От началото на февруари отварят моловете, фитнесите, залите за концерти

Ресторантите обаче засега няма да работят
Обновена: 25 яну 2021 11:22 | 25 яну 2021 11:22, Камелия Цветанова
195
От началото на февруари отварят моловете, фитнесите, залите за концерти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона.

Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение. С тези аргументи Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България по време на работното съвещание, което премиерът свика в Министерския съвет с представители на НОЩ, ваксинационния щаб и министри, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

„Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с писиар тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

В рамките на заседанието бе потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред.

От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове. Премиерът Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

„Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици“, посочи министър-председателят. Борисов обърна внимание, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.

По отношение на изпълнението на ваксинационния план министър Костадин Ангелов докладва, че до момента над 26 000 души са имунизирани, като на 4610 лица е поставена и втората доза от ваксината. В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите. Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата ваза на ваксинационния план.

„Нека хората да знаят, че максимум за 3-4 дни след пристигането на ваксината, половината от количествата се поставят, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза. При тези разклатени доставки, ние не рискуваме здравето на хората“, категоричен беше премиерът. Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес в страната са пристигнали повече от 14 000 дози ваксини, които веднага ще започнат да бъдат поставяни. От следващата седмица доставките ще бъдат на седмична база. Очаква се и решението на Европейската агенция по лекарствата и за третата ваксина, която ако бъде одобрена, ще може да се доставя още от следващия месец. Кирилов изтъкна още, че има достатъчно количества Ремдесивир, както и медицински кислород.

Председателят на Националният оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов докладваха, че в ръководените от тях лечебни заведения намалява броят на хоспитализираните пациенти и на настанените в реанимация.

„България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса и това е алармиращ факт, който трябва да заостри вниманието ни“, категоричен беше председателят на НОЩ. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че няма медицински доказателства, сочещи, че новият вариант на COVID-19 минава по-тежко, но със сигурност е по-заразен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
3
 
4
 
! Отговори
кескьосе преди 3 години
Всичко трябва да се затвори. Пълен локдаун една година. Само тогава ще преборим вируса.
145
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и какъв е смисъла от затваряне след като се видя че работи до време...с години ли да се крием по мазетата ?имате ли представа само колко наем се плаща от заведенията?или на чужд гръб е лесно?а обикновения продавач от моловете който стои месеци наред без работа докато колегите му от джъмбо ,техно-полис-маркет,билла работят с пълна пара?
144
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 149Тези кафета за двама човека не са спирали да работят. Хората просто не сядат на маса. Защо българския рестораньорски бранш са такива мрънкала. Доставките не са спирали, по-умните са измислили начини да обхванат и повече клиенти чрез реклама и доставки до по-далечни точки на дома. Никой не иска да прави на пук на никого. Всички си искаме обратно стария начин на живот. Но ситуацията не е такава.Ресторантьорите искат на всички да им е зле, не само на тях.
143
3
 
8
 
! Отговори
Име преди 3 години
В цяла Европа хората защитават собственици на малки/средни бизнеси, защото са едни от тях. Дали ще са фитнеси, ресторанти и тн, беше изключително некоректно към тях да ги накарат да инвестират хиляди в преустройство и дезинфекция, за да ги затварят след това. Как е по-опасно да седнеш в ресторант с 10 души, а може в Кауфланд на опашка с 95? И не, не съм в ресторантския бизнес, от "щастливците" работещи у дома съм, плащам данъци в екстаз. Но не съм кон с капаци и животът не свършва с моя з-ад-ник
142
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е логиката да отваряш масови обекти като молове, фитнеси, кина и големи зали, и да рискуваш здравето на стотици хиляди хора, а да държиш кварталното кафене с 2 човека персонал и 10 клиента затворено ???? И после след 1 месец да се чудиш защо числата пак набират скорост, а дребния бизнес се топи ден след ден.....???????
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Моля???Споко, психо ! Доказано е , че ако останеш над 10 години у вас и не излизаш , вирус няма да те хване никога повече !!! Така , че недей се притеснява !
140
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже наближават избори, премиерът реши да се подмаже на ресторантьорите и "кафеджиите", много добре осъзнавайки, че това плюс редовно обучение на ученците от 5-12-и клас може да му изигрее много неприятен номер и после да се чуди какво да прави. На два пъти премиерът се опари - веднаж, когато нахлу на оперативка на НОЩ и безцеремонно заяви, че не НОЩ, а МС, т.е. той ,ББ, решава какво ще се прави. Последва як развой на КВ.В началото на септември пак се намеси и КВ се развихри.Ще видим и сега...
139
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как може да има такива мишоци които да се плашат още на този измислен вирус ,а тези които сте против отварянето вие не сте стояли месеци без работа нали?
138
2
 
5
 
! Отговори
А така! преди 3 години
Съберете русенските баби в оперната зала в Русе, че талоните са безплатни, пък залата е отоплена. И после се чудете къде ще ги ровите.
137
3
 
4
 
! Отговори
до управителчето преди 3 години
прочетох 2-3 *** и нагли твои коментара, нищо че си залял всичко и пишеш през коментар и вече като видя, че е от теб дори не те чета, цъкам ти минус, щото се правиш на отворен. Такива като теб когато и да ги бият, все ще е късно.
136
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След това отваряне смятайте ,че ще се върне това което беше !
135
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моловете защото имат много пари плащат !
134
4
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Защо моловете са поставени на първо място,или оттам тръгва всяка култура вече?
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 120Те хубаво напускат, ама къде ги чакат вече като безработицата лети нагоре навсякъде.
132
5
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Този същия "Доктор Хаус"допреди няколко дни рИвеше,че Бойко затворил Моловете и Заведенията и хората останали безработни се хранили от контейнерите за отпадъци:):):)Са пак рИве само,че за болниците:):):):)
131
7
 
9
 
! Отговори
мак преди 3 години
До Моля??? Избори идат, та затова баце ще нарежда лека полека да се отвори всичко, за да няма недоволни. И да може да твърди, че България е оазисче на спокойствие, просперитет, здраве. Тоя е хитър, нарочно удължава епидемиологично положение, за да може великодушно да го отхлаби.
130
8
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ Тебе ако те набарат по IP ше излетиш от България като другаря Решетников:):):)
129
15
 
13
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 3 години
Неадекватни долни герберунгели ! Всички затягат , само ние сме ларш ! В името на какво ? Престъпно , корумпирано племе водено от Тиквеникът и компания ...След месец болниците ще са фул и хора ще *** по улиците , Амин !
128
8
 
9
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Едни и същи ментета рИвЪт първо"Ауууууу Бойко затвори държавата"и после Бойко като олаби "Ауууууу Бойко отваря Фитнесите"Ауууууу:):):):)Пълен Ташкент:):):)
127
7
 
18
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Някак си ще се окаже, че заболелите са не повече от предишни години при грипните щамове! Което е напълно реалната картинка с този измислен КОВИД! борисов яко трепери от "народната любов" и ще гледа по всякакъв начин да останена власт, защото престъпленията му ще излезат на яве !