Рециклираните битови отпадъци - 65% до 2035 година

ЕС ни дава и междинни цели – 55 на сто до 2025 г., 60% до 2030 г.
3
Рециклираните битови отпадъци - 65% до 2035 година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Парламентът промени на първо четене Закона за управление на отпадъците, за да въведе изискванията на ЕС от  законодателния пакет “Отпадъци“.

Целта е подготовка за повторна употреба на битовите отпадъци като процентът на рециклиране достигне 65 на сто през 2035 г. По този начин ще извлекат съществени екологични, икономически и социални ползи и да се ускори преходът към кръгова икономика.

Въведени са междинни цели от 55 на сто и 60 на сто съответно за 2025 г. и за 2030 г.

С цел допълнително стимулиране на прехода към кръгова икономика е въведена цел за намаляване до 10 на сто на депонираните битови отпадъци до 2035 г., която може да бъде отложена с 5 години, при условие че държавата е постигнала намаление до 25 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Симони преди 3 години
А дано да стане, но аз съм скептик, като се има предвид, че в момента реклицирането е около 0 % в България. Трябва си твърда ръка по този въпрос (закони и глоби), иначе нищо никога няма да се промени към по-добро.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак няма да сме разбрали месец преди да дойде края на срока. После панически ще почнем със стакмистиката да докажем, че сме ПЪРВИ, докато реките носят острови от шишета ! Или поне това ще стане ако сме достатъчно глупави пак да изберем тиквун и сие.