идат, хората трябва да гласуват, щото от там има партийна субсидия.
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГЕРБ са провалЯ пак? В Германия, Франция, Испания и Англия болните са по-малко от колкото в България? За Швеция да не говорим. Смъртните случаи у нас са повече от колкото в Англия? Това ли твърдиш? В тези страни режима е по-свободен отколкото в България? Така ли е? Или от 18 часа са вкъщи. Явно гледаш сами 7/8 и БСТ и си поклонник на фигуранта.
39
3
 
19
 
! Отговори
Алибег Ричардов преди 3 години
Ей, да отваряте заведенията, че вече нямам пари за шампоан!
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Положението е парадоксално, под претекст, че са много загрижени за хората- искат да наложат *** си ограничения с водни уръдия и сила. Както и тези, които са създали ваксината и не носят никаква отговорност от евентуални последствия, призовават нас да бъдем отговорни и да се ваксинираме.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама ората били притеснени от вируса и нямало да гласуват. Което е добре за ГЕРБ!? Абеее, ората искат да се скупчват, пиат и мляскат! Протеснени? И тези умници искат да дойдат и да ни управляват? Снощи го гледах един от ДСБ по "Лице в лице". Поне да си бе вързал малко ушите, че много стърчаха. Очевадни глупости. Онази вечер шефа им на ДСБ иска коалиция с БСП/което за мен си е съвсем нормално заради произхода им/. Но нищо не знае за икономическата и социалната политика която предлага??!!
36
3
 
26
 
! Отговори
Еее преди 3 години
Тоя ми е най-противен.Какво всъщност работи тоя нагляр.Само акъл ръси,все сърдит,все лошо гледа.Мутра 94
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, мало....к, втори месец ме карат да пускам молба за неплатена отпуска и познай- не сме одобрени за компенсация. И с тези помощи въртите схеми с близки до вас фирми.
34
4
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
На този са му...последните 2 месеца и 15 дни да дава...акъл.В изминалит 10-сет години все това прави и не виждам полза...за народа.Ееее,ползите за...него няма да ги коментираме,както и ползите за...гербавата власт;кантара е...ударил от небето,та до...земята.
33
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей нагляри които отричате вируса,що не кажете че е измислен на над 8500 човека на роднините им,и на още толкова необлсужени,умрели >от не се знае какво>!Не ви ли е срам бе,124000 мъртви за 2020 година при 108000 за 2019,това как ви изглежда!!Като на война,ми то през първата световна с испанския грип и жертви от войната са починали за една година 152000=1918а сега нали е мирно!Да умират хората на най-големите крадци да им е добре.При затворени ресторанти повече приходи в бюджета,ФАКТ!
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека отворят ресторантите, но да те е с увеличение на цените с 30% както след порвото затваряне за две седмици. "Хитрите" ресторантьори си мислят, че така ще си наваксат загубите, но не предлагат нито качество и те удрят в грамажа. Ако това се случи-аз на ресторант няма да отида. Пълен бойкот.