Борисов: БДЖ вече има най-добрите локомотиви в света!

Те ще обслужват основно влакове от София за Бургас и Варна
498
Борисов: БДЖ вече има най-добрите локомотиви в света!

Премиерът Бойко Борисов заяви, че БДЖ разполага вече с най-добрите в света локомотиви.

Изключително мощни, бързи, икономични, близо милиард лева дългове на БДЖ изплатихме за 10 години и продължаваме обновлението на железницата, заяви министър-председателят, който разгледа на място новите електрически локомотиви за нуждите на "БДЖ-Пътнически превози".

У нас вече пристигнаха 3 от общо 10 броя новопроизведени магистрални локомотиви. Общата им стойност е 55 544 816 лв., като останалите се очакват в страната ни до края на месец май. В цената е включена техническата поддръжка и всички необходими резервни части и консумативи за срок от 3 години. Дружеството е договорило допълнително доставката на още 5 нови локомотива на стойност 27 166 100,75 лв., които се очаква да пристигнат до края на годината, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов се запозна на място с техническите възможности на новото поколение локомотиви, които разполагат с интернет, видео наблюдение, системи за сигурност и поддържат зададената от машиниста скорост. В същото време БДЖ продължава изпълнението на програмата си за рециклиране на 15 вагона в български заводи, чрез което подпомага тяхната дейност в условията на усложнената пандемична ситуация.

Вагоните ще бъдат изцяло подновени, модернизирани, климатизирани и ще обслужват основни влакове по маршрута между София-Бургас и София-Варна заедно с новите локомотиви. "Така хората ще пътуват комфортно до Варна и Бургас и ще ползват всички удобства“, подчерта още Борисов.

Министърът на транспорта, информационни технологии и съобщенията Росен Желязкова заяви, че капиталовите инвестиции за железопътната компания през следващите години ще достигнат близо половин милиард лева.

"Новите локомотиви са първата сериозна инвестиция в подновяването на тяговия подвижен състав на дружеството от 15 години насам", допълни Желязков. Той отбеляза, че за следващия програмен период специално внимание ще бъде обърнато на железопътната инфраструктура в Северна България. "Обновяването на подвижния състав се движи паралелно и с обновяването на останалата инфраструктура", заяви още Желязков.

Новите локомотиви са два пъти по-мощни и в същото време по-енергийноефективни с около 20%. Развиват скорост от 160 км/ч - подвижен състав, с който БДЖ не разполагаше към момента. Машините са изключително комфортни за машинистите като интериор и начин на управление и са пригодени изцяло към новите системи за сигурност и контрол при движение.

Борисов разгледа и един от рециклираните вагони, производство на завода в гр. Септември. До края на настоящата година се предвижда да има 100 такива вагона, като 15 от тях вече са в движение. "Без да предложим качество, не може да искаме хората да се качват и да пътуват във влаковете. Така стана и с градския транспорт в София. Когато станах кмет на София, най-младият тролей беше на 40 и няколко години", напомни Борисов.

Представител на "Пътнически превози" изтъкна, че без помощта на държавата тази инвестиционна политика е било невъзможно да се реализира. Той посочи, че рециклираните вагони са изключително енергоспестяващи, давайки пример с това, че около 40 минути са били нужни за затоплянето на един стар вагон, докато за тези времето е само 12 минути. Същевременно гарантираният живот на рециклирания вагон е 30 години, защото е изработен от много здрави елементи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
344
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В страната ни пристигнаха 3 от платени 10 сигурно -другите 7 като Ф-ките на куково лято
343
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 за снимка ли? Най-добри на Западните балкани ли?
342
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АБЕ ЩО ГИ ПУСКАТ ТАКИВА НЕЙЗЛЕКУВАНИ ОЩЕ БЕ
341
1
 
4
 
! Отговори
Васил Тодоров преди 3 години
И най-способния МП.Малко скромност не е излишна.
340
0
 
