Нинова: Здравето не е стока, която се търгува в болниците

Нужна била държавна наредба за базова заплата за лекарите
85
Нинова: Здравето не е стока, която се търгува в болниците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравето не бива да е стока, която се търгува в болниците. Този водещ принцип в сектора на здравеопазването Корнелия Нинова потвърди като един от приоритетите за БСП. Пред БНТ тя още веднъж заяви, че левицата ще предложи промяна на модела, а не просто увеличаване на парите за здраве, съобщиха от пресцентъра на левицата.

От БСП обещават няколко важни решения в тази посока и очакват те да срещнат яростна съпротива, защото ще засегнат много интереси. Но не отделните интереси, а здравето на всеки български гражданин трябва да бъде в центъра на системата, смятат социалистите, които са решени да работят за ефективно, достъпно и качествено здравеопазване.

Още по темата

Една от първите стъпки в ще е болниците да престанат да бъдат търговски дружества, а ако частните болници искат да ползват ресурса на НЗОК, да се отпишат от Търговския регистър и да се впишат по Закона за лечебните заведения.

Друг приоритет е регионалното здравеопазване, където хората имат големи очаквания по отношение на спешната помощ, доболничното и болничното лечение.  Неотдавна Нинова припомни, че хората от Видинско очакват да се възстановят закритите отделения в единствената болница там, тези в Смолян - в областта да има поне една денонощна аптека, а родилките в Търговищко - да не им се налага да пътуват 100 километра, за да родят в болница.

Друга спешна стъпка е задържането на кадрите в здравеопазването. БСП предлага това да се постигне с единна Държавна наредба за базова заплата, над която болниците могат да надграждат. Според Нинова държавата трябва да поеме с финансиране стипендии и специализации на младите лекари и специалисти, с ангажимент след това те да останат в България.Наложителна според БСП е промяната и в лекарствената политика. Първо, като се намали ДДС на лекарствата а оттам – и на цената им, тъй като те са регулирана стока. И второ, търговете за лекарства да се поемат от здравното министерство, а да не се правят във всяка болница поотделно, защото при поръчано по-голямо количество може да се постигне по-ниска цена.

Още през есента, когато се обсъждаше бюджетът на НЗОК, Корнелия Нинова нарече абсурдно твърдението на управителя на касата, че сега не е време за промени. „Това време отдавна мина. Най-болната нация в ЕС и с най-ниска продължителност на живота е повече от изискване за промяна. То е императив за нова политика в сектора“, заяви лидерът на БСП.

Задържането на кадрите в здравеопазването може да се постигне с единна Държавна наредба за базова заплата, над която болниците могат да надграждат. Могат да се спрат кражбите и източването.

Задължително е да се направят няколко важни стъпки, за да се подобри всичко в сектора и това да повлияе върху здравето на нацията. Тези стъпки ще срещнат яростна съпротива и няма да са леки. Ще се засегнат много интереси. Но това няма да ни отклони в нашата решимост за ефективно, достъпно и качествено здравеопазване за всеки български гражданин. Той трябва да е в центъра на системата, а не отделни интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
САТАНА преди 3 години
Не се търгува гледай си работата
65
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
По-големи търговци от вас в Парламента няма! Как не ви е срам да говорите такива глупости по отношение за лекарите Тая хамелионка забрави когато беше въвВоенна болница Тогава не и се чуваше гласа Нахалство до небето
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно стока е, и вие го направихте това.
63
0
 
3
 
! Отговори
търговец преди 3 години
болниците все пак са търговски дружества по закон. с какво да търгуват освен със здравето.
62
0
 
2
 
! Отговори
северозапад преди 3 години
Е такъв пустиняк само при назе може да се роди от ветеринарка на другия ден става човешки доктор ,всичко знае всичко може ,да се прибира от където е отишла у софето кмет ще я изберем за да си начеще крастата да командва не ,че е мал и за таа работа но ще си намери майстора от по неелити и от нея.
61
0
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
ПЛАЩАЙТЕ СИ ЗДРАВНИТЕ ЗАСТРАХОВКИ, ДРУГАРКО, АКО ИСКАТЕ ИСТИНСКА ЗДРАВНА. СИСТЕМА, КАТО НА ЗАПАД.ДРУГОТО, СА ПАРТИЙНИ ГЛУПОСТИ!!БЕЗПЛАТНО ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ---НЯМА НИКЪДЕ!!!!
60
7
 
