Кой е казал, че мерките падат? Всичко зависело от темповете на заболяването

Властта решава следващата седмица какво да прави
Обновена: 19 яну 2021 09:14 | 19 яну 2021 09:08, Камелия Цветанова
87
Кой е казал, че мерките падат? Всичко зависело от темповете на заболяването
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Никой не е казал какво ще се случи с мерките от началото на февруари. Това предстои да се случи в следващите седем дни, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова тв.

Още по темата

Според него решението ще бъде взето още в началото на следващата седмица и никой не може да се ангажира с предварителна прогноза, защото всичко зависело строго от темповете на заболяването.

„Има държави, които са прекарали повечето време от предишната година в тежък локдаун. Въпреки това броят на заразените там е голям. След затварянето хората се заразяват. Мерките трябва да се прилагат умно“, каза Дончев.
"Държавата се опитва да помогне на бизнеса. Най-доброто, което можем да направим за тях е да позволим да упражняват бизнеса си", добави вицепремиерът.

Той призна, че не би искал да се стига до това ресторантьорите да отворят заведенията си въпреки ограниченията.

 „Има мерки в защита на заетите, работниците и бизнеса. Няма мярка, която да гарантира приход на фирмата, като този при упражняването на реалния бизнес. Схемите за помощ, които бяха прилагани в началото на пандемията се радваха на много по-голям интерес от тези сега“, обясни Дончев.

Според него едно от обясненията за малкия брой фирми кандидатстващи за държавна подкрепа е факта, че някои от тях „са стъпили с единия крак“ в сивия сектор.

„Това води до един допълнителен уплах, че ще последват проверки от държавата. Нещо, което не сме мислили да предприемаме“, каза вицепремиерът.

„Сравняването на процеса на ваксинация по междинни данни не е коректен. Ваксинацията има ефект, когато е ваксиниран значим процент от населението. Цифрите сега показват един процес, но не показват как ще завърши той“, каза Томислав Дончев.

Дончев коментира и предстоящите избори.

„Видеонаблюдението при всички случаи е добра практика и още една мярка за прозрачност на изборния процес. Имаше притеснение дали в страната е възможно да се случи да има наблюдение на живо в 12 хиляди секции в страната“, обясни вицепремиерът.  

Той допълни, че съществуват райони, където предаване в реално време не е възможно.

„Обичайно, ако има нечисти политически технологии, те се упражняват извън избирателните секции. Цялата изборна администрация е съставена от представители на различни политически сили. Там има едно противостоене на интересите, което не би позволило съответната комисия да върши безобразия“, добави Дончев.

Според вицепремиера трябва да се търси възможност за падането на всички ограничения, ако някой реши да запише изборния процес телефона си.

„Протоколът ще бъде публично достъпен и всеки би могъл да го анализира. Ако има грешка в него, може да бъде отстранена и коментирана. Няма нищо лошо в още една мярка за прозрачност“, каза той.

 „При този вид гласуване „подводните камъни“ са няколко. Има значим риск от злоупотреба с правото на глас. Това показва опитът в голям брой държави. Другото притеснение е липсата на гаранции, че пликовете с вота на избирателите могат да бъдат доставени навреме. Третата причина е липсата на гаранции за опазване на тайната на вота.

Според Дончев ударите по отношение на изборния процес не са добра технология за правенето на политика.

 „Ако утре някой от тях стане първа политическа сила. Това ще бъдат ли купени изборите?, каза той.

„Имаме няколко месеца до изборите. Единственото, което би могло да се организира без да създаваме допълните рискове, е добра организация по отношение на гласуването на карантинираните лица. Това е една сложна задача, защото говорим за разширяване на обхвата на подвижните секции и осигуряване на възможност всеки да гласува“, обясни Дончев.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей, мало....к, втори месец ме карат да пускам молба за неплатена отпуска и познай- не сме одобрени за компенсация. И с тези помощи въртите схеми с близки до вас фирми.
35
4
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 месеца
На този са му...последните 2 месеца и 15 дни да дава...акъл.В изминалит 10-сет години все това прави и не виждам полза...за народа.Ееее,ползите за...него няма да ги коментираме,както и ползите за...гербавата власт;кантара е...ударил от небето,та до...земята.
34
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей нагляри които отричате вируса,що не кажете че е измислен на над 8500 човека на роднините им,и на още толкова необлсужени,умрели >от не се знае какво>!Не ви ли е срам бе,124000 мъртви за 2020 година при 108000 за 2019,това как ви изглежда!!Като на война,ми то през първата световна с испанския грип и жертви от войната са починали за една година 152000=1918а сега нали е мирно!Да умират хората на най-големите крадци да им е добре.При затворени ресторанти повече приходи в бюджета,ФАКТ!
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нека отворят ресторантите, но да те е с увеличение на цените с 30% както след порвото затваряне за две седмици. "Хитрите" ресторантьори си мислят, че така ще си наваксат загубите, но не предлагат нито качество и те удрят в грамажа. Ако това се случи-аз на ресторант няма да отида. Пълен бойкот.
32
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди появата на измисления вирус, бяха предприети всякакви промени в закони и протоколи за реагиране при пандемия, което отвърза ръцете на правителство но ЕС и местните правителства да сип равят с нас каквото си искат. За да примете тормоза и ограничеването на права всеки ден по десетки пъти бяпте паникьосвани с брой на умрелите от вирус. Новинарските емисии се превърнаха в електрони табла за некролози.
А това с налагането на ваксината вече е медицински фашизъм
31
10
 
