Надзор над Надзорния съвет на НЗОК заради препаратите от кръвна плазма

Имало риск пациенти да останат без лечение
5
Надзор над Надзорния съвет на НЗОК заради препаратите от кръвна плазма
Снимка: БГНЕС

С поправки в Закона за здравното осигуряване, приети на първо четете, депутатите въведоха Надзор над Надзорния съвет на НЗОК.

Измененията са внесени от председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, а опозицията се обяви против промените.

"Бяхме сезирани от асоциацията на пациентите с вроден имунодефицит за възможност за напускане на позитивна лекарствена листа на медикаментите, които гарантират тяхната терапия, а именно медикаменти, които са произведени от човешка кръв и плазма. Това се случва във връзка с повишеното потребление на кръв и плазмени продукти във връзка с епидемията от COVID- 19, във връзка с това, че цените на тези лекарствени продукти нарастват на външния пазар, а ние в България сме въвели няколко механизма, които гарантират най-ниските цени", обясни Дариткова.

Заради това се налагало да се изключат от механизма препаратите, които се произвеждат от кръв и кръвна плазма в рамките на обявената извънредна епидемична обстановка.

Според нея по този начин ще се гарантира достъп на пациентите с тези заболявания до животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти.

Нигяр Джафер от ДПС обаче отсече, че предлаганите промени нарушават три закона.

Според Георги Михайлов от БСП "не може да има такова животно като промените в Закона за здравното осигуряване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
Щом ще има прокурор за контрол над главният прокурор, защо да няма и Надзор над Надзорния съвет? Ползата от това обаче е доста съмнителна, защото и прокурора за прокурора и надзора за надзора ги назначава все някоя гербаджийска дружинка.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
a nadzor na sem, prezidenta, bnt, bnr, ban, bsk, bnb, krib, unesese, oone, na proizvoditelite na vaksini, na proizvoditelite na virusi?!
2
2
 
5
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
А едно време като се появи Тиквата важен..важен с кожения червн шлифер викаше "Аз ще намаля чиновниците и държавната администрация наполовина и всички ще ги смъкна от големите черни коли"!Хаха
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Надзор на Надзора на Надзора кога?