2
 
! Отговори
АРЕСТ И СЪД преди 3 години
за всички крадци от ГЕРБ. ГЕРГОВ също не забравяйте. Ортак на ТИКВАТА. Спрете далаверите на ДОГАН и ПЕЕВСКИ с ТИКВАТА
59
0
 
5
 
! Отговори
ДОКТОР преди 3 години
купи Полиграфическия комбинат в София. На Слънчев бряг на 2 линия има такъв хотел- Фамилия Стайкови. - 400 стаи за хронично болни от всичко за каквото се сетите. Всяка година смъкват от Здравната каса над 30 МЛН. И там стаите са пълни на 100% , за разлика от всички други хотели по морето. Държавата доплаща 50-90%. А всъщото време в държавните санаториуми цари разруха
58
3
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Една голяма част от лекарите са некадърници. Освен това не разбирам защо един инженер/физик или молекулярен биолог/химик,който спасява милиони човешки животи с машината и/или лекарството трябва да бъде по ниско в йерархията от един добър лекар. Медицината без машините и лекарствата е шарлатания. Това което наблюдаваме с ваксините. Вместо да се гледат резултатите на ваксините на биотехнолозите по суровите файлове от машините, един лекар определя кой има симптоми и кой - не
57
2
 
2
 
! Отговори
ПЪЛЕН АБСУРД преди 3 години
е сегашната система. Колкото повече болни толкова по-големи заплати в болници и поликлиники. Ако са здрави хората - няма заплати.
56
4
 
1
 
! Отговори
СЕДЕСАРСКИЯТ МОДЕЛ преди 3 години
на здравеопазване се оказа не НЕДОНОСЧЕ, а направо ВРЕДЕН за здравето на хората
55
3
 
4
 
! Отговори
КРАЙНО ВРЕМЕ Е преди 3 години
докторската мафия и търговците на лекарстава като Магарешки да бъдат озаптени
54
7
 
3
 
! Отговори
моч преди 3 години
Последните години перманентно чета изявления и коментари от този тип , които внушават че ББ е основател на Българската държава и как през тези 10-11 години от създаването ни само пропадаме и пропадаме и затъваме и вървим към гибел или иначе казано ББ е създал държава само за да я унищожи :))))Само че историята и документите твърдят друго историята ни е хилядолетна , а след 1944 г. та до днес БКП(БСП) и разклоненията и , управляват държавата и всичко срещу , което роптаят всъщност е тяхно дело !
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добрютро, Нинова. Здравето Е стока, която се търгува в българските болници и кабинети най-малко от 21-2 години. Докторите са Еднолични Търговци или Обединения от Търговци.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравето на народа е въпрос на национална сигурност. Но ние сме колония...Такава алчна егоистична тъпота е налегнала българина, че краят на тази бързоизчезваща нация е предизвестен.
51
4
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Нито един не излезе и не каза - обръщаме се и на Изток! Свещения Изток! Както е възкликнал Рембо. Така както обърнаха Швеция, Италия, Португалия, Гърция и Германия. Мда,Германия с един от най големите енергийни проекти с Русия.
50
8
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Китай и Русия поискаха да инвестират в ядрена енергетика, железопътен транспорт, производство на електробуси и т.н. Простолюдието отказа. По лесно му е да върти далаверки с урсулата, която е опекла работата на германците включително и с новия газов поток. Мишки, ама едно е да се занимаваш с мениджмънт (к'вото и да значи това), друго е с точни природни науки. То затова се закриват специалности във Физическия факултет.
49
0
 
8
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Това е добрият стар интернационален комунизъм. Има една азиатска поговорка - ако искаш да помогнеш на някой, не му давай риба, а му покажи как сам да я хваща.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато няма съдебна реформа и никой не може да си търси правата по съдебен път не ни търсете за избори. Оставките и вън от парламента, 20 год лежахте там и крадяхте вместо да направите законите за съдебните реформи. Като ви пита някой какво свършихте за 30 год в политиката какво ще му отоговорите ?
47
3
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Си Дзинпин като умен мъж (интелекта не е даденост за всеки) го каза в Давос, водещите световни икономики трябва да инвестират в изоставащите. Имам предвид да инвестират в индустрия и технологии, а не у чекмеджета. Разбира се, че страни като България (и не само) не могат да се конкурират с водещите. Точно затова, Китай предлага да инвестира в индустрия и технологии в изоставащите, така че да се осигури продукция и работни места. Пък нека корпорациите бъдат китайски. Проблем ?