Кой е казал, че мерките падат? Всичко зависело от темповете на заболяването

Властта решава следващата седмица какво да прави
Обновена: 19 яну 2021 09:14 | 19 яну 2021 09:08, Камелия Цветанова
87
Кой е казал, че мерките падат? Всичко зависело от темповете на заболяването
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Никой не е казал какво ще се случи с мерките от началото на февруари. Това предстои да се случи в следващите седем дни, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова тв.

Още по темата

Според него решението ще бъде взето още в началото на следващата седмица и никой не може да се ангажира с предварителна прогноза, защото всичко зависело строго от темповете на заболяването.

„Има държави, които са прекарали повечето време от предишната година в тежък локдаун. Въпреки това броят на заразените там е голям. След затварянето хората се заразяват. Мерките трябва да се прилагат умно“, каза Дончев.
"Държавата се опитва да помогне на бизнеса. Най-доброто, което можем да направим за тях е да позволим да упражняват бизнеса си", добави вицепремиерът.

Той призна, че не би искал да се стига до това ресторантьорите да отворят заведенията си въпреки ограниченията.

 „Има мерки в защита на заетите, работниците и бизнеса. Няма мярка, която да гарантира приход на фирмата, като този при упражняването на реалния бизнес. Схемите за помощ, които бяха прилагани в началото на пандемията се радваха на много по-голям интерес от тези сега“, обясни Дончев.

Според него едно от обясненията за малкия брой фирми кандидатстващи за държавна подкрепа е факта, че някои от тях „са стъпили с единия крак“ в сивия сектор.

„Това води до един допълнителен уплах, че ще последват проверки от държавата. Нещо, което не сме мислили да предприемаме“, каза вицепремиерът.

„Сравняването на процеса на ваксинация по междинни данни не е коректен. Ваксинацията има ефект, когато е ваксиниран значим процент от населението. Цифрите сега показват един процес, но не показват как ще завърши той“, каза Томислав Дончев.

Дончев коментира и предстоящите избори.

„Видеонаблюдението при всички случаи е добра практика и още една мярка за прозрачност на изборния процес. Имаше притеснение дали в страната е възможно да се случи да има наблюдение на живо в 12 хиляди секции в страната“, обясни вицепремиерът.  

Той допълни, че съществуват райони, където предаване в реално време не е възможно.

„Обичайно, ако има нечисти политически технологии, те се упражняват извън избирателните секции. Цялата изборна администрация е съставена от представители на различни политически сили. Там има едно противостоене на интересите, което не би позволило съответната комисия да върши безобразия“, добави Дончев.

Според вицепремиера трябва да се търси възможност за падането на всички ограничения, ако някой реши да запише изборния процес телефона си.

„Протоколът ще бъде публично достъпен и всеки би могъл да го анализира. Ако има грешка в него, може да бъде отстранена и коментирана. Няма нищо лошо в още една мярка за прозрачност“, каза той.

 „При този вид гласуване „подводните камъни“ са няколко. Има значим риск от злоупотреба с правото на глас. Това показва опитът в голям брой държави. Другото притеснение е липсата на гаранции, че пликовете с вота на избирателите могат да бъдат доставени навреме. Третата причина е липсата на гаранции за опазване на тайната на вота.

Според Дончев ударите по отношение на изборния процес не са добра технология за правенето на политика.

 „Ако утре някой от тях стане първа политическа сила. Това ще бъдат ли купени изборите?, каза той.

„Имаме няколко месеца до изборите. Единственото, което би могло да се организира без да създаваме допълните рискове, е добра организация по отношение на гласуването на карантинираните лица. Това е една сложна задача, защото говорим за разширяване на обхвата на подвижните секции и осигуряване на възможност всеки да гласува“, обясни Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди появата на измисления вирус, бяха предприети всякакви промени в закони и протоколи за реагиране при пандемия, което отвърза ръцете на правителство но ЕС и местните правителства да сип равят с нас каквото си искат. За да примете тормоза и ограничеването на права всеки ден по десетки пъти бяпте паникьосвани с брой на умрелите от вирус. Новинарските емисии се превърнаха в електрони табла за некролози.А това с налагането на ваксината вече е медицински фашизъм
30
10
 
20
 
! Отговори
ЛЛ преди 3 години
Всичките заведения да отворят накуп и никой да не плаща глобите! Тогава да видим измислените ограничения дали ще се налагат?
29
15
 
