ГЕРБ с крехка преднина пред БСП, Трифонов се настани в тройката

Тренд: Пет сигурни партии за следващото Народно събрание
Обновена: 28 яну 2021 12:47 | 27 яну 2021 10:40, Александър Попов
514
ГЕРБ с крехка преднина пред БСП, Трифонов се настани в тройката
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пет сигурни партии ще влязат в следващия парламент, а две са с реални шансове, сочи ново проучване на социологическата агенция "Тренд".

Два месеца и половина преди редовните парламентарни избори, структурата на електоралните нагласи сред гласуващите няма съществена промяна.

Дистанцията между първите две партии се запазва, но все пак остава крехка. Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" е спряла ръста на подкрепа, който бе регистриран от агенцията през миналата година и се установява на нива, които засега я поставят на трето място.

Най-голяма подкрепа има ГЕРБ (27.6%), следват БСП (24.9%), "Има такъв народ" (11.8%), ДПС (10.3%) и Демократична България (6%).

Две формации имат реални шансове за представителство – Изправи се БГ с 4.1% и Обединени патриоти (ВМРО-НФСБ) с 4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите редовни парламентарни избори.

Народното събрание и на правителството завършват своя мандат с ниски нива на подкрепа за своята работа, но не се забелязва негативна тенденция в последните месеци. Положителната оценка за работата на парламента през януари е 17%, докато отрицателната е 71%.

Правителството не успя да възстанови стойностите на подкрепа отпреди летните протести. Втората вълна на Ковид-19 стабилизира негативния тренд и в последните два месеца 23% дават положителна оценка на работата на правителството, а 64% отрицателна.
Президентът продължава да стои на сравнително високи нива от 47% положителна оценка за своята работа и 35% отрицателна през януари.

Проучването на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Проучването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
433
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб и БСП все комунисти с едни кукловод.. Дъртите генерали от ДС
432
1
 
1
 
! Отговори
Антикомунист преди 3 години
Браво на Бойко пак ги смачка
431
1
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Цените на Б.о.к.о и Дебелянов са най_високи в ЕС, а доходите най_ниски! Т.р.о.л.о.в.е , не ви се получават манипулациите на общественото мнение.
430
1
 
2
 
! Отговори
varg преди 3 години
Новата патерица на герб Славчо
429
1
 
3
 
! Отговори
ЧАЛГАРО Е ВЪЗДУХАР! преди 3 години
НО КОМЕНТ!
428
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2007Г БГ ВЛИЗА В ЕС С БСП С 11.9% ИНФЛАЦИЯ- ДНЕС 1.3%- ВСЯКА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ КОЯТО ПОДДЪРЖА ПОДОБНА ИНФЛАЦИЯ И УВЕЛИЧИ МИН ДОХОДИ ПОНЕ ЧЕТИРИ ПЪТИ КАТО ГЕРБ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЪДАТ ИЗБИРАНИ- НИЕ ПОМНИМ ОБЕЩАНИЕТОНА ЦАРЯ ЗА 700 ДНИ, Е ДА ДЕ, АМА НЕ, ТА ЗАТОВА ОБЕЩАВАТЕ ИЗПЪЛНЯВАТЕ И ПАК ВИ ИЗБИРАМЕ, КАТО ГЕРБ.
427
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2007Г БЪЛГАРИЯ ВЛИЗА В ЕС С БСП С МИН ЗАПЛАТА 160ЛВ И МИН ПЕНСИЯ 102.16ЛВ- ДНЕС МИН ЗАПЛАТА 650ЛВ И МИН ПЕНСИЯ 300ЛВ, АКО ВСЕКИ КОЙТО ВДИГНЕ МИН ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ ПОНЕ ЧЕТИРИ ПЪТИ, ЩЕ ГО ИЗБИРАМЕ НА ВСИЧКИ ИЗБОРИ.
426
3
 
6
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Великият "пророк" Джордж Оруел го е казал много точно, което важи за България над 30 години: Народ,който избира корумпирани, самозванци,крадци и предатели---не е жертва;Съучастник е.......
425
2
 
3
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Познавайки в детайли "слугинския" и "р*бски" "манталитет" на "класическия българин" плюс негативния подбор се получава тези резултати, ако въобще са верни, но според мен са много близо до ИСТИНАТА!!!Жалко за Бъдещето на Родината!!!Продължават изключително тежките времена на изпитание.... Над 700 години не са случайни явно......
424
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави...му падна Гарда ...много хора са разочаровани ,нямат платформа упорито мълчат ,само в фейсбук критикуват тоя или оня )и за да станеш член на ..има такъв народ ..членски внос 10 лв на месец,)
423
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партията на Слави - Шефът на Сименс, подизпълнтелния директор на Гугъл, двама инженери от Тесла, програмистът на Макинтош, двама биоинженери от Новартис, четирима специалисти от Силициевата долинаПартията на боко - про.стата кърджалийска шмутка, суджука от генерал тошево, шиши прасето на доган, маджо бащата на СИК, очите с петте куршума в пикочния мехур и мозъка, дето синът му уби Милен Цветков..Вие кои предочитате?
422
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краят на Бойко Борисов - е близо!
421
6
 
5
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 3 години
Най-големият Исторически парк в света до Варна ще гласува за Има такъв народ!
420
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТРИФОНОВ! САМО ТОЙ МОЖЕ ДА УНИЩОЖИ ГЕРБ!
419
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП ако спечелят изборите,новините отново ще станат интересни за гледане.Иначе казано,от управлението на ГЕРБ никакво шоу по новините.Преди Боци да се закрепи,имаше много показни разстрели и отвличания за пари,и си заслужаваше човек да отдели половин час вечер за гледане на новини.От как Баце зацепи на креслото,само времето по новините е различно,и всичко останало е пълна скука.
418
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги дават такива проценти и на изборите ... ГЕРБ пак ще бие Нинова с 10~12%Винаги така става.
417
17
 
15
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Разликата между Герб и Бсп ще намалява.Хората не са толкоз глупави и дори да не харесват БСП на Нинова ще я подкрепят защото само тя към момента има някакви шансове да победи Герб. Аз лично прогнозирям максимум 3 депутатски места разлика между първия и втория и залагам твърдо на невиждано равенство в депутатите .
416
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
419 Фидел не е купувал своите многобройни последователи, кубинците са го следвали всеотдайно и навсякъде, готови да дадат живота си за него. Не можеш да ги сравняваш със стотина платени *** и чакащи апетитни постове, деца на комунисти,каквито са протестърите.В пандемия сме, стотицихиляди губят работата си всеки ден по света. Вместо обединени, ние сме разединени от президента и опозицията.Една луда с офшорка и обвинение за пране на пари,зове европейски юристи да разследват българите, Йончева
415
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В страната на май муните Оран Гутанът е вожд.
414
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още малко вирус и на БСП ще им паднат процентите. Сериозно не знам колко зле трябва да си да подкрепиш Нинова. Герб са безобразни, но да замениш Герб с БСП е мега излагация