През преходния период за въвеждане на еврото плащаме и с левове

Много малко неща щели да се променят с общата валута
Обновена: 19 яну 2021 10:32 | 19 яну 2021 08:28, Камелия Цветанова
91
През преходния период за въвеждане на еврото плащаме и с левове
Снимка: Pixabay

Преходният период за въвеждането на еврото у нас ще бъде описан подробно, обясни  бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов пред Нова тв.

Още по темата

Според него изявленията на властите към момента са пожелателни неща и са на базата на информацията, която те имат.

„Надявам се наистина всичко да се случи през 2024г. Има обаче много неизвестни и предизвикателства. България трябва да изпълни всички задължения, които е поела, за да се случат всички планувани неща“, каза той.

Дацов обясни, че в началото на преходния период на всички места ще има две цени – в евро и лева. Тогава хората ще могат да избират с коя валута да плащат.

„Всички притеснения могат да бъдат лесно избегнати, ако година преди въвеждането на еврото се направят промени във валутния закон. Ако се каже, че ще може да се пазарува в лева и евро. Автоматично всички цени ще бъдат фиксирани и целият този проблем със страховете ще бъде решен. Това е въпрос на техника“, каза специалистът.

Дацов допълва, че всъщност много малко неща ще се променят след въвеждането на еврото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: еврозонаевроДацов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бързо, напишете на сидниту, че му вервате, че да спре да се мъчи горкия. Знаете ли колко време се праща един коментар с 64кбитов модем от Австрия до България?
62
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До отАвстралияСиднейЛеле, колко плашещо неграмотен си. Дано с английския да се справяш по-добре, все пак е по-лесен от българския. Между другото, никога не съм виждал адекватен, образован и интелигентен човек да се хвали колко много пари взима. Комплексите ти са доста тежки и очевидни. Никой не го е еня нито колко взимаш, нито колко си спестил. Няколко реда ми трябва да прочета от написаното от теб, за да знам, че си нищoжеcтвo.
61
18
 
1
 
! Отговори
отАвстралияСидней преди 3 години
До ПрограмистНе съм видял овце в Сидней нито около Сидней, а за националния спорт по радиоточката ли ти го казаха? Хахаха. Аз също плащам данъци и ми остават 6 цифри на година долари. Само моя доход. Жената също е ИТ, взима същите пари. Като семейство колко ни е дохода сам смЕтай, ако ти си мислиш че живееш то значи си развил Стокхоумски синдром "коп*ле". Код мънки щи викам. Ние ти фърляме дребен мангиз, и ще ядеш тва дето тук сме изс*али след 5 години като ти пратим проекта на доизживяване
60
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да има и не може да има фиксиране на курса лев към евро. Той е фиксиран в момента заради валутния борд. Но обичайния ред след приемане в механизма ERM II е премахване на валутния борд и фиксинга, като се допускат до 15% флуктуации в курса между евро и местна валута. 15% не е толкова страшно, ще кажат някои. Да, ама живеем в Байганьостан, където спекулата от страна на "бизнеса" (т.е. неграмотните алчни мутри) ще е СТРАШНА. Справка - британците се върнаха към паунда след приемане на еврото.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Програмист:"Такси има,но има начин да се избегнат."Ок, разбрахме се. Призна, че такси има :)
58
4
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 3 години
До Случаен минувачАбе как намирате някой изобщо да ви плаща заплати?!? При мен ако дойде някой умник като теб и поиска да работи без пари на секундата съм му показал вратата.
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе,много малко неща щели да се променятНапример хляба ще стане 2 лева/не че и сега няма дори по 4 лв./но масовия ще го закръглят и всичко останало нагоре.Така е било във всички страни,приели еврото.Само че там заплатите и пенсиите са много по-високи,затова не са го усетили така драстично.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сидни 100К в Австралия с кекавата им валута и огромните такси и данъци са абсолютно нищо. Пробвай професия която не е училищен чистач
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На гол тумбак,чифте пищови.
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
49- И КЪДЕ ТОЧНО 1 ЛИТЪР ОЛИО СТРУВА 4 ЛВ- СПОДЕЛИ- ЗАЩОТО МАСОВО СЕ ПРОДАВА 2.30ЛВ/2.50ЛВ....А А А КАТО СМЕНИМ ЛЕВА С ЕВРО ТИ ЩЕ ГО КУПУВАШ ПО 2 ЕВРО,ЗА ДА СИ ПО ИНТЕРЕСЕН.
53
16
 