9
 
! Отговори
Килко Малайджиев преди 3 години
Отваряйте кръчмите и чалготеките, че да има:Я елате пиленца при баткоВ болницата да се задушите сладко-сладко
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ямболски цървулХората са малко и те разбират. Това стана, защото са овце, а овцете си искат пъдар и овчарско куче.Т нар. власт у нас не е никакв власт, а наместници на пограничния район на империята.
27
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките не работят, дайте да ги оставим.
26
2
 
5
 
! Отговори
Любо питен преди 3 години
До аа: Пътуват в едно купе във влака пътници. По едно време една по-едричка дама станала и отворила прозореца, че й било топло. Отсреща един кльощав господин скочил и го затворил, защото щял да настине. Станала свада, викове обиди, прозореца нагоре-надолу. По едно време един от другите пътници предложил: хайде да отворим прозореца, та този господин да настине и ***, после ще го затворим, та дамата да умре от жегата и най-накрая да пътуваме спокойно.
25
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мнозинството вече разбра, че "пандемията" е манипулация.Нужно е да вземем живота си обратно. Никой няма да ни го върне даром.
24
6
 
2
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
`И докога така с ограничения ?`==Няма страшно !Лятото ще има туристи и Сезон, дай Боже спокоен и готин като миналия!Предварително е определено ...
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политиците са икономите на обществото. Обществото им плаща за услугата. Да позволиш на един политик да ти заповядва е все едно да позволиш на един слуга да те командва. Гражданското общество контролира политиците си, робите ги приемат за господари.
22
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И докога така с ограничения?Виждаме редуват се щам след щам.Утре ще се появи и К20.Е,може ли с години да живеем в психоза.Има ваксини,има не малко с естествен имунитет вече.Толкова ли не може да се направи организация с мащабни тестове,да се вложат пари в превенцията.Да се измислят схеми за училищата с допълнителна материална база?Тея ограничения са все едно развалена подводницата да стои на дъното,за да пести гориво,докато й свърши кислорода .
21
10
 
10
 
! Отговори
аа преди 3 години
До Любо питен не виждате ли какво става, колко хора починаха...като отворят кръчмите и какво? това ли е най-важно - да се наядат на заведение и да слушат чалга?!
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не трябва да позволяваме да ни разделят. Ние сме 5 милиона, те са половин. Нямат шанс.
19
4
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Печалбата през Лятото от НЕголям ресторант в градчето, осигурява висок стандарт на живот, на голяма фамилия.Имат мноого пари кръчмарите, но като цяло са мошиници и знаят 1001номера, как да вземат паричките на наивните им клиенти.Щом никакви проверки не ги притесняват ...
18
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, можем ли да се обединим, да изметем чуждите марионетки и да обявим край на "пандемията?Ако не можем, заслужаваме съдбата си.
17
8
 
12
 
! Отговори
Push the tempo преди 3 години
Ако не паднат мерките, пада правителството. Вече има насрочени избори.
16
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Томислав Дончев е един от най-противните хора от овластените. Нямам търпение да идват изборите и повече да не се налага да виждам наглите мyтpички на Борисов, Дончев, Ангелов, Караянчева, на Валери Симионув държанката и подобни!
15
27
 
11
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и адмирации господин Дончев ! Никакво разхлабване поне до юли месец ! Бъдете здрав и благсоловен ! ЦЯЛАТА НАЦИЯ Е С ВАС !
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не е само бизнеса.Хората започнаха да се психират,като че ли идва края на търпението.Виждаме все повече актове на недоволства в цивилизованите и дисциплинирани общества.Трябва акцент върху конструктивността на справяне с вируса без ограничения.Да се вложат пари и ресурс не в подпомагане на бизнеса,а в човешки и материален фактор,чрез който живота и обществото поддържа обороти при наличие на К19.Като се започне от пречистватели,аспирации,дезинфекция до допълнителни сгради за училища и болници
13
11
 
28
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 3 години
Някой има ли доказателства, че локдауните нещо са спасили? Питам за един преател, дето е на път да изперка, и да заколи жена си Да, с мерки може би ще има по-малко починали от ковид, но като сложиш в сметката пълната цена, която хората ще платят като последствия от ограниченията, май по-добре беще да няма никакви мерки.
12
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не давайте на мошениците дето разреждат алкохола и ни хранят повторно с нахапаните кюфтета да отворят и пак да пламне страната