20
 
! Отговори
ЛЛ преди 2 месеца
Всичките заведения да отворят накуп и никой да не плаща глобите! Тогава да видим измислените ограничения дали ще се налагат?
30
15
 
9
 
! Отговори
Килко Малайджиев преди 2 месеца
Отваряйте кръчмите и чалготеките, че да има:

Я елате пиленца при батко
В болницата да се задушите сладко-сладко
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ямболски ***

Хората са малко и те разбират. Това стана, защото са овце, а овцете си искат пъдар и овчарско куче.
Т нар. власт у нас не е никакв власт, а наместници на пограничния район на империята.
28
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мерките не работят, дайте да ги оставим.
27
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те вашите "мерки" са единствено затваряне на заведенията, които така или иначе зимата са със слаба посещаемост (изключвам празниците) и спиране на учениците от училище, което беше добра мярка, но сега като ги пуснете ще се загуби целия ефект...
Други смислени мерки нямаше
26
2
 
5
 
! Отговори
Любо питен преди 2 месеца
До аа: Пътуват в едно купе във влака пътници. По едно време една по-едричка дама станала и отворила прозореца, че й било топло. Отсреща един кльощав господин скочил и го затворил, защото щял да настине. Станала свада, викове обиди, прозореца нагоре-надолу. По едно време един от другите пътници предложил: хайде да отворим прозореца, та този господин да настине и ***, после ще го затворим, та дамата да умре от жегата и най-накрая да пътуваме спокойно.
25
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мнозинството вече разбра, че "пандемията" е манипулация.
Нужно е да вземем живота си обратно. Никой няма да ни го върне даром.
24
6
 
2
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 месеца
`И докога така с ограничения ?`
==
Няма страшно !
Лятото ще има туристи и Сезон, дай Боже спокоен и готин като миналия!
Предварително е определено ...
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Политиците са икономите на обществото. Обществото им плаща за услугата. Да позволиш на един политик да ти заповядва е все едно да позволиш на един слуга да те командва. Гражданското общество контролира политиците си, робите ги приемат за господари.
22
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И докога така с ограничения?Виждаме редуват се щам след щам.Утре ще се появи и К20.Е,може ли с години да живеем в психоза.Има ваксини,има не малко с естествен имунитет вече.Толкова ли не може да се направи организация с мащабни тестове,да се вложат пари в превенцията.Да се измислят схеми за училищата с допълнителна материална база?Тея ограничения са все едно развалена подводницата да стои на дъното,за да пести гориво,докато й свърши кислорода .
21
10
 
10
 
! Отговори
аа преди 2 месеца
До Любо питен не виждате ли какво става, колко хора починаха...като отворят кръчмите и какво? това ли е най-важно - да се наядат на заведение и да слушат чалга?!
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само не трябва да позволяваме да ни разделят. Ние сме 5 милиона, те са половин. Нямат шанс.
19
4
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 месеца
Печалбата през Лятото от НЕголям ресторант в градчето, осигурява висок стандарт на живот, на голяма фамилия.Имат мноого пари кръчмарите, но като цяло са мошиници и знаят 1001
номера, как да вземат паричките на наивните им клиенти.Щом никакви проверки не ги притесняват ...
18
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хора, можем ли да се обединим, да изметем чуждите марионетки и да обявим край на "пандемията?
Ако не можем, заслужаваме съдбата си.
17
8
 
12
 
! Отговори
Push the tempo преди 2 месеца
Ако не паднат мерките, пада правителството. Вече има насрочени избори.