Закъсняло ли е решението за АЕЦ "Белене"?

Според специалисти то прикрива провали в енергетиката
26 яну 2021 22:26, Петя Славова
52

Правителството взе решение неизползваното оборудване от АЕЦ "Белене" да бъде използвано за нова мощност в АЕЦ "Козлодуй". Накъде поема българската енергетика и какво ще се случи с централите във време на пандемия?

"Това е решение, целящо да прикрие редица провали в енергетиката. АЕЦ "Белене" е оплетено кълбо от неразрешими проблеми. Много е закъсняло решението реакторите от "Белене" да отидат в "Козлодуй" след 8 години и половина." Това заяви енергийният експерт проф. д-р Георги Касчиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Да си признаят откровено, че от тези 3,5 млрд. активите всъщност са много по-малко. Къде са останалите активи? Напът са да забъркат отново каша, както с "Белене", посочи проф. Касчиев.
Той обясни, че рискът инвеститорите да заведат съдебен иск и да съдят страната ни е реален.

"Когато ни осъдиха руснаците за "Белене", само 60 млн. струваха адвокатите", отбеляза той. По думите му не цялото оборудване от АЕЦ "Белене" може да се използва за нов ядрен проект.

"САЩ се отказаха от сделката, защото разбраха, че сътрудничеството между България и Русия е отровно за тях. Омръзнали сме на цяла Европа. Държави, които нямаха ядрена история като Беларус, миналата година пуснаха реакторите", допълни проф. Георги Касчиев.

И заяви, че АЕЦ "Козлодуй" зависи от това дали руската страна ще прояви готовност, защото иначе няма кой технически да разработи оборудването.

А икономическият експерт Владимир Каролев беше категоричен пред Bulgaria ON AIR, че проектът в Белене в момента няма никакъв смисъл.

"Не се знае кой ще инвестира. Когато дойде г-жа Клинтън беше спрян проектът.  Не казвам, че ако не беше спрян по политически проблеми, щеше да стане, но вече бяхме направили проучване на пазара. Решението беше, че ако не се намерят пазари, няма да се прави с държавни пари", каза Каролев.

По думите му много правителства са виновни за обезценяването на акциите.

"Само няколко милиона лева се плащаха за PR, не може отново да тичаме по тези пътеки, пак ще ни се смее светът. Трябва да се направи последен опит и ако не стане, да се забрави за това оборудване. Пазарът трябва да реши има ли смисъл, а ние още не сме стигнали до пазарен тест", подчерта икономическият експерт.

И отбеляза, че отново няма прозрачност по проекта, защото според него "енергийното министерство знае, че няма интерес от инвеститорите".

По телефона се включи и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов.

"Сигурен съм, че ще има правилно държавническо решение, стига всички енергийни експерти да обединят усилията си и да работят в една посока", каза Михов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
13
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Каролев бил експерт. Немам думи.
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи Германия има почти 50% дял ВЕИ енергия,тоя хахо от язовир Копринка ни убеждава че видиш ли соларните панели не можели да захранят един котлон! Ама тия глупости *** ги говори в Крим!
23
0
 
0
 
! Отговори
събор на яз.Копринка преди 3 години
Миналата година произведената вятърна енергия е достигнала 127.2 TWh,като заема 24.6% дял от общата комбинация.
22
4
 
0
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Анонименми добре,ама къде бяхте когато хидроинжинерО Доган,станиШев и царО ни лъжеха и ограбваха да плащаме остарели и ненужни мощности,защо не ги съдите за грабежа???и докога експертите ви ще са комунистически *** и агенти на Москва..роби в Канада например..и ние едем тик-так..и имаме пушкала от дедите ни..не са мръднали..Бог ни е дал живота...не ви плащаме да ни крадете и предавате...това е Дома на децата ни и имате проблем..не се продава..предетелите ги бесим...Бог да пази България!
21
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Oт цялaтa пpoизвeдeнa eнepгия в Гepмaния пpeз минaлaтa гoдинa (515.6 тepaвaтчaca (ТWh), cлънчeвa, вятъpнa, биoмaca и вoднoeлeĸтpичecĸo пpoизвoдcтвo cъздaвaт 237.4 ТWh
20
3
 
