ОЛАФ поиска от МВР да върне € 6 млн. на ЕС заради сделка с коли

Вместо нови полицейски коли, били купени стари
Обновена: 1 фев 2021 18:45 | 1 фев 2021 16:45, Камелия Цветанова
278
ОЛАФ поиска от МВР да върне € 6 млн. на ЕС заради сделка с коли
Снимка: Pixabay

Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от OLAF — Европейската служба за борба с измамите.

OLAF препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро , както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството.

Разследването на OLAF започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.

В хода на разследването OLAF събра и анализира цялата съответна документация от българското Министерство на вътрешните работи и проведе събеседвания с всички ключови участници в подготовката и изпълнението на тръжната процедура. Всички страни, засегнати от разследването, оказаха пълно съдействие на разследващите служители на OLAF.

OLAF установи, че Министерството на вътрешните работи е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства като е променило едностранно условията му.

По-специално Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. OLAF също така заключи, че има основания да се счита, че служители на Министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС.

Разследването беше приключено от OLAF през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия (която управлява фонда) да възстанови в бюджета на ЕС 5 948 569 EUR. Към българската прокуратура бяха отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи са тези, които следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките на OLAF. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избора на изпълнител е обявен на 17.04.2017г.по време на служебния кабинет на РР ,когато министър на МВР е точно Пламен Узунов.Издал е заповед да бъде подписан договор точно с този изпълнител.Т.е. работата е свършена,а за капак същия министър променя и критериите за избор.Сега Радев развява договора насам натам,че бил от 2018г. и фактите били други,но не са!За да разсее това,изведнъж ни в клин обяви,че пак ще се кандидатурата и хвърли ръкавица към БСП,все едно помагайте.
195
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До и каква е връзкатаАбе, приятелю, ОЛАФ са посочили кое е потенциално отговорното лице.Задай си въпросите към Фигуранта, той го познава това лице, все пак то работи за него.
194
0
 
3
 
! Отговори
олаф не оспорва преди 3 години
До 198 Анонимендоговора а оспорва едностранната му промяна от мвр . посочи данни , че ПРОМЯНАТА е станала при служебния кабинет а не при герп след тях !! от подписване на договора до провеждане на търг минават месеци а служебния не управляваше толково дълго
193
2
 
2
 
! Отговори
и каква е връзката преди 3 години
До 198 Анонимензащо до сегга българската прокуратура не е повдигнала обвинения по този въпрос? защо министъра на герб след приемане на поста не е повдигнал въпроса а се чака олаф да ни разследва ? освен това защо прокуратурата НЕ разследва длъжности лица управлявали или управляващи в момента когато сме първи по корупция ?? освен това договора го е подписал узунов НО КОЙ го е променил ?? покажи линк , че промяната е станала при него а не при герб..колко управляваше служебното...за конкурс няма
192
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бе я вижДа, ама не. Става дума за договор подписан от П. Узунов като министър на МВР в служебния кабинет на Радев, и който в момента е съветник на Радев. Така, че връзка има, и е много явна.
191
3
 
8
 
! Отговори
Да, да преди 3 години
До ТРЯБВАТака де, да арестуват престъпника, но когато Гешев отиде да арестува П. Узунов - съветник на Р. Радев и към момента на покупката министър на вътрешните работи в служебния кабинет на Р.Радев, какво стана? Р.Радев излезе с вдигнато юмруче и призова към бунт и преврат. Дано ОЛАФ си свършат работата. Питам се: Дали за да омаловажи тази новина Р. Радев днес обяви, че с Йотова ще се кандидатират за втори мандат, без да знае дали Йотова ще прескочи трапа, 9 месеца преди президентските избори?
190
1
 
0
 
! Отговори
Skoro преди 3 години
Скоро ще има повече такива искания към нас.Познайте защо.Следващото ще е по-голямо и така докато си постигнат целите.
189
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, ще се обадя на Митко да помага.
188
4
 
3
 
! Отговори
бе я виж преди 3 години
До 193Анонименпод коя статия коментираш!! статията е срещу МВРи то за едностранно изменяне на договора от служители в МВР а не президенството !! айде пак тролене ...герп не са виновни и сега ,нали ??
187
0
 
0
 
! Отговори
Караянчева преди 3 години
Ми одете пеш бе
186
4
 
7
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 3 години
На Борисов винаги Друг му е Виновен , за всичко .ОЛАФ си Свършиха Работата , сега трябва Главния Прокурор да се самосезира и да каже КОЙ е Купил Таратайките ?Същото е и със Срутищата - магистралата Друг я правил .Защо пък няма едно Срутище на ЖП Линия ???За Таратайките на МВР - Главния Прокурор ДЪЛЖИ на Народа Обяснение - преди няколко дни имаше катастрофа с такава Полицейска Кола - Никой не я е Чул и за малко да загинат Хора .
185
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МВР? Май всички ние ще върнем парите за пасаторите.
184
1
 
0
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
За кой коли става Въпрос ?За шкодите или за тези така наречени СУВ - все едно аз съм ги правил в Гаража ?
183
5
 
17
 
! Отговори
Milka преди 3 години
ОЛАФ уличи президенски съветник в корупция по време на служебното правителство. https://24chasa.bg/***/article/9471698Щом за три месеца извъртяха такава далавера, предствете си какво ще бъде при 4-годишен мандат.
182
0
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
балкански чалъми и нрави за пореден пътхем искаме да сме европейци хем искаме да си я караме по нашенската
181
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УшкоНеграмотен си, затова не можеш да разбереш какво пише ....
180
10
 
8
 
! Отговори
Ушко преди 3 години
МВР извършва нарушението, пък е виновен президенския съветник? Дори в доклада на OLAF не се споменава неговото име, само в нЕкои правилни български медии.
179
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре по този повод вярно може да си вдигнат заплатите и да увеличат тока
178
4
 
14
 
! Отговори
Йей преди 3 години
Отново мошениците в преЦедентството са намесени в гешефти, отново Пламенчо Узуна....докога ще ги търпим тия *** на Мунча Ушангеров?!? Условията по сделката са уточнени между него и Гриша Ганчев, той е осигурил сделката...сега друг бил виновен?!?Заради тоя далавераджия Пламенчо онзи *** Мунча Ушангера си вирна оаканото юмруче срещу корупцията, а тя в неговия кабинет!!
177
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 180Червените сте неграмотни и не можете да прочетете какво е написано.:))))