Борисов: БДЖ вече има най-добрите локомотиви в света!

Те ще обслужват основно влакове от София за Бургас и Варна
498
Борисов: БДЖ вече има най-добрите локомотиви в света!

Премиерът Бойко Борисов заяви, че БДЖ разполага вече с най-добрите в света локомотиви.

Изключително мощни, бързи, икономични, близо милиард лева дългове на БДЖ изплатихме за 10 години и продължаваме обновлението на железницата, заяви министър-председателят, който разгледа на място новите електрически локомотиви за нуждите на "БДЖ-Пътнически превози".

У нас вече пристигнаха 3 от общо 10 броя новопроизведени магистрални локомотиви. Общата им стойност е 55 544 816 лв., като останалите се очакват в страната ни до края на месец май. В цената е включена техническата поддръжка и всички необходими резервни части и консумативи за срок от 3 години. Дружеството е договорило допълнително доставката на още 5 нови локомотива на стойност 27 166 100,75 лв., които се очаква да пристигнат до края на годината, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов се запозна на място с техническите възможности на новото поколение локомотиви, които разполагат с интернет, видео наблюдение, системи за сигурност и поддържат зададената от машиниста скорост. В същото време БДЖ продължава изпълнението на програмата си за рециклиране на 15 вагона в български заводи, чрез което подпомага тяхната дейност в условията на усложнената пандемична ситуация.

Вагоните ще бъдат изцяло подновени, модернизирани, климатизирани и ще обслужват основни влакове по маршрута между София-Бургас и София-Варна заедно с новите локомотиви. "Така хората ще пътуват комфортно до Варна и Бургас и ще ползват всички удобства“, подчерта още Борисов.

Министърът на транспорта, информационни технологии и съобщенията Росен Желязкова заяви, че капиталовите инвестиции за железопътната компания през следващите години ще достигнат близо половин милиард лева.

"Новите локомотиви са първата сериозна инвестиция в подновяването на тяговия подвижен състав на дружеството от 15 години насам", допълни Желязков. Той отбеляза, че за следващия програмен период специално внимание ще бъде обърнато на железопътната инфраструктура в Северна България. "Обновяването на подвижния състав се движи паралелно и с обновяването на останалата инфраструктура", заяви още Желязков.

Новите локомотиви са два пъти по-мощни и в същото време по-енергийноефективни с около 20%. Развиват скорост от 160 км/ч - подвижен състав, с който БДЖ не разполагаше към момента. Машините са изключително комфортни за машинистите като интериор и начин на управление и са пригодени изцяло към новите системи за сигурност и контрол при движение.

Борисов разгледа и един от рециклираните вагони, производство на завода в гр. Септември. До края на настоящата година се предвижда да има 100 такива вагона, като 15 от тях вече са в движение. "Без да предложим качество, не може да искаме хората да се качват и да пътуват във влаковете. Така стана и с градския транспорт в София. Когато станах кмет на София, най-младият тролей беше на 40 и няколко години", напомни Борисов.

Представител на "Пътнически превози" изтъкна, че без помощта на държавата тази инвестиционна политика е било невъзможно да се реализира. Той посочи, че рециклираните вагони са изключително енергоспестяващи, давайки пример с това, че около 40 минути са били нужни за затоплянето на един стар вагон, докато за тези времето е само 12 минути. Същевременно гарантираният живот на рециклирания вагон е 30 години, защото е изработен от много здрави елементи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
404
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СУПЕР С ТЕЗИ ВАЛАКОВЕ ЩЕ СЕ ВКАРВА НОВИЯ *** НА ЕВРОПА БРАВО
403
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само СЛАВИ ТРИФОНОВ ДОЛО БОЙКО КЮЛЧИТО
402
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...Министърът на транспорта, информационни технологии и съобщенията Росен Желязкова заяви...Къде е грешката - в правописа, в синтаксиса, словореда или в липсата на образование по български?
401
0
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 3 години
Шест лентови
400
1
 
9
 
! Отговори
Сашо преди 3 години
Най-добрите локомотиви в света!!!Боже!!! Този *** каза и че строи лентови магистрали!!!!!!!!!!
399
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...бързи, икономични..." как локомотив с такава *** муцуна която не е аеродинамична ще бъде бърз и икономичен ? Този завършен ид'иот който имаме за премиер нагло и нахално ни оприличава наистина на стадо овце, неразбиращи и немислещи ! Сами сме си виновни, ппросто генът на овчарите и говедарите се размножава бързо и успешно в България, затова и на карикатурите това банкянско същество е изобразено като овчар водещ стадо овце !
398
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всякой Манджов Мерудиев, главен инспектор-председател, няма ли да отиде лично да ИНСПЕКТИРА ?
397
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като видя такова заглавие и пропускам статията и директно чета само коментари.
396
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вие не правите разлика между "локомотив" и влакова композиция"Прощавай, влаковата композиция от конски впряг ли се тегли? Сериозно ли си вярваш, че този сандък на снимката е по-добър от посочените примери?
395
4
 
0
 
! Отговори
Рамбооо преди 3 години
Много добре. Възражда не за БДЖ. Всичко е за хората и за новото поколение.Да вдигнем едно нездраве за тази инвестиция
394
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стефан/431Вие не правите разлика между "локомотив" и влакова композиция, но тръгнали да обясняват за "простотия". Ето това е да нямаш грам чувство за себеоценка. Тръгнали за Борисов да се изказват.
393
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Борисов: БДЖ вече има най-добрите локомотиви в света!"***, отиди в Япония, във Франция, в Китай да видиш локомотиви и не се излагай като кифладжия със смешните си бараки.
392
0
 
18
 
! Отговори
Стефан преди 3 години
Виждала е картуната ти най добри локомотиви, абе селски бек онези в Китай, Япония и Франция вървят с над 300 км . в час. Всяко твое изказване е срам за България, егати и нарциса, егати и самочувствието да плещиш такива глупости, да не мислиш че сме като избирателите на ГЕРБ да скачаме и да махаме ръце като маймуни от щастие, още малко после ако знаеш какво те чака, точно Доган о ДПС ще ти вземат мярката.
391
4
 
8
 
! Отговори
..... преди 3 години
Едно че тия локомотиви са от на баба ми времето,друго че никой не пътува с влакове в днешно време.
390
0
 
11
 
! Отговори
машинист-състезател преди 3 години
при условие, че релсите ни са като пътищата... още по- страшно е да пътуваш с БДЖ... справка "Хитрино"... дори локомотивите да са "Ферарита" на релси, като се движат по неподдържани и опасни релси... сещате се какви ще са последиците..
389
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До уточнениеВиждам, че продължаваш да не правиш разлика.А "шайка" ще викаш на семейството ти.
388
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тия ?55млн - 2млн директно в чекмеджето на Бойко. И 6млн в офшорна сметка!
387
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БДЖ вече има най-добрите локомотиви в СВЕТА ! Във СВЕТА, разбирате ли какво иска да ви каже ? Това "във света" за кой свят се отнася, за третия или за четвъртия в който е България ? Мдааа явно е за четвъртия и може би е прав, че са най-добрите ?!
386
7
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До уточнениеЯвно не правиш разлика, тъй като не виждам да си признаваш, че сравнението ти е неадекватно. А "гербераст" ще викаш на баща си.
385
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
И космически совалки да впрегне във вагоните, ако продължават да закъсняват, файда йок.