Борисов за мерките: Компромис – само за образованието

Оптимизмът, който има във всички нас, докторите го опровергават
Обновена: 21 яну 2021 14:45 | 21 яну 2021 10:43, Красимир Ангелов
343

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Оптимизмът, който има във всички нас на фона на показателите, които имаме, много рязко докторите го опровергават, заяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинга на НОЩ.

"Новият щам, за който ние говорихме много слабо досега, за да не плашим хората, се разви със страшна скорост във Великобритания, Испания и други страни, въпреки пълният локдаун, който има. И затова, въпреки месеците локдаун в тези държави, продължават да им се качват броят на заразените и броят на починалите, посочи Борисов и продължи:

"Ние сме си дали като дата 31 януари. Компромисът, който може да направим във връзка със здравето е единствено образованието". Премиерът отново посочи, че учениците от 5 до 12 клас ще започнат да се въртят в присъствено обучение.

Още по темата
Засегнатите ресторанти и нощни заведения – прави впечатление, че от близо 30 000 в този бранш, едва 6 000 са подали заявление за подпомагане. Рискът е огромен при този щам. До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, ако едновременно с разхлабването на учениците, на фитнесите, на това, което сме намерили като компромис, доведе до леко повишаване. За радост коледните и новогодишните празници не увеличиха заболеваемостта. За радост яслите, детските градини и учениците до 4. клас включително не повишиха заразяемостта. Дай Боже, така да бъде и с другите ученици, когато ги пуснем да учат. Учениците са нещо, за което настоявам пред Щаба. Засега сме като оазисче по мерките и това, което сме направили, рискът този оптимизъм да ни накара да отпуснем много мерките", посочи Борисов.

Учениците – настоявам пред щаба, да направим необходимото за тях. Довечера ще говорим с колегите в Европа – там напрежението расте, а хората там са от много време затворени по домовете си.

Само си представете, че днес обявим това нещо, което е във Великобритания, Франция, Белгия, Гърция... Ние засега сме като оазисче по мерките, по това което сме направили. Рискът да отпуснем много мерките мооже да доведе до голяма заболеваемост и до увеличаване на броя на починалите.

Той посочи, че до 31 януари ще се наблюдава и след това ще се взимат решения. Той определи ваксинираните лекари като имунизирана армия.

"Спорът е голям, защото удължаването на мерките и след 31 януари означава близо 100 млн. лв. допълнително, което означава нови нотификации до Брюксел, време и пари, които се дават за неработещ бизнес. Да, спасяваме работни места, спасяваме семейства, това е прекрасно, но като държава нямаме повишение на БВП, това не носи придадена стойност в момента. Заводите и предприятията работят и това е голямо предимство на България пред останалите. Затова успяваме да задържим най-ниския дефицит в Европа – минус 3%. Продължаваме да имаме и най-ниския външен дълг“, допълни премиерът.

Той определи сегашните противоепидемични мерки като щадящи психическото здраве на българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
2
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ЗА КАКВО ДА ГИ ОТВАРЯТ ТИЯ РЕСТОРАНТИ ?!ЗА ДА ИМА ПО-ДОБРО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЗАРАЗИТЕ ЛИ..?!!!НА БЪЛГАРИЯ --ПИЯНИЦИ И НЕКАДЪРНИ КРЪЧМАРИ НЕ Й ТРЯБВАТ!ВСЕКИ ПИЯНИЦА И НЕУДАЧНИК БЕЗ ПРОФЕСИЯ ---СТАВА КРЪЧМАР!ЧРЕЗ БИТОВ АЛКОХОЛИЗЪМ---КЪМ "ТОШОВ СОЦИАЛИЗЪМ"...ХА,ХА,ХАААААААА
206
1
 
