Борисов: Ситуацията в ЕС е тревожна - много заразени и починали

COVID-19 мутира и няма общо правило, по което да се действа
22 яну 2021 06:43, Александър Попов
214
Борисов: Ситуацията в ЕС е тревожна - много заразени и починали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Много тревожни са информациите, които моите колеги споделиха – огромен брой заразени, огромен брой смъртни случаи, претоварена медицинска система, огромни външни дългове и спад на БВП на водещите държави членки в ЕС, заради което след здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза", заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на заседанието на Европейския съвет, проведено чрез видеоконферентна връзка.

"За съжаление вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа", посочи Борисов и добави, че държавите членки действат съобразно ситуацията.

По отношение на България министър-председателят изрази увереност, че е правилен настоящият подход с мобилизация на обществото, с дистанция, с взимане на мерки, като изтъкна, че у нас мерките са изключителни либерални на фона на останалите държави.

Министър-председателят акцентира и върху друга тема, която бе разгледана на Съвета - забавянето на ваксинациите в част от държавите членки. Премиерът Борисов беше категоричен, че ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза.

До март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години до края на лятото. Към това ще се стремим държавите от ЕС, обяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Спешно трябва да се увеличи геномното секвениране – до 5-10% от позитивните резултати от тестове. И тук Европейската комисия може да помага, но и ние имаме този експертен потенциал", добави още Борисов.

По отношение на единния пазар и свободното движение при надграждане на мерките за овладяване на пандемията премиерът Бойко Борисов, че ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, и със сертификат за ваксинация.

"Но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента не мисля, че ще се вземе такова решение", посочи още министър-председателят Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
15
 
3
 
! Отговори
КОАЛИЦИЯ преди 3 години
ПОМНЕТЕЗАРАДИ КОАЛИЦИЯТА ХОРАТА СЕ ПАЛИХА ГОРЯХА КАТО ФАКЛИНЕ ДОПУСКАЙТЕ ДПС И БСП НА ВЛАСТВЪЗРОДЕНИ И ВЪЗРОДИТЕЛИ КОАЛИЦИОНИ ПАРТНЬОРИ МАШАЛААА
123
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-тревожото е че всички дето не разбират от медицина дават нареждания ка да се справим с медицинска криза.Затова ви казваме че кризата не е мидицинска а политическа. Епидемията е политическа- фашизъм.А кажете сега че е конспирация, като всичко което, наричахте конспирация вече е факт.А още нищо не сме видели, тепърва са планирани основните гаври с хората.
122
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мачкай Боко! Народът е с теб!Слугите на мафията и мутрите са окопани в "Дондуков" 2
121
1
 
12
 
! Отговори
dvb преди 3 години
Що за хвалби.. Ние все още нямаме организирано и БЕЗПЛАТНО тестване а се лансират послания колко добре се справяме. Първото нещо което всички държави направиха още Март и Април 2020 е масови тест центрове, дори държави от 'нашата черга' като Словакия.. За Швейцария, Австрия, Германия да не говорим. При нас уж е-направления от Дек, но частично работещи.С 5-8хил теста на ден, трудно може да се определи обстановката в страната, а да не говорим вземане на решения за налагане и отменяне на мерки..
120
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тревожно и непоносимо е управлението превърнало се в диктатура
119
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе *** на Радев- ликувайте- 4 години получавате пари. Какво? Не ви плащат ли?!:))))))))))))))
118
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полина Паунова: Има ли връзка между поръчаните ваксини от Астра Зенека и роднинство на Евa МайделИначе Astra Zeneca отговориха на въпроси. Но не отговориха на двата основни, които им зададохме: кой е водил преговорите от страна на компанията с българската държава и оказало ли е влиянието роднинството между евродепутатката от ГЕРБ *** Майдел и директора на фирмата за България Зоя Паунова, пише Полина Паунова в личния си профил във фейсбук
117
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербаджия и на калъп да го хванат, ще каже, че прави физзарядка...
116
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диктатора използва МВР и службите за поръчкови убийства!
115
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛозефИ двете са верни.Бил е и продължава да бъде.Като се види миналото му ще разберете че не лъжа.
114
4
 
15
 
! Отговори
Iozeff преди 3 години
До АнонименОще не мога да разбера ,борисоффф бил ли е или още е член на това политбюро?Ха-ха-ха!
113
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНа този хал сме, защото не забранихме БСП и не мвкарахме цялото Политбюро, ЦК и разни други болестотворни израстъци доживот в затова през 1990 г. Обречени сме да дишаме завинаги зловонните изпарения на комунизма и да сме в руски окови.
112
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мафия.На чело на мафията си имаме главатар.Това е България и за това сме на този хал.На единя бряг много богати,на другия много бедни.Български див капитализъм,не е катокапитализма във Франция,Германия и Англия.Но там имат истински синдикати и профсъюзи.Удивлявам се на техните стачки.Когато някой браншстачкува всички се присъединяват към тях и целия град остава блокиран и всичко спирада работи докато исканията не им бъдат удовлетворени.Казва се солидарност.
111
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 3 години
др.борисов,забрави да кажеш,изключая България,заради мъдрото ти ръководство,не сме на положението на ЕС.
110
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСравенет само коментари 52 и 53. И двата - възмутени и протестиращи срещу Борисов. И двата - заради абсолютно противоположини причини. Айде разберете се за какво точно е виновно правителството: че има мерки или че няма мерки. Според БСП-тролчетата и двете са едновременно верни, защото недоразвитите им мозъчета не виждат проблем в това да твърдиш едновременно взаимноизключващи се неща. Важното е да се хейти. И чалгица да има. Това е животът и свободата за тях.
109
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39Знаят, знаят скапаните *** с ментални проблеми - да си получат хонорарчето за троленето. Нищо, че и името си не могат да напишат правилно.
108
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой знае ли разликата между заразен и починал? Изглежда, че е едно и също!
107
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мъка бгЧе що да нсе го управлява, свикнали сме си. 45 години какъв ни управлява, а ревящите тук хрантутници на комунистическата власт (и техните отрочета) лапаха и намазваха? Кой да ни управлява - Слави Чалгата ли? Или кохортата слуги на Големия брат? Щото те щяха блестящо да се справят с пандемията... Вярно, тогава нямаше да ви има да дращите тук, отдавна щяхте да сте гушнали букета - една пропусната полза!
106
2
 
17
 
! Отговори
ГЕРБ преди 3 години
С пандемия и без , вие не направихте почти нищо за време управлението. Да наистина постигнате нещо , но е много недостатъчно. Нямаме нито една магистрала коя да ни свързва със съседите: НИТО С ГЪРЦИЯ,НИТО СЪС СЪРБИЯ,МАКЕДОНИЯ,ТУРЦИЯ И РУМЪНИЯ.С РЪМЪНИЯ СМЕ НАЙ ЗЛЕ, САМО ДВА МОСТА. ПО ДУНАВ САМО В СЪРБИЯ ИМА НАД 20 МОСТА.ЗДРАВООПАЗВАНЕТО Е НАЙ-ЛОШО В ЕС, ПРЕСТЪПНОСТА НА 1 МЯСТО В ЕС,КОРУПЦИЯ НА 1 МЯСТО В ЕС, ПЕНСИИ НАЙ-НИСКИ В ЕС, ЗАПЛАТИ НАЙ-НИСКИ В ЕС,СМЪРТНОСТА БЕЗ И С КОВИД НА 1 МЯСТО В ЕС...
105
8
 
14
 
! Отговори
QQQ преди 3 години
Ние сме малък, но изключително *** и злобен народ. Необразован и с емоционална интелигентност равна на нула.