ОЛАФ поиска от МВР да върне € 6 млн. на ЕС заради сделка с коли

Вместо нови полицейски коли, били купени стари
Обновена: 1 фев 2021 18:45 | 1 фев 2021 16:45, Камелия Цветанова
278
ОЛАФ поиска от МВР да върне € 6 млн. на ЕС заради сделка с коли
Снимка: Pixabay

Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от OLAF — Европейската служба за борба с измамите.

OLAF препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро , както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството.

Разследването на OLAF започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.

В хода на разследването OLAF събра и анализира цялата съответна документация от българското Министерство на вътрешните работи и проведе събеседвания с всички ключови участници в подготовката и изпълнението на тръжната процедура. Всички страни, засегнати от разследването, оказаха пълно съдействие на разследващите служители на OLAF.

OLAF установи, че Министерството на вътрешните работи е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства като е променило едностранно условията му.

По-специално Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. OLAF също така заключи, че има основания да се счита, че служители на Министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС.

Разследването беше приключено от OLAF през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия (която управлява фонда) да възстанови в бюджета на ЕС 5 948 569 EUR. Към българската прокуратура бяха отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи са тези, които следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките на OLAF. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
1
 
5
 
! Отговори
ПАЦО, кажи ни , преди 3 години
ЗАЩО ПАЦО ЗАЩО ПАК ТИ ОКЪКА ПЕЙЗАЖА???
215
1
 
3
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
УЗУНОВ Е ВИНОВЕННО ОЩЕ ПО ВИНОВЕН Е ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ДЯЛАН КАМЪК КОЙТО БЕШЕ ПРЕМИЕРЗАЩО СЕ МЪЛЧИ ЗА ГЕРДЖИКОВ--КОГАТО ИМА НЕЩО НЕРЕДНО ВИНАГИ Е ВИНОВЕН БОЙКО БОРИСОВ НО ЗА РЪБЕСТИЯТ КАМЪК ,КОЙТО НЕ ПАСВА НИКЪДЕ СЕ МЪЛЧИ ГОЛЕМИ СА ВРЪЗКИТЕ НА ДЯЛАНИЯТ КАМЪК
214
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се молим ОЛАФ да не разровят всчики далавери на гербаджиите, че ще връщаме милиарди.
213
8
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Промяната на Радев в действие :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Та и Грипени искаше да ни натресе.... смятай.............
212
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са Радев и БСП - само кражби и далавети.Тези ли искате намело на държавата ?
211
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пфуй, тези некомпетентници от ОЛАФ!
210
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави сте да си мълчим, че ако разроват всички далавери, ще фалира държавицата
209
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
199 Питай ОЛАФ. Те са се заели със случая.
208
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
180 Точно,обратното , заради далаверите на БСП, която номинира Радев и му набута крадливите съветници , трябва да връщаме пари на ЕС-6 мен. Обвинението е срещу Пламен Узунов/БСП/,който се обвинява в злоупотреба с европейски пари,докато е бил в МВР, при служебния кабинет назначен от руския човек Румен Радев.
207
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия идьоти не само, че са откраднали парите, но са набутали на ченгетата паркетни джипове вместо ол терейн.
206
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заек,ама фалшиф.Когато договорите говорят и зайците мълчат.А лъжливите имформатори ги съдят.
205
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето защо Радев мрази Борисов! Излезе заека от цилиндъра! Айде сега ще гледаме сеира на Дондуков 2
204
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега се оказва че Радев ще се оправдава пред Олаф,заедно със своето протеже,др.Узунов!
203
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има го и договора.За възложител се е подписал Директор на ДОП-МВР Георги Любенов Балабанов.За изпълнител-Андон Димитров,Първия е подписал договора на 27.92.2018,о първия-на 19.02.2018.
202
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още съм на това мнение бият умрелите кучета тояги. Толко грозно
201
6
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
И какво се оказа-че разкритията на олаф за измама се отнасят за договор,сключен не от служебно правителство,а от правителството на Борисов 3-не през 2017,а 10 м.по-късно- на 18 февруари,2018г.Та тъй.Трябва да се чете,преди да се пише.Има докименти.
200
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде намират вече пари за крадене? Дали па не се крадат един друг
199
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 милиона евро за връщане,а колко е била комисионната за трошките ,които не стават за нищо?
198
0
 
1
 
! Отговори
и защо в статията преди 3 години
До 201 Анонименне е посочено това лице, ти да не би да имаш вътрешна информация от олаф ?? защото аз такава с обявеното виновно лице не намерих , дай линк или спри да тролиш .
197
3
 
9
 
! Отговори
- преди 3 години
Каква стана тя -не ми било Радевжтж служебно , най ми било Борисовото крадливо правителство!