0
 
! Отговори
отАвстралияСидней преди 3 години
До ИТ-то с 7к в БГ, колегаа за съжаление си, зимаш колкото един портиер в сградата в която работя в Сидней, и той ги зима с нищоправене за разлика от теб бе!Тук минималната заплата е $2900 я зимат хамалите! Студенти почват с $80к без накав стаж. Хората с професия като мен с опит в Европа и Австралия зимаме по 6 цифри на година в долари някой стигат до 200к. Пише го на всяка 3та обява за работа ако отвориш сеек.ком.ауТия 7к лв. ако не беше казал че е заплата щях да мисля че си на соцял бе!
52
2
 
7
 
! Отговори
Некомпетентен преди 3 години
Аз си мислех че в преходния период ще плащаме и в Монголски тугрици.
51
6
 
16
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Случаен минувач 51Колко взимам не е твоя работа. Тези, които взимат около 1000 са си го причинили сами, следствие на дълга поредица глупави и погрешни решения през мизерният си живот. Това са същите, които в училище бяха голями тежкари и тарикати, а такива като мен наричаха "зубрачи". Нямам жал за тях, заслужават си го.
50
6
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
До 44Програмисте, ти ако вземаш 3 000 на месец и не ти пука, повечето хора вземат около 1 000. Опитай се да живееш с толкова пари, особено пък в София!
49
3
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До 46А защо смяташ че точно Твоята вяра ми е необходима и имам какво да ти доказвам? Такси има,но има начин да се избегнат.Например плащането на ПОС терминал е без такса. В пакета имам плащане на битови сметки, за които не ме таксуват. Теглене от банкомат на същата банка е без такса, има такси за теглене на гише и и банкомат на други банки - просто не го правя. Електронното банкиране ми е безплатно. Годишна няма. Къде видя такси?Ще ти подскажа - това е банката с най-голям пазарен дял в БГ.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази година е последната,през която административно ще бъде повишена МРЗ! От там нататък не се знае-най-вероятно не!Така с младежки плам и ентусиазъм,ще влезем в Еврозоната с минимална заплата от 325 ойру,когато олиото при сегашна цена 4 лв.ще стане два еврака!
47
9
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Да не говорим, че веднага ще обеднеем два пъти, защото заплатите на всички ще намалеят 2 пъти. А цените ще останат същите, само че... в евро!
46
7
 
18
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Аз лично не искам никакво евро! Така сме си добре! Да бъдем като Полша, Чехия, Унгария! Който иска евро, да си купува, продава се свободно. Но ако насила ни въведат еврото, ще си затрием и малкото останал ни национален суверенитет! Господа управляващи, направете референдум - 80% от хората ще гласуват "против".
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 44Не споря че не трябва да се плаща. Точно това е. Такси има. По един или друг начин - винаги. За някой са пренебрежимо малки, за други не. Аз като съм избирал съм гледал не таксите, а сигурността и стабилността. За мен това е водещото.Но да твърдиш, че такси не съществуват и че не си платил и стотинка (един вид тоя несъществуващ "Безплатен обяд"), няма как да ти повярвам без доказателства :)
44
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
който обещае да спре безумниото минаване към евро и ни разкара от ЕС има моя глас!Ако махне и глу-павите мерки - ще получи гласа ми с ентусиазъм!!