Радев се обяви за децентрализация пред кметове

Най-големите проблеми - битовата престъпност и здравеопазването
38
Радев се обяви за децентрализация пред кметове
Снимка: Прессекретариат на президента

Държавата е демократична, хуманна и социално справедлива, когато тези принципи се отстояват и в най-малките населени места. Това са истински критерии за оценка на начина, по който се развива България. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на Националното сдружение на кметствата в Република България, провела се днес на „Дондуков“ 2 (НСКРБ), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Държавният глава открои финансовата самостоятелност и по-голямата свобода при взимането на решения на местно ниво, като ключово условие за успешното развитие на страната. Без децентрализация и финансова яснота кметовете в малките населени места не могат да градят устойчива политика и да изпълняват програмата, с която са избрани, подчерта Румен Радев.
 
Системното несправяне с битовата престъпност и липсата на достъп до здравеопазване са най-големите проблеми пред малките населени места, заявиха на среща с президента представители на Националното сдружение на кметствата в Република България. Те подчертаха, че от години посегателствата срещу собствеността и личността се пренебрегват от прокуратурата, която често отказва да ги квалифицира като престъпления. Кметовете призоваха за трайно, а не кампанийно, присъствие на полицейски служители по селата.
 
Здравеопазването да бъде не търговия, а държавна политика, която да достига и до най-изолираните населени места в страната, подчертаха още представителите на сдружението. Според тях, завършващите медицина специалисти могат да започнат стажа си именно в най-нуждаещите се от здравна грижа и със застаряващи жители малки населени места. По думите на кметовете, системното закриване на местни здравни пунктове и училища през последните години ускорява негативната тенденция на обезлюдяване.
 
Липсата на административен ресурс в малките населени места за подготовка на проекти, които да бъдат реализирани с финансиране от европейските програми, може да бъде компенсиран с подкрепата на общините, посочи на срещата държавният глава. Президентът подчерта, че управленските дефицити трябва да бъдат преодолени и значителните средства, които страната ни предстои да получи по Плана за възстановяване на Европа, трябва да бъдат инвестирани не само в крупни проекти, но и така че да достигат до хората в по-малките населени места. Румен Радев открои като пример внесеният от президентската институция проект за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха към Плана за възстановяване, който ще позволи навременна помощ да бъде оказвана и в най-отдалечените населени места.
 
Подготовката и организацията на предстоящите парламентарни избори и осигуряването на достатъчно лични предпазни средства както за членовете на секционните избирателни комисии, така и на гражданите, които ще упражнят правото си на глас, също беше сред темите на срещата.
 
От НСКРБ ще връчат на президента свои предложения за организационни и законодателни промени, които да улеснят работата на местните власти и очакват държавният глава да ги постави след изборите по време на консултациите с политическите партии за връчване на мандат за съставяне на правителство.


38
Още по темата: кметовеРумен Радев
Още от Избори за НС 21
ГЕРБ - условният победител на вота, но остане ли Борисов начело, следвала криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 1 седмица
ЗЛОБАР ,а Пернишкия кмет влиза ли в предложението ти той май се отклони от правата партийна линия и вместо да плюе Борисов взе да го хвали ,което буквално те изяжда отвътре.
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Радев яко сипва на гербавите крадци с големия чирпак!
Затова го мразят и в червата. Биха го ликвидирали,.но ги е страх, че народът ще ги запали живи после.
29
2
 
13
 
! Отговори
АБЕ , ЧОРАП ЗЕЛЕН... преди 1 седмица
ТИ ПОЧНА МАЙ ДА РАЗЧИТАШ НА СЕЛСКИТЕ КМЕТОВЕ , ДЕРИБЕИ И МУТРИ...ХА,ХА,ХААААААААА... ЗА 2-ри МАНДАТ ??!

КАТО , КАК СИ ГО ПРЕДСТАВЯШ ТОВА...ХА,ХА,ХААААААААА?!
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До House M.D.
Тази практика на селския стаж, между другото е широко разпространено по света. не е нещо ново.
В Гърция например преди да специализираш, 6 години задължително караш селски стаж.
Но там и системата е малко по-различна. в селата няма доктори, освен ако някой доктор не живее в селото и не си е отворил частен кабинет, в градовете има само спешни отделения, а вече болници има само в областните градове.
Между другото това там важи и за полицаите. Могат да те изпратят някъде на майната си
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
прост е като гъбена семка тоя.
26
1
 
14
 
! Отговори
от село преди 1 седмица
Радев иска децентрализация на местната власт - демек всички Ценкочоковчета по запустелите села да дерибействат на воля.Предизборната му агитация е за *** като него.
25
2
 
17
 
! Отговори
Малкия Руми преди 1 седмица
Какъв искаш да станеш!?Президент-само се заяждаш и акъл даваш и нищо не работиш!То било лесно бре,като самальота!
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Радеф
Не,той се гласи за втори мандат,защо трябва да върши нещо?
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Фигуранта почна с предизборните събрания
22
2
 
18
 
! Отговори
4epa преди 1 седмица
НИЩО НЕ ПРАВЕЩИЯ ФИГУРАНТ- САМО МАНУ ЗНАЕ ДА НАМИРА !!!!!!!!!!!
21
1
 
21
 
! Отговори
Радеф преди 1 седмица
Този дали ще свърши някаква работа в оставащите му няколко месеца на този пост?
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кметовете да са само с 2 мандата,не повече защото после с манипулации,на места се бетонират за по 20 години.
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЯ НА ПРЕЗИДЕНСТВОТО!
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да си гледа правомощията. Като си направи партия, спечели избори и има парламентарно мнозинство, тогава да ръси мозък. Знаем ги червените кметове как фалират общини. Айде няма нужда държавата да плаща пак.
17
3
 
27
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 седмица
Нищоправеца от "Дондуков 2" продължава със словесните си изхождания преливайки от пусто в празно и говорейки без да казва нищо съществено...Този с вдигнатия юмрук от който нищо не зависи, продължава да срича есетата на стратегическите си съветници, за да оправдае с нещо заплатата си от 15 000 лв., не случайно безделниците от Орлов мост го припознаха като един от тях и затанаха по юмрука му, с тази разлика че неговата надница многократно надхвърля заработеното от тях а му се води и трудов стаж...
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А аз се обявих за световния мир....
Айде малко по-сериозно
15
1
 
21
 
! Отговори
Охааааа!!!!! преди 1 седмица
При такава децентрализация ....кметът Ганьо ще коли и беси,като бей и комунист -Сталинист.
14
4
 
24
 
! Отговори
ЩО, БЕ ФАТМАКО.. преди 1 седмица
ЩО ТОВА НЕГО НАПРАВИ В НАЧАЛОТО НА МАНДАТА СИ.... ХАХАХААА!!!!

СЕГА, ПЪК ВЪДИЧКА ЛИ НИ ФЪРЛЯШ....ЗА 2-ри МАНДАТ....???!!
13
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 1 седмица
Колега Я па я...!, разбира се, че и другите условия трябва да отговарят на определени изисквания, но първо е винаги заплащането. Затова споменах само него.
12
2
 
7
 
! Отговори
Вейхайвей преди 1 седмица
До Хм !?

Опасна не, ами опасна. И то горките кметове. С т.нар. децентрализация така ще ги оплетат, че направо не ми се мисли. Слушала съм на мероприятия подобни изцепки от хора, които не си свършиха работата за 20 години, но пък са така добри да я делегират на кметовете по села. Последните се радват, ама и те не знаят за какво.