Арменската общност у нас е против избори на 4 април

Изпратили са отворено писмо до президента Румен Радев
20 яну 2021 12:44, Анисия Иванова
111
Арменската общност у нас е против избори на 4 април
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Арменската общност в страната се обяви против датата на парламентарните избори  - 4 април, на която етническата група ще чества празника Възкресение Христово.

В отворено писмо до президента Румен Радев представители на общността призовават държавния глава да преразгледа решението си и да определи друга дата, съобразена с религиозните обичаи на всички български граждани.

"На 4 април 2021 г. съгласно календара на Арменската апостолическа Света църква ще се отбележи Възкресение Христово. Хиляди арменски семейства в страната (дори и тези, където има смесени бракове) в този ден ще отдадат по подобаващ начин своята почит към Иисус Христос и неговата саможертва в името на спасението на хората.

Още по темата

Предпочитаме да мислим, че изборът на неудачния ден е продиктуван от непознаването на традициите на „различните“ в България, а не е резултат на тенденциозен избор, показващ незачитане на религиозните права на принадлежащите към други вероизповедания, различни от българското православие", пишат в обръщението си към президента.

По думите им на този 4 април 2021 г. арменската общност в България иска да отдаде почит към Христово Възкресение по подобаващ начин, а не да се втурва към урните и да мисли за политическите страсти и пристрастия. Това е ден, който трябва да бъде посветен на Спасителя, не на политиците.

 "И не на последно място – Великден е времето, в което нашите християнски семейства, след като са посетили храма, се събират в уютна семейна среда, за да продължат празника, посветен на тържеството на духа над тленното. Ето защо не бихме искали този свят ден да бъде помрачен или похабен заради едно недоразумение.

И ако използваме по-мека дума, то е защото не бихме искали да употребим „неуважение“, което със сигурност почувствахме, научавайки за подписания указ от президента на България и за избора на неподходяща дата"....

Бихме искали, както ние винаги сме били лоялни български граждани, зачитащи законите на България, която е нашата родина, така и към нас като представители на арменското малцинство да се проявява уважение и внимание към вярата, обичаите, културата, в т.ч. и към църковния ни календар. Противното би означавало потъпкване на правата ни, вписани и в Конституцията, както и на духовните ни ценности", завършва писмото им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е решение на Радев богохулника. Той, руския патриарх го постави на мястото му неотдавна! Веднага му разкри кирливите ризи!
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменската църква от преди да построят пирамидите ли е?Питам защото пирамиди и гробници на 6 000 години се откриват,ама църкви,джамии няма открити около тях....
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде на Армения на 4 април ,Ко правите тук ?
57
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имат право и те, и евреите,и католиците! Срамота е от цяла година да направиш избори точно на религиозен празник за част от българите!
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който ли дава минуси, да не види секс 2 месеца хахахахх
55
4
 
9
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Срамота е да смяташ, че една добре интегрирана малцинствена общност трябва да има право да променя решенията на болшинството. И не е нужно да се изтъква колко е стара църквата им.
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очакваме отвореното писмо и на Протестантите в България!
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ние сме против некадърници от тази общност ,дето с връзки се намърдаха в телевизии, радио , социологигески агенции , партии, икономисти некакви ,ама никой не ни пита ..сега пак ли ще се слагате на властта за следващото удобно местенце в държавата ни??Аман от витиевските ви съвети по радия и телевизии ще минем и без вас хитретции
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 54Наистина ли мислиш,че решенията демократични?По принцип трябва да е така,но за съжаление не е.Има демократични решения с референдум,ама в Швейцария,в Англия примерно.Решават и се махат от ЕС.В България уж им намалиха субсидиите за партиите,а сега пак им ги върнаха даже 1 лев горница.И какво викаш демократично е да гласувам и от моя глас и на всички други да им се дава субсидия за да си строят скъпи къщи и да си купуват скъпи коли ли?НЕ БЛАГОДАРЯ!АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ!
51
1
 
8
 
! Отговори
ии преди 3 години
Стархотно предложение,ако толкова напрягаме арменската общност, предлагам направо да не гласуваме! ....Tиквата остава цар и това е.
50
3
 
7
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
По-леко с неудачниците, моля.Да почнем от там, че има мнозинство, в името на което се вземат демократични решения. Да се вреш и да искаш промени защото си специален се нарича наглост.Ако искат толкова, могат с нас да празнуват Великден, нали? Аз нямам нищо против, а и без това са ми нелогични всичките разлики в основните християнски празници.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е затова комунистите ги бяха забранили тия празници и църквите.Когато си решат правеха избори и толкова.А и избори с повече от един кандидат си е чиста загуба на време.Няма арменци,няма евреи!А когато и турците взеха да искат много,ги пратиха на еднопосочна екскурзия!Днес е друго.Всеки си иска неговото,има право и си го ползва.Друг е въпроса дали ще му се угоди.Все пак комунистите не са слизали от властта,а само се боядисаха и се писаха демократи.
48
3
 
8
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 3 години
ДА СЕ ОПЛАЧАТ НА АРМЕНСКИЯ ПОП В НАГОРНИ КАРАБАХ ИЛИ НА КОКОРАТИЯ БАБУН.
47
3
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Седем дневните адвентисти няма ли и те да се обядят ,ще е удобно ли за тях тогава да се проведат изборите!
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До RealistТи само парите им ли гледаш? Това не беше ли описание и черта на Еврите, че те били "Богоизбраните"Когато спрете да гледате Пари и чуджи паници тогава ми говори за възход на България
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Традиционно на Великден няма нищо, самия празник е събота срещу неделя, така че да се чувстват спокойни, и да гласуват. Няма да им отнеме повече от 5-10 минути.
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пичове, България е светска република, с преобладаващи православни християни. Правилно е да се вземат предвид правата на мнозинството. Това е положението в цял свят и се нарича основен принцип на демокрацията. Хубаво е да се научите вече, че не сте специални екземпляри и да спрете да се врете и да търсите все изгодни на вам положения. Аааа, по комунизма как беше с празниците, а?
43
3
 
8
 
! Отговори
22 преди 3 години
ПОЛИТИКАТА В БЪЛГАРИЯ ОТ МАЛЦИНСТВАТА ЛИ СЕ УПРАВЛЯВА?ПОЛИЧЕСКИТЕ РЕШЕНИЯ ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ОТ РАЗЛИЧНИТЕ ОБЩНОСТИ И МАЛЦИНСТВА?
42
6
 
5
 
! Отговори
Realist преди 3 години
явно има доста българи-неудачници неуспели в живота, които плюят по арменците. Не си ли правят сметка, че ако арменците напуснат България, страната ще обеднее още повече-ще я напуснат много лекари, зъболекари, адвокати (плащащи добри данъци) и др. специалсти. Питам с какво ще се подобри положението на неудачниците ?
41
5
 
2
 
! Отговори
ХОДИ в АРМЕНИЯ бе.. преди 3 години
До БургасКИЯт ГЕРБЕРСКИ ПАЛАМУД,ВИЕ С "РАЖДЯСАЛИТЕ" ПРЕДНИ ЗЪБИ(ОТ ВРЕМЕ ОНО) винаги сте били *** ПРЕДАТЕЛИ!!!!