От "Дондуков" 2: Населението се топи с 30% до 2080 г., властта не се справя

Управлението се превръщало в препятствие за дългосрочното развитие на страната ни
365
От "Дондуков" 2: Населението се топи с 30% до 2080 г., властта не се справя
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обществото ни се нуждае от промяна на управленския модел и оздравяване на отношенията между гражданите и държавата. Това е основният извод от продължилото няколкомесечно обществено  обсъждане на проекта за Национален стратегически документ на България, представен на три етапа от Стратегическият съвет към президента, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В резултат на обществената дискусия и след отчитане на направените предложения Стратегическият съвет предоставя на вниманието на гражданите цялостното съдържание на предложения проект за „За отговорно управление с участие на гражданите“.
 
В проекта се посочва, че дори данните, потвърдени официално от правителството в анализ, свързан с подготовката на национален стратегически документ до 2030 г., отчитат редица негативни и крайно тревожни тенденции към 2020 г. Сред тях са  висока смъртност, лош здравен статус на нацията; ниска раждаемост; висока емиграция на трудоспособно население; задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието и професионалните компетентности,  духовността и възпитанието; драстични и нарастващи социални неравенства, бедност и изключване. Населението на страната продължава да намалява и към края на 2019 г. за пръв път в следвоенната история спадна под 7 млн. души, регистрирайки около 7 процента кумулативен спад за последния десетгодишен период, а прогнозите на НСИ сочат, че за 2020-2080 г. населението ще се стопи с 30%.
 
На базата на официално отчетените тревожни тенденции Стратегическият съвет обобщава, че Националната програма за развитие България 2020 не е осъществила целите и приоритетите си, което се дължи на начина на подготовката и реализацията на документа, свързани с дълбоки, системни дефекти на модела на управление на държавата и на отношенията между държавата и гражданите. В проекта се посочва, че заложените от правителството цели за 2030 г. изглеждат привлекателни, но са със заложени нереалистични индикатори на напредък и няма как да бъдат изпълнени при настоящия модел на политическо и управленско мислене и действие, който е бил в основата на множеството негативни тенденции през последните десет години.
 
„Политическото и властово статукво, т.е. наложеният и упорито защитаван неприемлив начин на управление на държавата, се превръща в препятствие за дългосрочното развитие на страната ни. Затова реализацията на националната държавническа стратегия предполага осигуряване на предварителна предпоставка - дълбоко реформиране на държавата, най-вече на модела, по който се получава и упражнява властта“, подчертава Стратегическият съвет.
 
„Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност. В това отношение ключови са функциите на съдебната власт, но и там се наблюдават сериозни проблеми, които са сред основните причини за кризата на държавността в България“, пише в проекта на Национален стратегически документ. В същото време се отчита, че възможностите за упражняване на пряка демокрация са практически сведени до минимум поради изкуствени нормативни ограничения. Незабавно трябва да се отговори на очакванията на българското общество за осигуряване на  честни и свободни избори и ефективен следизборен контрол. Органите, които трябва да следят за недопускане и отстраняване на нарушенията на изборните права на гражданите, да бъдат заставени да прилагат единен стандарт и да прекратят прикриването на такива нарушения. Същото важи за масираната партийно-политическа употреба на администрацията за изборни цели.
 
Стратегическият съвет подчертава, че всяко управленско решение трябва да бъде поставяно преди всичко на тест и аргументирано с това дали допринася за развитието на човешкия и социалния капитал на нацията. „Стратегическата мисия на българската държава е да осигурява в максимална степен благоприятното формиране, развитие и реализация на човешкия потенциал“, пише в проекта.  За да се преодолеят негативните процеси в страната, са откроени няколко цели: поетапно забавяне и овладяване на демографската криза; подобряване на качеството на националния човешки потенциал (чрез повишаване на образоваността, квалификацията, мотивацията за трудова реализация на българите); устойчиво интелигентно икономическо развитие, основано на наука и иновации и на качествено подобрена среда за бизнес и предприемачество, но подчинено на ценностния приоритет на човешкото развитие и на съвременни екологични стандарти.
 
Стратегическият съвет подчертава, че за да не останат предложените промени добри пожелания, основната част от измененията в модела на управление трябва да бъдат подкрепени с конституционни и законови промени, гарантиращи ефективното прилагане на модела на основата на гореописаните принципи. Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност. 


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
0
 
0
 
! Отговори
С ГЕРБ надолу преди 1 месец
До Анонимен 325: .И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ че сега е 2021 година. От 1997 са минали 23 години. През 2007 по време на правителството на БСП влязохме в ЕС и бяхме на едно ниво с Румъния по БВП на глава от населението.
Защо сега сме последното място в ЕС; Задади некадърното и корумпирано управление на Бойко и дружинката му. По предварителни на МВФ за 2020 година вече изоставаме от предпоследните в ЕС с 30%.
317
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
....И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ НИКОГА КОЙ НИ ДОВЕДЕ ДО ПОСЛЕДНОТО МЯСТО- ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЛИВИ МИЛИОНЕРИ ОТ БСП И ФИНАНСОВИЯТ ГУРУ ГЕЧЕВ- 24 МИЛИАРДА ЕВРО ПОДПИРАТ ВАЛУТНИЯ БОРД В БНБ ВЕЧЕ 23 ГОДИНИ- КОЕ НИ ДОВЕДЕ ДО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ- ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЛИВИ ДРУГАРИ- НАД 2600% ИНФЛАЦИЯ. 1 ДЛ- 2965ЛВ, МИН ЗАПЛАТА 5500ЛВ-= НА 1.8 ДЛ- БЛАГОДАРЯ ДРУГАРИ- ВИЕ ВИНАГИ МОЖЕТЕ, ЗНАЕТЕ И ИМАТЕ ПЛАН КАК ДА НИ НАПРАВИТЕ МИЛИОНЕРИ- И ОПАААА- ЕСЕНТА НА 1997Г ВАЛУТЕН БОРД- СЕГА РЕЗИЛ ГАДЕВ ЩЕ СМЕНЯ СИСТЕМАТА- КОМУНИЗЪМ ЛИ ЩЕ Е..
316
0
 
