Осъждани и реабилитирани вече ще могат да са шефове на охранителни фирми

И хора без средно образование ще бъдат наемани
45
Осъждани и реабилитирани вече ще могат да са шефове на охранителни фирми
Снимка: БГНЕС

Остър спор в парламента предизвикаха промените в Закона за частната охранителна дейност, внесени от депутати от ГЕРБ, които в крайна сметка бяха приети от мнозинството, въпреки възраженията на опозицията.

Най-спорната поправка се оказа тази, с която се разрешава на осъждани в миналото, но вече реабилитирани лица, да получат лиценз за охрана. От ДПС и БСП реагираха остро и на предложението за охранители да могат да бъдат наемани хора, които нямат средно образование.

Според вносителите на промените от ГЕРБ занижаването на критериите до основно образование е заради липсата на достатъчно хора, които да покрият изискванията, особено предвид това, че "динамиката на определени охранителни дейности налага набирането на голям брой служители".

Ахмед Ахмедов от ДПС посочи, че даде ли е възможност на осъждани лица и на слабообразовани, това ще доведе до спад на качеството на охранителната дейност.

Иван Иванов от БСП припомни, че началото на 44-ото Народно събрание започна с промени в същия закон и сега в края на мандата отново се правят спорни поправки.

"Предлагате да са управители на фирми осъждани лица, но в палитрата на НК има много присъди - изнасилвания, обири, рекет и тези хора с радост ще се втурнат да стават охранителни. В навечерието на изборите вие позволявате на криминалния контингент да развиват охранителна дейност. Това е скандално", обърна се той към управляващите.

Според него се създава впечатление, че парламентът се занимава с тежки лобистки поправки.

"Давате възможност на лицата на прехода от 90-те години, които се занимаваха с побоища и рекет, сега да могат да развиват законен бизнес", настоя Иванов.

Маноил Манев от ГЕРБ защити промените в закона и обясни, че те са в резултат на проведени в продължение на година и половина над 15 срещи с целия бранш – прокуратурата, полиция, депутати, асоциации на охранителните фирми. "Този бизнес е изключително динамичен. Беше забранено да се наемат хора без средно образование, но сега има селско стопанство, неработещи цехове и там има нужда от пазачи, защо трябва да се изисква образователен ценз", посочи той.

Манев отсече също, че има престъпления по непредпазливост и не вижда защо за такива хора да има забрана да имат фирма за охранителна дейност, след като са реабилитирани.

С промените в закона се дава и възможност на фирми да наемат подизпълнители, което досега беше забранено.

Левият Иван Иванов се изказа против и тази поправка. "В голямата си част тези охранителни фирми сключват договори с държавни институции като министерствата, буди съмнение, че целта е определени фирми да печелят обществените поръчки и да наемат подизпълнители на по-ниски цени", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
9
 
! Отговори
А такааа преди 3 години
Давайте сега оръжие на затворници и ***, после да не ви го набият те
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боцвана!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласувай те за герба ) от април
13
2
 
10
 
! Отговори
оставка преди 3 години
Браво ГЕРБ! Страхотни реформатори сте.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спреш да си плащаш СОТ-а - обират ти апартамента / магазина.Спреш да си плащаш Автокаското - гепят ти колата.Не слушкаш - пращат ти спец-отряда да те респектира.Накъде повече ?Явно има накъде...
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що бря ...кметове министри депутати може ,та чак за пазач ,старци пенсионери на преклонна възраст )
10
1
 
14
 
! Отговори
Кафяв Гербер преди 3 години
Абсусютно лобизки закон , челящ да създаде работни места за електората на ГЕРБ , а имено -кримиконтингента и неграмотните
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цирк дьо Солей пасти да яде тия си подават топката едни на други и някой с половин мозък ще разбере че играят добро и лошо ченге, а задкулисно си поделят паричките. Ето защо ще подкрепя Слави и никой друг, само той не е комунист.
8
1
 
5
 
! Отговори
Из нета преди 3 години
Ченгето Маноил Манев има вид и маниери на сериен убиец и канибал!Колко ли народ е екзекутирал?
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МммXAXAXAX
6
1
 
22
 
! Отговори
Интересноо преди 3 години
Та това са си частни въоръжени милиции бранещи сатрапа Борисов! Към Сирия 2 ли отиваме бе ченгета!
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бокича да не смята да отваря ИПОН след изборите?
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кога е било по-различно? Или сега вече ще е законно.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо от затвора да ги вземат който не става за охранител го правят полицай а който не става за полицай го правят охранител.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи Б.Борисов пак ще може да бъде шеф на Ипон,като излезе от затвора.
1
2
 
22
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Значи Жоро инкасото пита кога ще има конкурс, важно му е. И този път и повече няма.