6
 
! Отговори
Картоф преди 3 години
Буаххахххах
339
2
 
24
 
! Отговори
1 преди 3 години
др.борисов,тези локомотиви,са най-добри,за света,в който ти живееш,ние живеем в друг свят,затова,не могат да бъдат най-добри.
338
0
 
26
 
! Отговори
Той преди 3 години
Лудият пак започна да бръщолеви небивалици.
337
0
 
14
 
! Отговори
Спомени от Бъдещето преди 3 години
... Влязох в купето.Стъклена автоматична врата.Седалката като огромен кожен диван,мека и удобна.Всичко е чисто а прозореца е огромен и матиран за да не дразни очите слънчевата светлина.Вагона разделен на две части,светъл и тъмен интериор- за тези които искат да си починат.Влака потегли точно на минутата в която беше обявен.Абсолютна тишина и без ТРАКА-ТРАКА-ТРАКА с която бях свикнал. Пристигна точно в минутата отбелязана на билета.БГ влакове от бъдещето? Не, френския влак Париж-Марсилия 1994г.
336
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-добрите локомотиви..каза бойко, слезе от джипката и оттук нататък пътува само с бдж
335
2
 
3
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
До Waffen SS Основният приход на железниците не е от пътническите превози, а от товарните превози, от държавни субсидии и европейско финансиране.
334
0
 
12
 
! Отговори
Бръм преди 3 години
Бръм най-добрите локомотиви, който изминават разстоянието София - Варна за ..... познайте.... 7 - 8 часа :)Бойко, Бойко.... как може още някой да ти вярва на глупостите не знам.... но пък по страшното е че ти си вярваш...
333
0
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Че са добри локомотивите,добри са,но не са най-добрите.Подходящи са за българските трасета,защото те са останали на ниво от преди 50 и повече години.Също може да се подчертае,че през многобройните правителства на Борисов не е построен и един метър нови ж.п.трасета.Има калпаво реновирани с ненадежна сигнализация и автоматика доставени от разни фирми.Има леко-коригирани трасета и най-вече има закрити участъци.Основният приход на железниците не е от пътническите превози,а от товарните превози
332
5
 
4
 
! Отговори
До 368 от яблани преди 3 години
Ще ти дам едни рубли аз. Смучи си на Бойко макарона и си трай
331
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало Веселина Йорданова ,Бойко Борисов каза "едни от най-добрите" ,а не най-добрите.Стига с тези глупости за рейтинг.
330
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Яблани и грушиНе са 2, а са 10 и ще покриват 10 линии от общо 12 в БГ. Вагони нови имаме от преди 1г. чакаха се локомотиви, ама е важно да кажеш нещо, че иначе рубли няма.
329
1
 
15
 
! Отговори
Трейдър преди 3 години
На Бойко дилъра има мат'рял с халюцинации.
328
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 363Не. Тези локомотиви бях поръчани след поръчка миналата година септември месец. След като оплюха ББ, че са отпусснали пар в бюджета, за да покрият загубите на БДЖ от милиард и половина.
327
3
 
10
 
! Отговори
Яблани и груши преди 3 години
С 2 локомотива и с тези релси единствено се прави кефа на 2 машиниста. Дека са вагоните?
326
5
 
7
 
! Отговори
Az преди 3 години
Че пак се ичхвърли Премиерът - изхвърли се. Обаче - предишните нови локомотиви бях купени 88г. Че пътищата не са перфектни - не са. Ама пък толкова пътища, колкото направи ББ - не направи никой до сега. Че здравеопазването е зле - зле е. Ама пък на база на Европа се справяме доста добре с пандемията. Та да - ББ е *** - нещата не са супер качество - ама се случват. Преди него - нищо не се случваше и БСП, ДПС и пр това не могат да го преживеят. Преди ББ субсидии за земеделци нямаше.
325
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия локомотиви не бяха ли поръчани още от станишев?