1
 
! Отговори
бг смешки преди 1 месец
с тоя прост и мързелив народ ....БГ-то няма шанс !
315
0
 
0
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 месец
До Анонимен 321: За да изберем нов модел трябва да можем да обясним какво не ни харесва в съществуващият модел на управление. Защо с този модел сме все на опашката на ЕС и изоставаме и от предпоследните.
А моделът на управление на Бойко е пожарникарски и корупционен.
Кое е пожарникарско: Финансовият министър крие от бюджета приходи и Бойко ги раздава на тези, които най-много го натискат за пари. И планираните инвестиции се не се изпълняват и наполовина.
А държавните поръчки са за "наши" фирми.
314
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво направи държавата и прави за задържи хората да не напускат страната? Например, Аз с моето семейство повече от 15г.живеем навън и не плащаме данъци в България. Проста аритметика, сметнете парите които губи държавата само от несъбиране на данъци. Това са почти 2 милиона трудоспособни хора. А да не говорим колко се краде и потъва в нечии джобове от съмнителни сделки и провалени договори. Нищо не е случайно, тая държава се граби най пладнешки от десетилетия и на никой не му пука особенно.
313
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Промяна на УПРАВЛЕНСКИЯ МОДЕЛ- какво означава тази промяна- ще строим КОМУНИЗЪМ, А МОЖЕ БИ НЕЩО НОВО, КОЕТО НИКОЙ НЕ Е ВИЖДАЛ- ИМА ЛИ КОЙ ДА ОБЯСНИ НОВИЯ МОДЕЛ.
312
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До През ден-два,седмица/318

е, не всеки може да вреди на България като спасителите на БКП на луканов и врагове на лустрацията: атлантикът соломон паси и евроатлантикът александър йорданов. Нали?!
311
4
 
3
 
! Отговори
С ГЕРБ надолу преди 1 месец
До През ден-два,седмица: Докога ще обясняваме днешният си хал с това, което е ставало преди повече от 30 години? Влязохме в ЕС заедно с Румъния и бяхме на едно ниво с тях, а за три мандата на Бойко останахме далеч назад. Прехода ли е виновен? Как сме могли през 2010 да имаме почти еднакъв БВП на глава от населението, а при вече трети мандат на Бойко да сме с 30% по-назад?
Докато не се оттървем от Бойко и крадливата му и некадърна дружинка ще си останем на опашката на ЕС.
310
3
 
5
 
! Отговори
През ден-два,седмица преди 1 месец
очакваме нови апокалиптични разкрития на фигуранта и камарилата му
за проблемите в обществото ни и как те са създадени от правителството.
Какво предлага-връщане на кльона,забрана за напускане на страната,
задължително жителство,ТКЗС-та,национализация?Поредната демагогска
акция на червените и храненика им.Че има проблеми е факт,но причините
за тях са комплексни и произхождат още от началото на т.н. преход,
организиран и бандитски проведен от червените за обогатяването им
чрез разграбване страната
309
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От този бюджетен излишък да започнат да се заделят по 1 млрд годишно които да бъдат за подпомагане на млади семейства за закупуване на жилище. Безлихвени заеми и т.н. Само така младите ще останат! Като имат дом в България ще останат!
308
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман от хороскопски предсказания. То не се знае дали до 2080 няма да се е стопило световното население с 50%...
307
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов

Ще ги докара от китайското пристанище крим олгинчето ми
306
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е то до 2080 путин вече ще са го изяли чер..веите
305
6
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Споко, тиквата ще преизпълни квотата на България по програма Европа 2030 за внос на 100 000 000 афроараба.
Въпрос на евроатлантически ценности.
304
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бсп ще загуби на изборите отново а и руми рядкото с нея
303
10
 
10
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Г.р.о.б.а.д.ж.и.и.т.е доказаха, че не стават да управляват. Тях ги бива само в кражбите и фалшификациите.
302
9
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Г.ер.бе.трите да не красят толкова
301
7
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Г.ро.б.а.д.ж.ии.те
300
5
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Г.то.б.а.д.ж.ии.те
299
5
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
На Чорбаджиите каквото и да им кажеш по примера на арогантна си вожд, говорят само за еб*ане и вече е голям бай Ганьо!!! Фермерите да не крадат толкова много, а да подобрят живота на хората в БГ. С тези страшни цени в магазините хората набиват само брашно и свинско. И двете са вредни за здравето. Или вземат по малко храна от по_ добрата. 2. Намалявайки катастрофите, които вземат толкова жертви.3. Намалявайки битовите убийства на жени и деца и мн. др и др.