2
 
! Отговори
МКII преди 3 години
До РесторантьорИма прекалено много заведения. Повече от половината и преди пандемията бяха излишни.
205
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Права е множество от точки..........Ммм, не.
204
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТи пък ако считаш,че БСП имат нещо общо с комунизма , си в голяма грешка, те са си капиталисти, но поне са и социално ориентирани и когато управляваха БСП, беше спокойно в държавата и се разбираха с всички останали партии, а не мачкаха хората и не умираха толкова много хора,нито грабеха така жестоко.
203
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наблюдател не беше ли едно предаване от времето на комунизма, което се водеше от агенти на ДС?Само питам
202
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 201Моите родители са със соц образование, добри хора, лековерни разбира се, понеже строя си беше затворен кръг :)) Казвам че не се променила образователната система от тогава, може би малко :) Баце ако искаше да му направят прословутите пътища като хората, щеше да плати на холандска или германска фирма, имат знанието и опита хората :) Все пак разбирам, че трябва да се хранят гърла в БГ, затова ремонт на ремонта :))
201
3
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
До 215. Грешиш. Пиша безплатно. Некадърността на правителството ми осигури повечко свободно време!
200
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То в заведенията работят най-умните и образованите в държавата, видите ли! Та по тоя повод много е важно да се погрижим да не ги изгубим, току виж взели че се мотивирали да се преквалифицират! И тогава какво ще правим? Как ще живеем като топ интелигенцията в ресторанта няма да ни обслужва!? Как ще дишаме без нежния възпитан говор на сервитьорката, без свръх високото качество на продукцията?
199
2
 
6
 
! Отговори
Ресторантьор преди 3 години
Така и така няма да ни отворят, за което ще сме виновни ние и учениците, а не правителството, може ли поне да спрат да се показват всяка вечер по телевизора, за да представят пълния си провал като успех? Нагло е!
198
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НаблюдателЕй как те оставиха така сам да трошиш, без никаква помощ. Зажаднял си за едно козче, ама няма откъде, че не ти плащат тролските пари:))))))))))
197
2
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Нагъл банкевски селянин лухащ на лук и чесън и с вмирисана вълнена жилетка!
196
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 208Абе ти при мама и тате ли живееш още!? Май да:))))))))))))))))))
195
7
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Това правителство надмина по некадърност и наглост всичко, което сме виждали досега. Решили са да прикриват собствената си некадърност с лъжи. Ресторантите няма да отворят нито на 1 Февруари, нито на 18 Февруари, нито на 1 Март, нито... Ще ги оставят да фалират. Но не заради новия щам, а защото са проспало поръчката на ЕС за ваксини и сега чакаме на опашка. Но сега е виновен новия щам, после ще са учениците, после някой друг. Инресно ще е Април като вече в Европа са ваксинирани, а ние не?
194
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е,че няма къде да се реализират децата,а и по-големите хора и не виждат пререспектива,отделно,че работника не е така ценен и добре пллатен,както на запад, затова се обезлюдява,има работа само за връзкарчета.Всичко е изградено на връзкарството в България.Ако имаше добри условия на живот,добри условия на труд и работа в цялата страна с добро заплащане, добро отношение към човека,нямаше да има и обезлюдяване,даже щяхме да имаме прилив на ново население!
193
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заведенията не са платили на корумпирания ***
192
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2000Права е множество от точки. Има доста да учиши във ВУЗ. Средното е много елементарно.
191
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТРАНДЖАТАА СЕГА ГЕРБ ТИ НАМИРА РАБОТА АКО СИ РОДНИНА НА ПАРТИЕЦ!!!!!!!ЗА ТЯХ НЯМА ПРАВИЛА НЯМА ЗАКОНИ МОГАТ ДА УЧАТ КЪДЕТО СИ ПОИСКАТ. МИЛИЦИОНЕРСКА ***.
190
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво кво е онзи, който показа какъв е проблема в държавата! Комунистическата *** е проблема. Дъртото дето живее с илюзията, че ако БСП дойде на власт ще станат на по 30 години и ще им тече мед и масло в устата. В грешка сте! При това огромна. Дори китайците осъзнаха, че измисления стой е утопия, която не може да даде еднакво на умното и ***!
189
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩКОМУНИСТИЧЕСКИЯ *** Е САМО ЕДИН - ПРЕМИЕРЪТ
188
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, вижте какво е положението. Народа не иска да се ваксинира,така че вариантите са два. Или излизаме масово СЕГА и обявяваме край на театъра или живеем така още 5-6 години, докато ни кипне и тогава го правим. Само дето тези години никой няма да ни ги върне.В промяна с избори вярват само наивници и това ще се докаже много скоро.