0
 
! Отговори
От язовира преди 3 години
Делът на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен микс на Германия се е увеличил с 5.4 процентни пункта през миналата година до 46%. Haй-гoлямaтa eвpoпeйcĸa иĸoнoмиĸa cи e пocтaвилa зa цeл BEИ дa ocигypявaт 65% oт eнepгийния cи миĸc дo 2030 г. Cъщo тaĸa иcĸa дa изocтaви ядpeнaтa eнepгия дo 2022 г. и плaниpa пpaвилнo дългocpoчнo излизaнe oт въглищaтa.
19
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че трябва да се залага на ВЕИ- соларни панели, вятърни генератори и ВЕЦ. Колкото може повече. Иначе АЕЦ продължава да си работи докато му е годността. След това или частен проект ако някой иска да инвестира частен инвеститор или ако държавата е богата прави конкурс и избира най-добрия пазарен проект. Но просто има вечче модулни реактори, те са бъдещето, руската допотопна техника се монтира само в третия свят.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 готварска печка е 2 котлона по 3 киловата и фурната още два нагревателя по 3 киловата 1 отгоре и 1 отдолу - 12 киловата е средно една готварска печка само, зависи от модела и производителя, но средно са толкова.Перални, радиатори, бойлери, асансьори знаете ли колко ток изразходват?Цялата територия на България ако покрием с панели, пак няма да си изработим само битовото електричество и то през лятото на пиково слънце.Ами промишления ток? През зимата? Какви панели какви глупости?
17
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алооо язовир Копринка 17-тия хахо! Каква Русия, я цитирай къде Русия строи централи, т.е. кой плаща на Русия да строи с нейна технология АЕЦ освен в Китай и евентуал но Индия? Аз предпочитам японски реактори,а не допотопните руски!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калинките превърнаха България от енергийно независима страна в зависима. От едни от първенците отиваме на последните места. А паразитната структура БЕХ /както я нарече ББ и щеше да я закрива/, какво прави.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъдещето е на соларните панели. - Глупости абсолютни!1 соларен панел е 1х1,7 м и произвежда средно 300 вата електричество при т.нар. пиково слънце - максимално греене на слънцето по обед, без облаци и оптимален наклон на самия панел.1 бойлер е 3 киловата - това са 17 кв.м. пиково слънце 1 час.Сега си представете за един блок с всички асансьори, печки, бойлери, перални, фризери и т.н. колко панели трябват. А през нощта какво правим? Ами цяла зима? Или лятото ако има облаци?
14
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъдещето е на соларните панели.
13
2
 
5
 
! Отговори
До анонимен 14 преди 3 години
Ти *** ли си или да? Защо развити западни държави подновяват ядрените си енергийни програми? Какво е в цифрово изражение съотношението между тока, цената му, стойността на съоръженията при ядрените централи и въртележките? И на фотоволтаиците? Малките АЕЦ са умно решение, но само за нови обекти, нуждаещи се от енергия.Когато руснаците отбуксираха в Далечния Север такава плаваща мини-АЕЦ тук, в този сайт се скъсахте от плюене!Енергийния въпрос ще реши Русия с термоядрените централи (ТОКАМАК?)
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо никой не пое отговорност за спирането на Белене и понасянето на огромни финансови загуби, които плаща всеки един човек в страната. Тези които взеха решението за спиране, да вадят чекмеджетата и да плащат.
11
1
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Егати и Експертите .ЕС няма как да напредне с тези .
10
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионери, БСП ви лъже, че токът от всеки АЕЦ е евтин. Най-скъпия ток вече е от НОВИ ядрени реактори като тези в Белене.
9
3
 
15
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Ако не ни пречеха за американците досега щяхме да сме построили 3 атомни централи и да изнасяме електричество за цялата Източна Европа.Сега заради тези глупости обричаме държавата си на безработица и икономическа зависимост от вносно електричество!!!Но ще дойде Видовден да изринем краварската тор от България!!!
8
12
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Рушките проекти"в България трябва да бъдат прекратени."Точно така.Истината е, че за разлика от всеки друг потенциален инвеститор, който може да дойде и би гледал ЕДИНСТВЕНО икономическата изгода от участието си, руснаците са ЕДИНСТВЕНИТЕ, които биха участвали в проекта САМО ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ.Затова и договорите за тези реактори бяха сключени когато предателите на България от БСП бяха на власт, затова и Русия ни забрани да препродадем реакторите на друга страна.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато бойко прекрати проекта Белене, бяха пред разрешение за стротителство. Но Боко , какво да очакваш от тая негова мутра...
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тепърва трябват планове, площадки, разрешения и др. инженерни изисквания за да се премести плошатката от Белене в Кузлудуй.. Това не е като мол в София и ако не може в Слатина ще го струпат в Младост. Само плановете за Белене са няколко стотин милиона долара защото работят стотици инженери и архитекти